Πανηγυρίζει ο Άγιος Γεώργιος Αγρινίου

Σήμερα Δευτέρα του Πάσχα 2 Μαίου γιορτάζει (εκ μεταφοράς) ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, ο οποίος είχε γεννηθεί περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Στις περισσότερες εικόνες ο Άγιος Γεώργιος είναι έφιππος και σκοτώνει ένα δράκο.

Το 303 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την χριστιανική πίστη του. Ο αυτοκράτορας τότε, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.

Αφού τον λόγχισαν και του ξέσκισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια, κατόπιν έριξαν τον Άγιο Γεώργιο μέσα σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Άγιος Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά τα φοβερά αυτά μαρτύρια και βασανιστήρια και στις 23 Απριλίου 303 μ.χ. αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας.

Η μνήμη του κανονικά τιμάται στις 23 Απριλίου, αν όμως πέφτει αργότερα το Πάσχα από αυτή την ημερομηνία, τότε όπως φέτος η εορτή μεταφέρεται.

Το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου έχει ως εξής:

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τα ψυχάς ημών.

Στο Αγρίνιο μεγάλη ιερά πανήγυρη γίνεται στο ναό του Αγίου Γεωργίου.

ΝαόςΑγΓεωργίου