Όπως τα σκέφτεται… τα είπε

Ο Αγρινιώτης προπονητής Βασίλης Ξανθόπουλος φιλοξενήθηκε στο στούντιο  της αθλητικής  εκπομπής  «Πρώτοι στη μπάλα» του «Δυτικά  92,8 fm» και με την γνωστή του ευθύτητα μίλησε για πολλά θέματα… κυριολεκτικά στα όρια… Με αφορμή όσα βίωσε ο ίδιος και η Φλόγα Παλαιομάνινας  της τελευταίες μέρες σχολίασε τα γεγονότα όπως τα βίωσε ο ίδιος και συνολικά η ομάδα, αλλά ταυτόχρονα έκανε αναφορές και σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας.

Η Συνέντευξη είχε μεγάλο εύρος και περιεχόμενο, οπότε για να μεταφερθεί χωρίς αλλοιώσεις στον γραπτό λόγο απαιτείται πολύς χώρος. Έτσι θεωρήθηκε χρησιμότερο να δημοσιευτεί σε δύο μέρη. Σήμερα μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος.

 

Για την κλήση του σε απολογία επειδή – υποτίθεται- είπε στον διαιτητή Στυλιαρά «τι σφυρίζεις σήμερα, ρε».  

Αυτή την φράση έγραφε στο Φύλλο Αγώνα. Εγώ τον εκτιμώ τον κ. Στυλιαρά, μάλιστα φιληθήκαμε και  σταυρωτά πριν τον αγώνα, γιατί είχα πάντα καλές σχέσεις με όλους τους διαιτητές. Αν αυτοί έχουν πρόβλημα αγωνιστικό και λειτουργούν διαφορετικά είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ θα ντρεπόμουν, επειδή τον ξέρω,   να του πω «τι σφυρίζεις, ρε» και του είπα το εξής: «κι εσύ βρε Δημήτρη;», τίποτε άλλο. Κάποια στιγμή δυσανασχέτησα λίγο πριν δεχθούμε το δεύτερο γκολ, δεν τον κοίταξα καθόλου  αλλά γύρισα προς τη  μάντρα του γηπέδου. Αυτός με είδε, δεν με απέβαλε εκείνη τη στιγμή, με είδε πίσω απ’ το τέρμα όταν δεχθήκαμε το δεύτερο γκολ και με απέβαλε μέσω του κ. Κόρρα, του παρατηρητή, ο οποίος μου είπε να μην μπω στο δεύτερο ημίχρονο. Ρώτησα το διαιτητή για ποιο λόγο και μου είπε επειδή πήγαινα στη μάντρα νευρικός. Αυτή ήταν η απάντηση… Δεν είχε βρει άλλο τρόπο να με αποβάλει. Κάποιες φορές αντέδρασα δυναμικά, αλλά χωρίς να απευθυνθώ σ’ αυτόν. Αυτό ακριβώς που έγραφε ο διαιτητής, αυτό έγραφε και η κλήση σε απολογία, επειδή είπα στον διαιτητή «τι σφυρίζεις, ρε»…

 

Σχολιάζοντας το φαιδρό του θέματος:

Θα καλέσω κι εγώ σε απολογία, για ποιο λόγο αποφασίζουν να βάλουν Ναυπάκτιο διαιτητή σε ένα τέτοιο παιγνίδι, για διαφυγόντα κέρδη, για την επόμενη μέρα τη δική μου, της ομάδας των ποδοσφαιριστών που έχουμε υποστεί ζημιά και ψυχολογική  πάνω απ’ όλα. Γιατί όταν έχω φιλοδοξίες και όνειρα και δουλεύω να τα υλοποιήσω κι έρχεται κάποιος που έχει μια σφυρίχτρα να σου σβήσει τα όνειρα… Μην  ξεχνάμε  ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν οικογένειες και παίρνουν έστω και 200 ευρώ απ’ το ποδόσφαιρο και πρέπει όλοι να σεβόμαστε όλους. Δεν υπάρχει διαιτητής που να έχει παράπονα από μένα, ακόμα κι αν παίξει εναντίον μου λέω είναι ανθρώπινα λάθη. Εγώ, όμως,  έχω πάρα πολλά παράπονα από πολλούς διαιτητές και μου έχουν ζητήσει συγνώμη. Κι όπως μου είπε ο κ. Χριστόφορος Σαράκης κάποτε του ζήτησαν συγνώμη από την ΕΠΣ και τους απάντησε έρχομαι να πάρω και τους βαθμούς που χάσαμε.  Η ομάδα ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε την άνοδο. Στην αρχή είχα πει δεν με πείθει η ομάδα μου, αλλά μετά είδα άλλα πράγματα.

 

Σχόλιο για τη  παραίτηση της Φλόγας:

Ήτα σκληρή απόφαση για την Διοίκηση και  συμφωνώ γιατί δεν είχαμε ψυχολογία.  Κι όταν τον  στόχο σού  τον  στερούν άλλοι γιατί να παίξουμε. Με το Θέρμο θα έπαιζαν φυσιολογικά παιδιά που δεν είχαν συμμετοχή κι αν κάτι στράβωνε θα έλεγαν ότι παίξαμε μεροληπτικά υπέρ του Θέρμου. Ήδη σχολιάστηκε  που δε κατεβήκαμε. Δεν είναι, πάντως,  και το καλύτερο που δεν κατεβήκαμε.

 

Για την σκέψη να αποχωρήσουν στο ημίχρονο:

Όντως έγινε αυτή η σκέψη απ’ το πρόεδρο και τον κ. Χολέβα, αλλά είπαμε να παλέψουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και μας βοηθούσε και η ισοπαλία. Προσπάθησαν τα παιδιά, όμως όταν άλλοι αποφασίζουν για σένα είναι πολύ δύσκολο.

 

Οι συνθήκες στην ομάδα:

Τα είχα όλα σαν σε επαγγελματική ομάδα. Θα ήταν σημαντικό να ανεβεί και ξέρω θα έμπαιναν κι άλλοι σημαντικοί άνθρωποι στο Δ.Σ.  Θα δημιουργούνταν  θέσεις εργασίας, θα έφτιαχναν το δικό τους γήπεδο και κάποιοι άνθρωποι θα είχαν ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα είναι δύσκολη και η επόμενη μέρα τα Φλόγας, διότι σκέφτονται τι θα συμβεί πάλι του χρόνου. Δική μου δουλειά δεν είναι ό,τι έχει να κάνει με την Ένωση, μα ό,τι αφορά το τεχνικό τιμ. Όταν υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις  απογοητεύεσαι και το ίδιο ισχύει για την Διοίκηση.  Εγώ απογοητεύτηκα πάρα πολύ.

 

Το είδαν και στη Ναύπακτο:

Να περιμένεις ένα συγκεκριμένο ματς  για να υλοποιήσεις το όνειρό σου και να στο στερούν άλλοι; Θεωρώ «εγκληματίες» και ψυχρούς αυτούς που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις στον αγωνιστικό  χώρο. Δεν θέλω να πω «εγκληματία»  τον κ. Στυλιαρά,  αλλά μιλάω και με ανθρώπους απ’ την Ναύπακτο και με ποδοσφαιριστές και ήταν γνωστά τι θα συμβούν  στο γήπεδο μέσα. Ότι η διαιτησία θα βοηθούσε. Το ήξεραν πολύ καλά. Τι κόπτονται μερικοί να προστατέψουν τη διαιτησία και τις επιλογές; Αυτά είναι να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Άνθρωποι που έχουν περάσει διοικητικά απ’ το Ναυπακτιακό λένε ότι βοηθήθηκε πολύ δυνατά στο παιγνίδι αυτό. Ή μήπως οι φίλαθλοι της Ναυπάκτου, που θέλουν τίμιο και καθαρό ποδόσφαιρο,  δεν είδαν τι συνέβη;  Στο Θέρμο που ήμασταν κακοί δεν ψαχθήκαμε για τη διαιτησία, αλλά για το τι φταίει στην δική μας ομάδα. Οι αγώνες πρέπει να γίνονται στον αγωνιστικό χώρο.

 

Για τη φράση του «έγινε αηδία το επαγγελματικό, ας κρατήσουμε σωστό το ερασιτεχνικό»:

Με  όσους μιλάω, προπονητές ποδοσφαιριστές είναι όλοι απογοητευμένοι με όσα συμβαίνουν γύρο απ’ το ποδόσφαιρο, με το Στοίχημα κι όλα αυτά. Έχει καταργηθεί ο προπονητής όταν ο πρόεδρος θα μπει στα αποδυτήρια   και θα καθορίσει πως θα κυμανθεί το σκορ, ή το αποτέλεσμα. Όταν συμβαίνει αυτό δεν υπάρχει τίποτα πλέον, δεν αγαπά κανείς  το ποδόσφαιρο, αγαπάνε μόνο το χρήμα. Πέρσι είδα ένα καλό και τίμιο,θα έλεγα, πρωτάθλημα κι ενθουσιάστηκα. Τα λάθη τα περιμένεις, αλλά όχι να γίνονται σκόπιμα.

 

Σύγκριση Α΄ ΕΠΣΝΑ πέρσι και φέτος, ως ποιότητα:

Υπήρχε μεγάλη διαφορά. Πέρσι ήταν πιο ενισχυμένες οι ομάδες, σε καλύτερη κατάσταση. Η Ναύπακτος ήταν πολύ πεσμένη σε σχέση με πέρσι και η Φλόγα στον δεύτερο γύρο  του προηγούμενου πρωταθλήματος ήταν πολύ καλύτερη. Και το Μεσολόγγι πάρα πολύ καλό, αν και δεν είχαμε επιλογές στον πάγκο, επίσης ο Όμηρος πάρα πολύ καλός. Το φετινό Θέρμο  που παρουσίασε μια σταθερή ομάδα κυρίως στον αμυντικό τομέα δεν ήταν η μεγάλη ομάδα, ας μην κρυβόμαστε,  δεν ήταν ο περσινός Όμηρος. Του χρόνου αν δεν συμμετάσχει η Φλόγα, αν ανέβει και η Ναύπακτος – που το εύχομαι γιατί είναι σημαντικό για την Αιτωλοακαρνανία – βρείτε μου πως το πρωτάθλημα θα είναι συναρπαστικό. Θα είναι Β΄ Κατηγορία.