Η «Συνεργασία Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αιτωλοακαρνανίας» για τις αυριανές εκλογές του συλλόγου

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ Ευθύμιος Κομματάς αναφέρεται στην κρισιμότητα των εκλογών

«Οι εκλογές του Συλλόγου μας γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο που είναι αναγκαία η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων μιας και έχουμε πολλά και σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Ζητήματα που μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως και αφορούν στην καθημερινότητά μας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας σε σχέση με το πλαίσιο αιτημάτων που η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσε, δεσμεύτηκε στα εξής:

  1. Για νομοθετική ρύθμιση στο επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής και αναδρομικά της υπερβάλλουσας μείωσης στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και Σχολικούς Φύλακες που επανατοποθετήθηκαν με το Ν.4325/2015 και επιστροφή της υπερβάλλουσας μείωσης που παρακρατήθηκε αναδρομικά, όπως και για τους μεταταχθέντες μέσω ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, κ.λπ.
  2. Για άμεση επανακατάθεση της διάταξης για την επίλυση του προβλήματος που αφορά στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
  3. Σε σχέση με την λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Ο.Τ.Α. δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός πως θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα τα εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της παρ.2 του άρθρου 30 του Ν.4369/2016. Με αυτό τον τρόπο θα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι το τέλοες της θητείας τους, το τέλος του 2016.
  4. Αναγνώρισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών την αναγκαιότητα για σαρωτικούς ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) μιας και δεν τηρούνται στοιχειωδώς κανόνες Υγιεινής και Ασφαλείας και δεν αποδίδονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους δικαιούχους εργαζόμενους. Δεσμεύτηκε δε με νομοθετική παρέμβαση να λυθεί το πρόβλημα μη παραγραφής και απόδοσης στους δικαιούχους των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) παρελθόντων ετών σύμφωνα και με την πρόταση της Ομοσπονδίας.

 

Την ίδια στιγμή διεκδικούμε:

  1. Άμεση Νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες, κ.λπ.), καθώς και επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας.
  2. Άμεση επίλυση της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. κατηγορίας που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, καθώς «κατεύθυνση» του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια της Υ.Ε. κατηγορίας.

Για τα ζητήματα της μη περικοπής του Β.Α.Ε. (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες κ.λπ.) και της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. που έχουν προσληφθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία σε Υ.Ε., το Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την συμφωνία του με τις θέσεις της Ομοσπονδίας και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από το γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Χουλιαράκη προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στο θέμα που έθεσε η Ομοσπονδία σε σχέση με την παράταση των συμβάσεων έργου που η κυβέρνηση τους «βαφτίζει» ξαφνικά μικροεργολάβους με ότι αυτό συνεπάγεται το Υπουργείο τήρησε «σιγή ασυρμάτου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε δεσμεύσεις για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου γνωρίζουμε πως κατά την μνημονιακή περίοδο καμία «δέσμευση» δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν την εγκρίνει η επιτροπή της «θεσμών».

Ζητήματα που αποτελούν «ασπιρίνες» μεν στο μαύρο και θολό τοπίο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, αναγκαίο δε όμως να επιλυθούν άμεσα μιας και αφορούν εργαζόμενους που ζουν στο όριο της εξαθλίωσης».