Στο Μεσολόγγι η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων για το θέμα του Υποθηκοφυλακείου

Το Μεσολόγγι επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Πατρών και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ιωάννα Μπονέλη - Συμεωνίδη προκειμένου να στηρίξει το αίτημα των…

66bf25537333233385717f85ca814735_L

Το Μεσολόγγι επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Πατρών και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ιωάννα Μπονέλη - Συμεωνίδη προκειμένου να στηρίξει το αίτημα των συναδέλφων της του Μεσολογγίου για την εξεύρεση λύσης σχετικά με την λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, που μετά την παραίτηση υποθηκοφυλάκων έχει πέσει στις δικές τους πλάτες.

Πρόσφατα παραιτήθηκε και η αναπληρώτρια υποθηκοφύλακας του Αιτωλικού, καθώς πλέον κανένα Υποθηκοφυλακείο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του ανάγκες, αφού, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα έσοδα έχουν πέσει κατακόρυφα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για το τελευταίο τρίμηνο στο Υποθηκοφυλακείο Μεσολογγίου τα έσοδα ήταν 50% λιγότερα από τις λειτουργικές δαπάνες της υπηρεσίας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι συμβολαιογράφοι αναγκάζονται, μετά από εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης, να κάνουν χρέη υποθηκοφύλακα, επωμιζόμενοι όμως μια μεγάλη ευθύνη αφού λόγω των μειωμένων εσόδων αναγκάζονται να βάζουν χρήματα και από την τσέπη τους για να καλύψουν τις ανάγκες, χωρίς η θέση αυτή να αποτελεί επιλογή τους. Τα Υποθηκοφυλακεία αποτελούν δημόσιο φορέα, γι’ αυτό και η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων, εκπροσωπώντας όλους τους συναδέλφους της, έχει ζητήσει από το υπουργείο να παρακρατούνται τα χρήματα που προορίζονται για το δημόσιο προκειμένου να καλύπτονται οι οικονομικές υποχρεώσεις. Αυτό αποτελεί μια προσωρινή λύση έως ότου το υπουργείο αποφασίσει για τις συγχωνεύσεις και την πρόσληψη υποθηκοφυλάκων με έμμισθες θέσεις.

Μια ακόμη λύση, η οποία είναι επίσης προσωρινή, είναι και η συμμετοχή της Εταιρείας Κτηματολογίων στα λειτουργικά έξοδα των Υποθηκοφυλακείων, διότι σε πολλά από αυτά λειτουργούν και τα Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία καλύπτονται από την υποδομή και τους υπαλλήλους των Υποθηκοφυλακείων. Στην περιφέρεια που καλύπτει ο εν λόγω σύλλογος υπάρχουν και άλλα Υποθηκοφυλακεία, στα οποία η θέση υποθηκοφύλακα είναι κενή όπως, είναι αυτό του Πύργου το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και 10 μήνες, της Βάρδας, της Αμαλιάδας, των Λεχαινών, καθώς και Υποθηκοφυλακεία της Αχαΐας. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να βρεθούν άμεσα λύσεις, ώστε να απεμπλακούν οι Συμβολαιογράφοι από αυτή τη διαδικασία, διότι δεν μπορεί ένας απλός πολίτης να υποχρεούται να λειτουργήσει μια δημόσια υπηρεσία, έχοντας και την ευθύνη των οικονομικών, βάζοντας χρήματα από την τσέπη του για να καλύψει ανάγκες του δημοσίου.

aixminews.gr