Αγρίνιο: Με περικοπές… το Πασχαλινό τραπέζι!

Τα απολύτως απαραίτητα ψωνίζουν οι καταναλωτές λόγω της κρίσης

Αγρίνιο: Με περικοπές… το Πασχαλινό τραπέζι!

Ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρσι οι τιμές στα αμνοερίφια

 

 

Μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας και οι καταναλωτές ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το Πασχαλινό τραπέζι. Η αγοραστική κίνηση μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κρεοπωλών Βασίλη Παπαθανάση, είναι ικανοποιητική, ενώ σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο, φέτος τα πράγματα είναι πιο θετικά! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, διότι, όλοι προετοιμάζονται για το εορταστικό πενθήμερο και οι περισσότερες οικογένειες αναμένουν ετεροδημότες. Όπως επισημαίνει στη «Σ» ο κ. Παπαθανάσης, οι εκτιμήσεις είναι πως η φετινή εορταστική περίοδο θα ολοκληρωθεί καταγράφοντας αύξηση περίπου 10%, αν και η κορύφωση της, ως είθισται, παρατηρείται το Μεγάλο Σάββατο.

Βασίλης Παπαθανάσης
Βασίλης Παπαθανάσης

Οι παραγγελίες και η ζήτηση που υπάρχει είναι για τον παραδοσιακό οβελία και το κατσικάκι. «Το 80% των καταναλωτών ζητάει αρνί και κατσίκι. Το 20%, ίσως και το 30% αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και θα ψωνίσουν μέχρι 5 κιλά αρνί ή κατσίκι. Οι τιμές φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες. Συγκεκριμένα, πέρσι το αρνί κόστιζε 9 με 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος η τιμή κυμαίνεται από 8,50 έως 9 ευρώ» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι καταναλωτές αν βλέπουν μεγάλη απόκλιση στις τιμές από αυτές που προαναφέραμε να είναι προσεκτικοί και υποψιασμένοι»!

Μεγάλο μερίδιο της τοπικής αγοράς φαίνεται σιγά – σιγά να κινείται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Περίπου το 20% με το 25% των Αγρινιωτών καταναλωτών χρησιμοποιεί κάρτες και αυτό συμβαίνει και στις αγορές για το εορταστικό τραπέζι. «Υπάρχει επάρκεια ντόπιων κρεάτων, αλλά καλό είναι οι καταναλωτές να κάνουν τις παραγγελίες τους νωρίτερα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της καλύτερης ποιότητας» συμβούλεψε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος συστήνει στους καταναλωτές να καλύψουν νωρίς τις ανάγκες τους, χωρίς να αναμένουν πιθανή πτώση των τιμών, αφού δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα σημειώνει πως πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στην αγορά.

IMG_20160426_101200«Οι καταναλωτές να επιλέγουν κρεοπωλεία που εμπιστεύονται καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, ενώ να προσέχουν πολύ τις σφραγίδες που φέρουν πάνω τους τα αμνοερίφια. Το χρώμα τους πρέπει να είναι λαμπρό κυανό. Στη μία σφραγίδα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης και στην άλλη ο κωδικός του σφαγείου».

Οι καταναλωτές ξεκίνησαν να κάνουν τις οικονομίες τους καιρό πριν για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στο Πασχαλινό τραπέζι, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης οι παραγγελίες είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Κων/νος Χονδρός