Λεγάτου: «Είναι δύσκολος ο πρωταθλητισμός χωρίς προεργασία»

Ο Ιωνικός έχει πάρει την άνοδο στην Α2 Βόλλεϋ Γυναικών και η εκ Πατρών  προπονήτριά του, Ελένη Λεγάτου,  που τον μεταμόρφωσε και τον οδήγησε στην επιτυχία φιλοξενήθηκε με τηλεφωνική επικοινωνία στην αθλητική εκπομπή «Πρώτοι στη μπάλα» του «Δυτικά fm 92,8». Απάντησε χωρίς περιστροφές σε όλες τις ερωτήσεις, αναφέρθηκε στη ομάδα της, σε παίκτριες ξεχωριστά, στον Φιλαθλητικό κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανανέωσης συνεργασίας. Ανάμεσα σε όσα είπε ξεχωρίσαμε την φράση πως είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό έτσι ξαφνικά, χωρίς  προεργασία, κάτι που επιχείρησε και πέτυχε η ομάδα του Αγρινίου. Μάλιστα η Ελένη Λεγάτου έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις για το επίτευγμα αυτό.

 

Τα συναισθήματα για την άνοδο:

«Το χάρηκα πολύ, ήταν και για μένα μεγάλη η προσπάθεια. Ήταν η πρώτη μου φορά που ανέλαβα ομάδα χωρίς να την έχω σχεδιάσει εγώ και η αλήθεια είναι πως είχα και άγχος. Είναι άλλο να πρέπει μόνο να  διορθώσεις πράγματα  και το πιο σημαντικό ότι στόχος ήταν μόνο η άνοδος, γι’ αυτό προσπάθησα να αποφορτίσω τις κοπέλες».

e1f199f2-7b33-4719-8e9f-69853c3fcf68

Η άνοδος ήλθε πιο δύσκολα ή πιο εύκολα;

«Ήλθε πιο εύκολα! Περίμενα θα είναι πιο δύσκολο, όχι τόσο λόγω της δυναμικότητας της αντίπαλης ομάδας, όσο ότι δεν είχαμε πολύ χρόνο. Το πιο σημαντικό παιγνίδι ήταν  στην  Πρέβεζα για το δεύτερο γύρο, μετά απ’ αυτό το παιγνίδι ήμουν σίγουρη δεν τη χάναμε την  άνοδο, εκτός απροόπτου».

 

Για την απόφαση να αναλάβει:

«Ποτέ μα ποτέ δεν φοβήθηκα την αποτυχία. Ο κ. Βέτσας στην αρχή θυμάμαι μου είπε πως καταλάβαινε ότι ίσως φοβόμουν την  αποτυχία και του είπα δεν την φοβάμαι, γιατί προσπαθώ πάντα μέσα στο γήπεδο κι ότι θα προσπαθήσουμε όλοι. Είναι αρκετά έμπειρος Παράγοντας και τον ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στο Αγρίνιο. Είναι δύσκολο αυτή την εποχή να βρεθούν Παράγοντες που να θέλουν να δημιουργήσουν».

 

Τι διαφοροποιήθηκε στην ομάδα με την έλευσή της

«Στο παιγνίδι του Κυπέλλου με τον Φιλαθλητικό, που το είδα ως θεατής, δεν θεώρησα πως η Πρέβεζα είναι καλύτερη  ομάδα απ’ τον Ιωνικό. Διαφορετική ομάδα με άλλα στοιχεία, όμως σαν ομάδα και σαν μονάδες ήταν καλύτερος ο Ιωνικός και ίσως αν δεν είχα δει αυτό το παιγνίδι να μην αναλάμβανα. Συγχαρητήρια στην ομάδα της Πρέβεζας, έχει μέλλον, αλλά δεν ήταν έτοιμη για άνοδο απέναντι σε μια ομάδα έμπειρη με αθλήτριες που έχουν παίξει πάρα πολλά χρόνια στην Α2. Καταλυτικό ρόλο να πως το “ναι “ έπαιξε η παρουσία  της Μποτσάκη, της Σαρδελή και της Ζυγούρη μετέπειτα, γιατί αυτές τις αθλήτριες τις έχω πάρα πολλά χρόνια και ξέρω τι είναι στο γήπεδο και στην προπόνηση. Και ήξερα μπορούσαν να δέσουν με τις κοπέλες του Αγρινίου που έκαναν  πολύ μεγάλη προσπάθεια, διότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό έτσι ξαφνικά, χωρίς  προεργασία. Έχει άγχος, πίεση, πολλή  προπόνηση κι όλες οι αθλήτριες ανταποκρίθηκαν άψογα».

f8d6fbd2-aef3-4b8f-ba2a-9d856e4e4ca1

Που κρίθηκαν τα παιγνίδια απέναντις την ικανή ομάδα της Πρέβεζας

«Από μόνα τους αυτά τα παιγνίδια έχουν το άγχος που πρέπει να  το διαχειριστείς. Καταφέραμε να το διαχειριστούμε λόγω εμπειρίας των αθλητριών και στα τελειώματα των σετ, εκεί που έκαιγε η μπάλα, εμείς παίρναμε πόντους. Ενώ τα σετ παίζονταν μέχρι τους 20 πόντους, όλα τα τελειώματα των σετ οι αντίπαλες κάναν τα λάθη κι όχι εμείς. Ο προπονητής από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εγώ έδωσα στα κορίτσια να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν  να κάνουμε κάτι  τον αγώνα, αν δεν το έχουμε κάνει πολλές- πολλές φορές στην προπόνηση.  Την τελευταία εβδομάδα ήμουν σίγουρη θα κερδίσουμε γιατί πήγαινα απίστευτα καλά στην προπόνηση. Κι αν δεν είχαμε τον τραυματισμό της Ζυγούρη να έρχονταν πιο εύκολα ακόμα η νίκη».

 

Για Ζυγούρη, Σταμουλακάτου, Γαλήνα:

«Είναι βράχος στην υποδοχή και  ξέρει Βόλλεϋ μπροστά. Βέβαια και η Έφη (Σταμουλακάτου) που μπήκε να την αντικαταστήσει μαζί με την Δήμητρα (Γαλήνα) έδωσαν και τη  ψυχή τους. Η Σταμουλακάτου είναι μια εξελίξιμη αθλήτρια που νομίζω θα βοηθήσει πολύ τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσει κορμό του Ιωνικού».

 

Για την Μποτσάκη

«Πήρε όλη την ομάδα πάνω της επιθετικά,  τουλάχιστον.  Και  στο σερβίς και στην υποδοχή, αλλά επιθετικά είχε 33 τελειωμένους πόντους. Τέτοια αθλήτρια δεν είχε η Πρέβεζα. Ήταν πολύ πωρωμένη και με πάθος, της αρέσει να κερδίζει. Δεν φοβάται ποτέ. Δεν γίνεται μόνο με μία παίκτρια να παίξεις ολόκληρο παιγνίδι κι αυτή θα κουραστεί, θα προσαρμοστεί και η αντίπαλη άμυνα, γι’ αυτό δουλέψαμε και με άλλες παίκτριες όπως η Παπανίκου».

 

Για την Παπανίκου

Είναι από τις πολύ καλές κεντρικές που υπάρχουν στην περιοχή. Της δώσαμε χώρο να καταλάβει ότι μπορεί να βοηθήσει επιθετικά, δουλέψαμε σ’ αυτό και είχαμε τη βοήθεια που χρειάζεται και η Μποτσάκη. Γιατί θα έλθει το τρίτο το τέταρτο σετ και η κάθε Μποτσάκη θα καταρρεύσει  εκεί που τη χρειάζεσαι. Δεν θέλαμε να  κάνουμε λάθη στα παιγνίδια και η ομάδα έκανε εύκολα λάθη. Η Παπανίκου δεν έχασε ούτε μία προπόνηση από τότε που ανέλαβα, είχε διάθεση και φοβερή όρεξη. Όμως για να πάει σωστά η μπάλα σ’ αυτή πρέπει πρώτα να πάει σωστά στην  πασαδόρο  και γι’ αυτό βελτιώσαμε τη  υποδοχή και την  άμυνά μας».

 

Για την Καλαμπούκα:

«Η Ιωάννα είναι αθλήτρια με μεγάλη εμπειρία, έχει αγωνιστεί σε καλές ομάδες στην Αθήνα. Αλλά και αυτή δεν έδειξε να έχει κορεστεί, έχει διάθεση, ήταν απίστευτα καλή στο τελευταίο παιγνίδι, παρότι το προηγούμενο βράδυ είχε υπηρεσία στην Πυροσβεστική (όπου είναι η δουλειά της)  και μετά το παιγνίδι πήγε κατ’ ευθείαν  για δουλειά. Η υποδοχή είναι το Α και το Ω στις γυναικείες ομάδες, μαζί με το σέρβις».

 

Για την διαχείριση από τον πάγκο:

«Για μένα το Βόλλεϋ είναι  τρόπος ζωής, είναι το πάθος μου κι έτσι το ζω από την θέση της προπονήτριας, όπως και ως αθλήτρια και νομίζω το μεταφέρω. Αν δεις κάτι αρνητικό δεν έχει κανένα νόημα να πεις στην αθλήτρια γιατί το έκανε και να της χαλάσεις την ψυχολογία. Αν της φωνάξω, όμως, ότι μπορεί να το κάνει, την επόμενη στιγμή ίσως το κάνει. Όλα ξεκινούν απ’ τη προπόνηση, αν βλέπατε  όλες   οι αθλήτριες ήταν στην πίεση συνεχώς».

 

Περί συνέχειας συνεργασίας με τον Ιωνικό:

«Έχουμε συζητήσει πολύ θεωρητικά κι εγώ απέφευγα γιατί ήθελα να είμαι προσηλωμένη στο στόχο, να δούμε πρώτα τα παιγνίδια. Θέλω λίγο και να ξεκουραστώ από το Πάτρα- Αγρίνιο συνέχεια. Έχουμε χρόνο…».

003cbd02-cc21-4fe7-9773-5c5b92f33974