Για Παράγοντες, ΕΠΣ, Κυριακίδη, ανώτερες Κατηγορίες, προπονητές

Σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος, παραθέτουμε και το δεύτερο μέρος της ραδιοφωνικής συνέντευξης που έδωσε ο Αγρινιώτης προπονητής Βασίλης Ξανθόπουλος στο στούντιο του «Δυτικά  92,8 fm» στα πλαίσια  της αθλητικής  εκπομπής  «Πρώτοι στη μπάλα». Όπως θα διαπιστώσετε,  αναφέρεται σε πολλά πράγματα και κάποια εξόχως σημαντικά σίγουρα έχουν διαφύγει της προσοχής όσων την άκουσαν ραδιοφωνικά.

 

Οι διοικητικοί  παράγοντες που βάζουν χρήματα πρέπει να προστατευτούν:  

Πολλές φορές και η ΕΠΣ μπορεί να προστατεύσει τα σωματεία, και τους διοικητικούς παράγοντες, γιατί σήμερα λίγοι βάζουν χρήματα κι όσοι βάζουν πρέπει να προστατευτούν σαν «κόρη οφθαλμού». Αλλά στην Ελλάδα έχουμε ένα κακό ελάττωμα:  όταν κάποιος πάει να φανεί… αμέσως να τον καθαρίσουμε, ή όταν μια ομάδα πάει να ανέβει οι άλλοι βάζουν τρικλοποδιές. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε κάτι που είναι καλό και δεν γίνεται μόνο στο ποδόσφαιρο, γίνεται σε όλους τους τομείς. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει επιβράβευση,  να σεβόμαστε ανθρώπους  που έχουν με  κόπο χρήματα, ή που κερδίζουν χρήματα και μάλιστα τα μοιράζουν απλόχερα. Μήπως υπάρχει κανείς στην Ένωση που μοιράζει χρήματα; Πρέπει να τους στηρίξουν όλους αυτούς στο μεράκι τους, να τους ενθουσιάσουν, όχι να τους απογοητεύουν.  Είναι άνθρωποι που χρειάζονται στο ποδόσφαιρο. Να  μην τους στηρίξουν εις βάρος του ποδοσφαίρου, όμως να μην τους απογοητεύουν με τις διαιτησίες  και   να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

 

 

Για τις δίκαιες και άδικες διαιτησίες:

Κάποτε έρχονταν ένας διαιτητής στα ματς του Παναιτωλικού και τον ευνοούσε συνεχώς. Οι φίλαθλοι του Παναιτωλικού γελούσαν, αλλά παράλληλα βόλευε ότι βοηθούσε σκανδαλωδώς την ομάδα μας. Εγώ πήγαινα  στην αντίθετη πλευρά, γιατί αν ευνοούσε π.χ. τη Νίκη Βόλου θα ήταν χαρά για τους Παναιτωλικούς αυτό το πράγμα; Δεν θα ήταν όπως με τον Παππά και τον Κάμπαξη; Πρέπει να καταλάβουμε ότι αύριο μπορεί εμείς να είμαστε οι αδικημένοι και να μην το θέλουμε αυτό το πράγμα ούτε για τον αντίπαλο. Στην Αγγλία για παράδειγμα είναι αλλιώς, γι’ αυτό βλέπουν ποδόσφαιρο και το χειροκροτούν. Εδώ λες γιατί να το σφυρίξει έτσι, τι σκοπό είχε; Εδώ δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη διαιτησία και πουθενά.

 

Οι πιθανότητες του Ναυπακτιακού για άνοδο:

Του δίνω πολλές πιθανότητες, γιατί έχει ένα πλεονέκτημα το μεγάλο ρόστερ. Αρκεί στο διάστημα αυτό να βελτιωθεί σε άλλα πράγματα όπως η Φυσική Κατάσταση, η ισορροπία της ομάδας, γιατί εκεί υστερεί. Με το μεγάλο ρόστερ θα αντέξει. Μαθαίνω ότι και ο Τηλυκράτης έχει περιορισμένο ρόστερ και δύσκολα θα αντέξουν Τετάρτη – Κυριακή. Εγώ την πάτησα πέρσι, γι’  αυτό το λέω. Οι Κωστακιοί , γιατί μάλλον αυτοί θα είναι στα μπαράζ,  έχουν έμπειρους παίκτες και δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρεθούν. Και η Ιτέα, όπως έχω πληροφορηθεί, είναι σε κατάσταση που μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στους αντιπάλους.

 

Η γνώμη του, και ως παλαίμαχου τερματοφύλακα,  για τον Κυριακίδη:

Μου δόθηκε η ευκαιρία να βραβεύσω τον Κυριακίδη για ένα παιγνίδι κι είπα τότε ότι και δύο τερματοφύλακες έπρεπε να αναπληρώσουν τον Ράφαελ και ήταν άσχημη χρονιά, επειδή ξεκίνησαν  πολύ άσχημα ο Στεφανάκος και ο Κυριακίδης. Εκεί είπα πόσα ψυχικά αποθέματα είχε να καλύψει τον Στεφανάκο, γιατί άρχισε να αμφισβητείται η θέση του τερματοφύλακα στον Παναιτωλικό με τη φυγή του Ράφαελ, και να στηρίξει τον εαυτό του. Ο Κυριακίδης είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για όλους τους τερματοφύλακες στην Ελλάδα. Είναι και καλός χαρακτήρας.

9e7223ae-a091-4f5d-93fe-83cc039aed61

Αν μετάνοιωσε που επέστρεψε στο τοπικό πρωτάθλημα:

Είχα κι άλλες προτάσεις από Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Άρτα και Σπάρτη πέρσι, ενώ είχα πει δεν θα δουλέψω σε τοπική Κατηγορία. Κατόρθωσε να με πείσει ο κ. Βισβίκης πέρσι γιατί και το Μεσολόγγι είναι ιστορική ομάδα, είχα περάσει καλά και δεν μπορούσα να… αντισταθώ. Έπειτα ένας λόγος που με έκανε να γυρίσω στην Κατηγορία αυτή είναι το τι γίνεται στις παραπάνω Κατηγορίες. Να πήγαινα να κάνω τι; Να δώσει εντολή ο πρόεδρος να φέρουμε 1-1 στο ημίχρονο…  και 2-1 τελικό; Δεν εκτίθεσαι στους παίκτες όταν ο πρόεδρος καθορίζει τα πάντα. Και οι παίκτες  έχουν μπει σ’ αυτή την διαδικασία… Να δίνει εντολή η Διοίκηση να γίνουν έξι κόρνερ απ’ το 60΄ως το 80΄  και να πολεμάνε οι παίκτες να βγει η μπάλα κόρνερ…. Αυτά δεν είναι για να αγαπάς το ποδόσφαιρο, είναι για να φεύγεις μακριά.  Γι’ αυτό επέστρεψα στην Α΄Κατηγορία. Η Φλόγα είχε ιδανικές συνθήκες, δεν το περίμενα. Αν είχε γήπεδο να κάνουμε προπονήσεις, που δε το στερηθήκαμε κι αυτό, ήταν πολύ καλή χρονιά. Οι άνθρωποι είναι αξιόλογοι και το λέω επειδή μ’ αρέσει να βρω συνθήκες να δουλέψω. Τα παιδιά ήταν πάντα στο γήπεδο, κάτι που δεν είχα στο Μεσολόγγι με 11-13 άτομα στην προπόνηση. Ήταν σημαντική η εμπειρία μου στη Φλόγα.  Το μόνο που δεν ήμουν νωρίς στην ομάδα κι ένας προπονητής   θέλει να δουλέψει να βελτιώσει την ομάδα κι όπως είδατε βελτιώθηκε πολύ στη συνέχεια. Δεν μπορούσα να το κάνω απ’  τη πρώτη μέρα.

 

Η δυνατότητα για μια δυνατή ερασιτεχνική ομάδα στο Αγρίνιο:

Επειδή έχω ζήσει και τον ΑΟ Αγρινίου στην Γ΄Εθνική, που έκοβε μόνο 10 εισιτήρια, είναι δύσκολο σε μία πόλη να ορθοποδήσει μια άλλη ομάδα όταν υπάρχει ο Παναιτωλικός που υπερέχει σε όλα. Όμως η Φλόγα έχει πολλούς φίλους στο Αγρίνιο, συμφωνώ ακριβώς, λόγω προσωπικών σχέσεων.

 

Το επίπεδο των προπονητών στην Αιτωλοακαρνανία:  

Ο Νομός έχει αξιόλογα παιδιά, αλλά δεν προσπαθούν όσο πρέπει. Το ταβάνι του προπονητή είναι ο ουρανός, γιατί πάντα μαθαίνεις. Και οι νέοι προπονητές επαναπαύονται στην καφετέρια, στις δημόσιες σχέσεις, δεν ασχολούνται πολύ. Εγώ κλείνομαι μέρες στο σπίτι να δω βίντεο και να μελετήσω διάφορα πράγματα. Πιστεύω τα πιο σημαντικά τα έχει κάνει ο Θεοδοσίου, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ και τον βοηθάω λόγω του υλικού που έχω. Αυτά, όμως, δεν έγιναν επειδή είδα ένα όνειρο. Έτρεξα. Πήγα Πορτογαλία, Ιταλία,  σεμινάρια στη Αθήνα, δεν άφησα  τίποτα στην τύχη. Γενικά πιστεύω ότι δεν προχωράμε όσο πρέπει. Πλησιάζω τα 58 χρόνια μου και σ’ όποια ομάδα πηγαίνω τους παρακινώ να μου πουν τα άσχημα που έχω. Και πάντα ρωτάω τους παίκτες όταν τελειώνει η χρονιά. Ο προπονητής πρέπει να είναι πολυτάλαντος. Και Φυσική Κατάσταση να γνωρίζει και ψυχολογία και τακτική, πρέπει να είναι ενήμερος σε όλα.

 

Για τις εκλογές του Συνδέσμου:

Το λυπηρό είναι, παρά την πολύ δουλειά από το ΔΣ, ότι δεν μπορεί να παρουσιάζονται να ψηφίσουν μόνο 27-28  από τα τόσα μέλη. Όταν έχουμε ένα θέμα στο Σύνδεσμο απευθυνόμαστε.