Αγρίνιο: Τίτλοι τέλους για την Ηλεκτρονική – 8 εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους

Δυστυχώς, το εφιαλτικό σενάριο για την τύχη των εργαζομένων στην Ηλεκτρονική του Αγρινίου επαληθεύθηκε. Η εταιρεία μετά από 66 συναπτά χρόνια λειτουργίας μπήκε σε καθεστώς πτώχευσης. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, «σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκε η Ηλεκτρονική Αθηνών βάσει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών», βάζοντας έτσι τέλος στην ελπίδα των 450 εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και από το Αγρίνιο, ότι κάτι θα γίνει και θα σωθεί η εργασία τους.

Στο Αγρίνιο, συνολικά 8 εργαζόμενοι χθες δεν πήγαν για δουλειά. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Μιχάλης Κατσιγιάννης, επισήμανε πως «η επιχείρηση «Ηλεκτρονική» προχώρησε στο οριστικό κλείσιμο 45 καταστημάτων σε όλη την χώρα. Εξ αυτών, ένα ήταν και στην πόλη μας, το Αγρίνιο, και απασχολούσε 8 συνολικά εργαζόμενους. Συνολικά, σε όλη την χώρα με το κλείσιμο της επιχείρησης έχασαν την δουλειά τους 450 εργαζόμενοι. Τις προηγούμενες ημέρες σε καταστήματα που είχαν κλείσει στο ερώτημα των εργαζομένων τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας τους οι υπεύθυνοι απέφευγαν να απαντήσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τετάρτη το βράδυ οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ το γεγονός, ενώ οι εργοδότες δεν μπήκαν καν στον κόπο να τους ενημερώσουν. Η εξέλιξη αυτή δείχνει μια ακόμη φορά ότι στην περίοδο της κρίσης ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι επικρατούν έναντι των ασθενέστερων. Σε κάθε περίπτωση την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που χάνουν την δουλειά τους και διευρύνουν τον κατάλογο των ανέργων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές που σαν αποτέλεσμα έχουν να χάνουν την δουλειά τους, να εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, να πληρώνονται με χαμηλά μεροκάματα και μισθούς και σε πολλές περιπτώσεις να μην πληρώνονται καθόλου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και αυτούς της περιοχή μας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων να έρθουν σε επαφή και να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα τους. Να διεκδικήσουν από την επιχείρηση τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τις αποζημιώσεις. Καλούμε επίσης την πολιτεία να παρέμβει άμεσα για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων».

Αναλυτικά, η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έχει ως εξής: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία».

Κώστας Χονδρός