ΠΑΤΡΑ: Θύματα λεκτικής και σεξιστικής βίας οι νοσηλευτές – Γιατροί, κυρίως, οι «δράστες» των «επιθέσεων»

Αντιμέτωποι με σχόλια σεξουαλικής φύσης, βρισιές και προσβολές από ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται έρχονται ακόμη και μέσα στο χειρουργείο οι νοσηλευτές – κυρίως, οι γυναίκες! Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η αντιμετώπιση αυτή δεν προέρχεται μόνο από γιατρούς αλλά και από συναδέλφους τους!

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται πως νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο Νοσοκομείο Ρίου όσο και στον «Αγιο Ανδρέα» πέφτουν θύματα λεκτικής ή σεξιστικής βίας.

Προ ημερών παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 60% των νοσηλευτών δέχεται φραστικές επιθέσεις την ώρα της εργασίας του – κυρίως, από γιατρούς!

«Η λεκτική κακοποίηση ή λεκτική βία είναι μορφή εργασιακής βίας και εκφράζεται με βρισιές, προσβολές, σαρκασμούς, ειρωνείες, απειλές, κυνισμό, υποτιμητικά ρατσιστικά ή σεξουαλικά σχόλια, που σκοπό έχουν να υποτιμήσουν το άτομο. Πρόκειται για τη συνεχή και σκληρή επίθεση προς την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό του εργαζομένου. Οι πρώτοι που την ασκούν είναι οι γιατροί και μετά οι συνάδελφοι. Οι νοσηλευτές είναι απαραίτητο να ενημερωθούν για το φαινόμενο της εργασιακής παρενόχλησης και ειδικά της λεκτικής κακοποίησης, να αναζητήσουν κατάλληλες πηγές στήριξης για να το αντιμετωπίσουν και να πιέσουν, ώστε να υπάρξει ποινικοποίηση του φαινομένου» επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- στην παρουσίαση.

Πάντως, οι γιατροί χαρακτήρισαν υπερβολικά τα στοιχεία και επισήμαναν ότι οι συνθήκες στο χειρουργείο είναι άκρως πιεστικές. «Το να πεις σε κάποιον νοσηλευτή στη διάρκεια ενός κρίσιμου χειρουργείου να φέρει πιο γρήγορα ένα χειρουργικό εργαλείο δεν είναι λεκτική βία» σχολίασε γιατρός.

Είχε μηνυθεί γιατρός!
Προ τριετίας είχε γίνει καταγγελία για σεξουαλική παρανόχληση και προσβολή της ιδιωτικής σεξουαλικής ζωής από δύο εργαζόμενες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, σε βάρος γιατρού του ίδιου Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Η καταγγελία, η οποία μάλιστα συνοδευόταν από μαρτυρικές καταθέσεις, έφθασε μέχρι τον Ιατρικό Σύλλογο.

Η μία γυναίκα είχε καταγγείλει τον γιατρό για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά σε βάρος της, η οποία μάλιστα είχε γίνει παρουσία τρίτων.

Η δεύτερη καταγγέλλουσα καταλόγιζε στον γιατρό ρατσιστική επίθεση σε δημόσιο χώρο με αφορμή φερόμενες σεξουαλικές της προτιμήσεις προς το ίδιο φύλο.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει αναστάτωση και εντάσεις στην κλινική του Νοσοκομείου και σίγουρα δεν ήταν η μόνη! Στο μεταξύ και άνδρες έχουν καταγγείλει λεκτικές επιθέσεις από προϊσταμένους γιατρούς και όχι μόνο!

dete.gr