Πασχαλινό τραπέζι, λίγο πριν και μετά!

Screen shot 2016-04-22 at 8.15.05 PM

Με το τέλος της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας φτάνουμε στο βράδυ της Αναστάσεως, όπου επιστρέφοντας από την εκκλησία απολαμβάνουμε το πρώτο γιορτινό τραπέζι, πριν το επόμενο, που είναι το Πασχαλινό! Φυσικά μετά τα δύο γιορτινά τραπέζια επακολουθεί η επόμενη μέρα, η δεύτερη ημέρα του Πάσχα! Έτσι, θα δώσουμε συμβουλές για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε διατροφικά τις ημέρες αυτές!

Για να απολαύσουμε το τραπέζι μετά την Ανάσταση πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί την ημέρα του Μ. Σαββάτου! Καλό θα είναι το μεσημεριανό σας γεύμα να είναι κάτι “ελαφρύ” όπως για παράδειγμα κάποια σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά, τυρί (ή διαφορετικά για όσους νηστεύουν μπορούν να προσθέσουν ελιές) και φέτα ψωμί ή πατάτα βραστή ή ψητή ή παξιμαδάκια, είτε τοστ με τυρί και σαλάτα, είτε ντάκος σαλάτα! Έτσι θα είστε άνετοι να επιλέξετε να καταναλώσετε την μαγειρίτσα, το αυγό ή/ και τη πίτα που θα υπάρχει στο τραπέζι το βράδυ της Αναστάσεως! Το υπόλοιπο της ημέρας του Μ. Σαββάτου δεν παραλείπετε το πρωινό σας και τα ενδιάμεσα γεύματα (π.χ φρούτο, χυμός, κριτσίνι, κουλουράκι καρότου, κουλουράκι κανέλας) έτσι ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση λήψης τροφής το βράδυ! Το βράδυ της Αναστάσεως προτιμήστε να βάλετε σε ένα μικρό πιάτο μαγειρίτσα, να συνοδέψετε με σαλάτα και ψωμί ή πίτα και 1 αυγό, καθότι το έθιμο επιτάσσει το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών!

Μετά το βραδινό γεύμα με την μαγειρίτσα επακολουθεί η ημέρα του Πάσχα με το κυρίως πασχαλινό τραπέζι! Ξυπνώντας το πρωί επιλέγετε το πρωινό σας που μπορεί να είναι γάλα ή γιαούρτι με λίγα δημητριακά ή χυμός με ψωμί και μέλι και να συνεχίστε με το δεκατιανό σας γεύμα που μπορεί να είναι ένα κομμάτι τσουρέκι (το τσουρέκι μπορείτε να προτιμήσετε και στο πρωινό σας) ή κουλουράκια πασχαλινά! Έπειτα, έχουμε το πασχαλινό τραπέζι όπου θα προσπαθήσετε να βάλετε στο πιάτο σας άφθονη σαλάτα (καλύτερα να αποφύγετε μαγιονέζα και σως), κρέας ψητό (κατσίκι ή αρνί, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε την πέτσα), λίγο κοκορέτσι και ψωμί ή πίτα! Μπορείτε να συνοδέψετε το γεύμα σας με 1-2 ποτηράκια κρασί! Στη συνέχεια το απόγευμα προτιμήστε κάποιο φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς ή λίγο γλυκό! Τέλος, το βράδυ προτιμήστε να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ όπως σαλάτα ή γιαούρτι ή γάλα ή τοστ!

Αφού έχουμε γευθεί τα δύο τραπέζια των προηγούμενων ημερών έρχεται η επόμενη ημέρα, η δεύτερη ημέρα του Πάσχα! Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με το πρωινό σας, να καταναλώσετε τα ενδιάμεσα γεύματά σας και να ακολουθήσετε το καθημερινό σας διαιτολόγιο! Προτιμήστε να μην καταναλώσετε κόκκινο κρέας αλλά λευκό (κοτόπουλο ή ψάρι σε ψητό ή σούπα), διαφορετικά όσπρια ή λαδερά, εφόσον ερχόμαστε από την ημέρα του Πάσχα που καταναλώσαμε αρκετό κόκκινο κρέας!

Να έχετε ένα όμορφο Πάσχα και αποφύγετε τις υπερβολές! Διασκέδαση δεν είναι η υπερβολική ποσότητα φαγητού και ποτού αλλά ο συνδυασμός καλού φαγητού, ποτού που μας αναλογεί μαζί με καλή παρέα, φίλους και συγγενείς!