Αγρίνιο: «Ταφόπλακα» στα περίπτερα βάζουν οι αυξήσεις στα τσιγάρα!

Λουκέτο το ένα μετά το άλλο βάζουν τα περίπτερα του Αγρινίου – Σε απόγνωση οι περιπτερούχοι

Στο 50% έχει αυξηθεί η πώληση παράνομου καπνού και τσιγάρων – Αντίστοιχη είναι η μείωση στις πωλήσεις καπνικών ειδών και στο Αγρίνιο

Πονοκέφαλο προκαλούν οι επερχόμενες νέες αυξήσεις στην φορολογία των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα και κυρίως στους ιδιοκτήτες περιπτέρων, αλλά και σε ολόκληρη την εμπορική αλυσίδα καπνού, καθώς το νέο «χαράτσι» στις τιμές των τσιγάρων, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον κλάδο, όπως δηλώνουν στη «Σ» πολλοί ιδιοκτήτες περιπτέρων στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή.

Από την βιομηχανία καπνικών προϊόντων ζουν σε πανελλαδικό επίπεδο περίπου 60.000 οικογένειες, ενώ τα τελευταία 6 χρόνια από τα 40.000 περίπτερα που υπήρχαν στην Ελληνική επικράτεια, απέμειναν σχεδόν 23.000, ενώ ο φόβος είναι διάχυτος ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση και τα επιπρόσθετα οικονομικά βάρη θα οδηγήσει στο κλείσιμο ακόμη 10.000!

Το 2008 τα έσοδα από τα τσιγάρα και τον καπνό που πωλούνταν νόμιμα στα περίπτερα ανήλθαν στα 3,2 δις ευρώ, ενώ από το 2010 μέχρι και σήμερα μεσολάβησαν 7 αυξήσεις ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, φτάνοντας τη φορολογία στο 83% της τελικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων. Παράλληλα, τα κρατικά έσοδα το 2015 μετά χιλίων βασάνων άγγιξαν τα 3,1 δις. ευρώ!

«Η προμήθειά μας, διαφέρει από πακέτο σε πακέτο. Εξαρτάται από τη μάρκα, αλλά συμβαίνει συχνά από μια κούτα τσιγάρων, να βγάζουμε μόλις 1 ευρώ! Μας εξευτελίζουν και παίζουν με την αξιοπρέπειά μας» δήλωσε στη «Σ» ιδιοκτήτης περιπτέρου στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Το 2008 οι πωλήσεις τσιγάρων ανήλθαν στα 32 δις και το 2014 κατήλθαν στα 16 δις, ενώ τα περίπτερα πλήττονται περισσότερο από τις νέες αυξήσεις, αφού το 70% του τζίρου τους προέρχεται από τα καπνικά προϊόντα.

Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως οι καπνιστές δεν έχουν μειωθεί, αλλά στράφηκαν στα παράνομα τσιγάρα και στον καπνό τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις πωλούνται ακόμη και μόλις 1 ευρώ το πακέτο! «Πουλάνε χύμα καπνό ή τσιγάρα παντού. Η περιοχή μας εξάλλου έχει παράδοση. Η πώληση γίνεται σε πολυσύχναστα σημεία, ακόμα και σε καφετέριες» επισημαίνει περιπτερούχος, ο οποίος συμπληρώνει πως «η πτώση των πωλήσεων τσιγάρων και καπνού από τα περίπτερα αγγίζει το 50%. Οι περισσότεροι δεν αλλάζουν μάρκα τσιγάρων, αλλά αγοράζουν λιγότερα πακέτα απ’ ότι αγόραζαν στο παρελθόν, ενώ υπάρχουν και κάποιοι αλλάζουν μάρκα καταφεύγοντας σε φθηνότερες λύσεις».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στα 5 τσιγάρα που καπνίζονται είναι προϊόν παράνομης επεξεργασίας και πώλησης. Την τριετία 2010 – 2012, τις χρονιές δηλαδή με τις μεγάλες αυξήσεις, τα προϋπολογισθέντα έσοδα σε σχέση με τα πραγματοποιηθέντα είχαν απόκλιση 1,3 δις. ευρώ, ενώ την τριετία 2013 – 2015 η απόκλιση αυτή περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο οι κατασχέσεις παράνομων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 50%!

«Εκτός της ζημιάς που έχουμε και θα μεγαλώσει με την επερχόμενη νέα φορολόγηση, το καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα νέα πακέτα τσιγάρων με αποκρουστικές εικόνες, όπως δηλαδή είναι τα τσιγάρα στο εξωτερικό. Αυτό στην Ελλάδα και στο Αγρίνιο αναμένεται να είναι η ταφόπλακά μας» επισημαίνουν στη «Σ» ιδιοκτήτες περιπτέρων στο Αγρίνιο. Βέβαια, οι περισσότεροι, τονίζουν, πως «η Κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο, αφού τότε δεν θα υπάρχει καμία σωτηρία».

Κώστας Χονδρός