Η αποχή των εξεταστών «φρενάρει» την έκδοση διπλωμάτων

Εκκρεμεί η έκδοση 300 διπλωμάτων οδήγησης μόνο στο Αγρίνιο

Η αποχή των εξεταστών «φρενάρει» την έκδοση διπλωμάτων

Θα συνεχιστεί επ’ αόριστον στα πλαίσια της Πανελλαδικής κινητοποίησης  – Διαμαρτύρονται για την κατάργηση του επιδόματος εξέτασης

 

 

Σε αποχή βρίσκονται εδώ και περίπου ένα μήνα στο Αγρίνιο και σε ολόκληρη τη χώρα οι εξεταστές των υποψήφιων νέων οδηγών, με αφορμή την κατάργηση του επιδόματος που λάμβαναν για την εξέταση κάθε υποψήφιου. Εξαιτίας της αποχής, εκκρεμεί στην περιοχή, η έκδοση περίπου 300 διπλωμάτων νέων οδηγών. Οι επιτροπές των εξεταστών ανέκαθεν εργαζόταν εκτός ωραρίου εργασίας και μέχρι πριν το μνημόνιο είχαν να εισέπρατταν περίπου 400 ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τα παράβολα που πληρώνουν οι πολίτες για τις εξετάσεις και δεν είχε καμία ανάμιξη το κράτος, ενώ δεν υπήρχε και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα χρήματα αυτά, από το 2011 κι’ έπειτα, μειώθηκαν στα 170 ευρώ και πλέον κόπηκαν εξ’ ολοκλήρου! Πριν τη μείωση, η υποχρέωση των εξεταστών ήταν να εξετάζουν νέους υποψήφιους οδηγούς τουλάχιστον 3 φορές το μήνα, ενώ τώρα η υποχρέωση εξέτασης νέων οδηγών αυξήθηκε στις 6 φορές το μήνα!

Τάκης Μπαιρακτάρης Αναπληρωτής Προιστάμενος
Τάκης Μπαιρακτάρης Αναπληρωτής Προιστάμενος

Στο Αγρίνιο, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή και Αναπληρωτή Προϊστάμενο του μηχανολογικού τμήματος Τάκη Μπαϊρακτάρη, οι ανάγκες ανέκαθεν ήταν αυξημένες και οι εξετάσεις για νέους οδηγούς πραγματοποιούνταν 10 με 12 φορές τον μήνα. «Πρέπει να διευκρινίσουμε πως η εξέταση ενός υποψήφιου οδηγού φορτηγού διαρκεί 2 ώρες και η εξέταση ενός μικρότερου αυτοκινήτου διαρκεί μισή ώρα. Η διαδικασία αυτή ήταν χρονοβόρα και οι εξετάσεις γίνονταν εκτός ωραρίου εργασίας. Σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες διατάξεις του νόμου 4354 από 01/01/2016 μας αφαιρέθηκαν και τα 170 ευρώ που λαμβάναμε. Τον Φεβρουάριο κατέθεσε σχετική τροπολογία ο αρμόδιος Υπουργός, αναγνωρίζοντας την διαμαρτυρία και το αίτημά μας ως δίκαιο, αφού εκτός του γεγονότος ότι η αμοιβή προερχόταν από τα παράβολα, το κράτος κέρδιζε και χρήματα από την έκδοση διπλώματος. Η τρόικα, παρά το γεγονός αυτό, απορρίπτει την τροπολογία του Υπουργού. Παρόλα αυτά, από 01/01/16 έως και τις 28/02/16 οι εξετάσεις στο Αγρίνιο πραγματοποιούνταν κανονικά, κάθε συνάδελφός συμμετείχε σε 10 τουλάχιστον εξετάσεις τον μήνα» τόνισε ο κ. Μπαϊρακτάρης στη «Σ», ο οποίος συμπλήρωσε κλείνοντας πως «θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον την αποχή. Μέχρι στιγμής για το χρονικό διάστημα που απέχουμε εκκρεμούν περίπου 300 διπλώματα μόνο στο Αγρίνιο».

Κων/νος Χονδρός