Ομπάμα σε Μέρκελ: Απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μόνο έτσι θα καταστεί βιώσιμο, τόνισε στην καγκελάριο ο Αμερικανός πρόεδρος - «Ο Τσίπρας περιμένει φαγητό και o Ομπάμα του πετάει ψίχουλα», είπε στο ΘΕΜΑ…

ImageHandler

Μόνο έτσι θα καταστεί βιώσιμο, τόνισε στην καγκελάριο ο Αμερικανός πρόεδρος - «Ο Τσίπρας περιμένει φαγητό και o Ομπάμα του πετάει ψίχουλα», είπε στο ΘΕΜΑ γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας εδώ στο Αννόβερο, το οποίο ακόμα δεν έχει επισκεφθεί η Άνοιξη. Βρίσκεται εδώ από την Κυριακή, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και ένα χρόνο με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και αρχικά η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ήταν μάλλον εθιμοτυπική, στην πορεία προσέλαβε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια μετεξελίχθηκε σε άτυπη σύνοδο των «μεγάλων» της Δύσης.

Η κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν ο Ομπάμα με την οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ είχε και μία νοσταλγική νότα. Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου στην Ευρώπη, αφού η θητεία του τελειώνει στο τέλος του 2016.

Οι δημοσιογράφοι, πάντως, σχολίασαν μάλλον με περιπαικτική διάθεση τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Σε σχετικό πηγαδάκι, μάλιστα, ένας γνωστός Αμερικάνος ρεπόρτερ είπε «love is in the air», με αποτέλεσμα να σκάσει στα γέλια όλη η αίθουσα.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην άτυπη σύνοδο του Αννοβέρου, ελπίζοντας σε μία ισχυρή παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της Ελλάδος. Είπε στη Μέρκελ «ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα» και επανέλαβε την επίσημη αμερικανική θέση ότι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται η ελάφρυνσή του.

Αν και δεν πρόκειται για καταλυτική παρέμβαση, ήταν σημαντικό ότι ακούστηκε αυτό δημόσια από το στόμα του Αμερικανού προέδρου, στη δεδομένη στιγμή και σε γερμανικό έδαφος. «Ακριβώς, όπως ο Ομπάμα στήριξε τη Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα, ανεβάζοντας τις πεσμένες μετοχές της εντός της χώρας, το ίδιο ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει και για το ελληνικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και ένας καλός λόγος από το στόμα του Αμερικανού προέδρου θα λειτουργούσε ανακουφιστικά. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο Τσίπρας περιμένει φαγητό και o Ομπάμα του πετάει ψίχουλα», είπε στο ΘΕΜΑ γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος που ακολουθεί τον πρόεδρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην άτυπη σύνοδο κορυφής, όπως χαρακτηρίζεται η συνάντηση των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ο σχεδιασμός ενός σχεδίου για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα. Πρώτο ζήτημα στο τραπέζι είναι η επόμενη φάση στη μάχη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Το μέλλον της Λιβύης είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους ηγέτες, καθώς έχει παρατηρηθεί διπλασιασμός των δυνάμεων των τζιχαντιστών σ’ αυτή τη χώρα. Η Λιβύη χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για το σχεδιασμό επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές που βρίσκονται στο Αννόβερο και παρακολουθούν τις εξελίξεις δεν πρόκειται για κομβική σύνοδο. Πρόκειται περισσότερο για ένα «κατς απ», μία συζήτηση ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα. «Δεν θα σηματοδοτήσει την έναρξη καταλυτικών δράσεων», μας είπε Γερμανός δημοσιογράφος.

Θέμα στην ατζέντα της άτυπης συνόδου είναι και το Ουκρανικό. Ο Ομπάμα θέλει ομοφωνία της Δύσης όσον αφορά την άσκηση πιέσεων προς τη Ρωσία με σκοπό την τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ για εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία.

protothema.gr