Συμβιβάστηκε ο Κοντονής, για αποφυγή του Grexit

Κοντονής και FIFA συμφώνησαν για τις προϋποθέσεις ώστε το Κύπελλο να αρχίσει ξανά και ο κίνδυνος του ποδοσφαιρικού Grexit  φάνηκε να απομακρύνεται, χθες το απόγευμα.

 

Αν και το  προηγούμενο διάστημα ο Σταύρος Κοντονής ήταν κάθετος ότι για ν΄ αρχίσει ξανά το Κύπελλο θα έπρεπε να απομακρυνθούν  από το ποδόσφαιρο οι ποινικά διωκόμενοι της ΕΠΟ, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπαναχώρησε στην  δέσμευση ότι η FIFA από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει επαφές για την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ, κάτι που και η ίδια η ομοσπονδία ανέφερε μρ  ανακοίνωση χθες  το μεσημέρι.

Τα σημεία της συμφωνίας αυτής είναι:

  1. Μέχρι την Παρασκευή η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ και θα ζητήσει  την επανεκκίνηση του Κυπέλλου.
  2. Ο υφυπουργός θα αποδεχθεί  το αίτημα της ΕΠΟ  και ΘΑ αποφασίσει την διεξαγωγή του Κυπέλλου, αφού πρώτα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι αγώνες έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ασφάλειας
  3. Η FIFA από την επόμενη εβδομάδα θα κάνει  επαφές για την πλήρη εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΠΟ με αυτό της FIFA.

 

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, κ. Κουτσοκούμνης,  επεσήμανε ακόμη ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα μπορεί πλέον  να καλέσει άτομα προς απολογία για ζητήματα διαφθοράς που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε περίπτωση που δεν έχουν κληθεί άτομα που θα έπρεπε, τώρα θα κληθούν και μετά  την 1η Ιουλίου, θα υπάρξει μια νέα Επιτροπή Δεοντολογίας με νέους κανονισμούς. Για τον  τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αγώνες του Κυπέλλου είπε: «Μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών δεν είναι δικό μας θέμα, η ΕΠΟ θα στείλει τις προτάσεις στο Υφυπουργείο. Θα δούμε πως θα γίνει ο τελικός. Ισως εκτός Αθήνας, ίσως χωρίς κόσμο, ίσως με παιδιά στις εξέδρες. Mέχρι την Παρασκευή ο κ.Κοντονής αποφασίζει οριστικά την επανέναρξη του Κυπέλλου. Αυτά που σας έχω πει είναι συμφωνηθέντα. Μόνο που ο υφυπουργός κράτησε ένα μικρό ενδεχόμενο να μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Είναι θέμα ασφάλειας. Η ΕΠΟ να στείλει προτάσεις για το πώς θα γίνουν οι αγώνες.  Αυτό δεσμεύτηκε και μας είπε ότι θα μιλήσει και με τον πρωθυπουργό».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ,  Γιώργος Γκιρτζίκης,  δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Ας μην βιαζόμαστε μέχρι την Παρασκευή. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να σταματάει αλλά να παίζεται. Ελπίζω ότι το Grexit να έχει αποφευχθεί. Το να αποσύρουμε την προσφυγή μας δεν είναι θέμα από την στιγμή που αρχίσει και πάλι το Κύπελλο».

Όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικοί κύκλοι η συμφωνία έγινε για να πραγματοποιηθεί η  παραπομπή των επτά ποινικά διωκόμενων στην Επιτροπή Δεοντολογίας και συγκεκριμένα για τα μέλη του Δ.Σ  Υφαντή, Παπανικολάου, Προύντζο και Παπακωνσταντίνου, με  τους διαιτητές Δημητρόπουλο, Σπάθα και Γιάχο.  Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων ο Γιώργος Γκιρτζίκης που αντιμετωπίζει κακουργηματικές διώξεις μένει εκτός των άμεσα προβλεπόμενων για τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με κύκλους του υφυπουργείου θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να παραπεμφθούν οι επτά στην Επιτροπή Δεοντολογίας με στόχο την απομάκρυνση τους. Και θα πρέπει να εναρμονιστεί ο σχετικός κανονισμός της ΕΠΟ με αυτόν της FIFA, ώστε να έχει δικαίωμα η Επιτροπή Δεοντολογίας να εξετάσει και υποθέσεις που αφορούν στο διάστημα πριν τον Ιούνιο του 2015.

Επί του πρακτέου της συμφωνίας και τις άμεσες ενέργειες,  μέχρι την Πέμπτη η FIFA θα πρέπει να στείλει εγγράφως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κουτσοκούμνης ενώπιον του Σ. Κοντονή, ο οποίος  λεγεται ότι ξεκαθάρισε στον εκπρόσωπο της FIFA πως  σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και προσπαθήσουν  να καλύψουν τους ποινικά διωκόμενους, αυτός θα νομοθετήσει άμεσα ώστε αυτοί οι επτά να παραπεμφθούν, παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.  Την  επόμενη Τετάρτη (20 Απριλίου)  θα έρθει στην Ελλάδα ειδική επιτροπή της FIFA που θα εξετάσει το καταστατικό της ΕΠΟ, τους κανονισμούς, τις πειθαρχικές επιτροπές, την επιτροπή δεοντολογίας, και την λειτουργία της ΚΕΔ. Έτσι αναμένεται η παραπομπή των επτά ποινικά διωκόμενων, αφού η FIFA θα απαιτήσει από την ΕΠΟ την κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει στην επιτροπή να ασχολείται με υποθέσεις προ Ιουνίου 2015.

Η ΕΠΟ θα πρέπει σε 48 ώρες να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ, κι έπειτα να καταθέσει στον υφυπουργό αίτημα επανέναρξης του Κυπέλλου, το οποίο  ο Σταύρος Κοντονής θα αποδεχθεί.  Ο υφυπουργός πήρε την συγκατάθεση της FIFA  ώστε να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών τα παιχνίδια του Κυπέλλου  και να επιλεγεί  ξένος διαιτητής για τον τελικό εφόσον διεξαχθεί  ανάμεσα σε Ολυμπιακό και  ΑΕΚ.