Αγρίνιο: Πωλητήρια αντί για ενοικιαστήρια

Βραχνάς η υψηλή φορολόγηση

Πωλητήρια αντί για ενοικιαστήρια

Δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Αγρίνιο θέλουν να απαλλαγούν μια και καλή από το περίμενε… του ενοικίου

 

 

Σε «αφθονία» υπάρχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, καταστήματα και σπίτια, στο Αγρίνιο, τα οποία όμως δεν ενοικιάζονται, παρά την όποια ζήτηση υπάρχει, διότι οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν την πώληση. Κατά το παρελθόν, ένα ενοικιασμένο ακίνητο απέδιδε στον ιδιοκτήτη του, ενώ συχνά ήταν η βασική πηγή εσόδου για την οικογένεια. Στον αντίποδα, σήμερα λόγο της υψηλής φορολόγησης η κατοχή ενός ακινήτου συχνά είναι πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες, ενώ η οικονομική δυσπραγία των πολιτών οδηγεί σε οφειλές αρκετών ενοικίων.

Οι βασικότεροι λόγοι που διαμορφώνουν την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο των ακινήτων στην οποία οι ιδιοκτήτες κρατάνε ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους επιδιώκοντας την πώλησή τους, όπως δηλώνει στη «Σ» ο μεσίτης Στράτος Καλύβας είναι τρείς. Συγκεκριμένα, η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μέσω του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η ύπαρξη του φόρου εισοδήματος, σε συνάρτηση με τις μειωμένες τιμές των ενοικίων καθιστούν αυτομάτως ασύμφορη την ενοικίαση. Όπως επισημαίνει ο κ. Καλύβας, «στο Αγρίνιο ένα διαμέρισμα 100 τ.μ ενοικιάζεται περίπου 300 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του, θα εισπράξει σε ετήσια βάση περίπου 3.600, συνεπώς, με 33% φορολογία, το μισό περίπου του ενοικίου «χάνεται».

 

Στράτος Καλύβας
Στράτος Καλύβας

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι δεν καταγράφεται ανοικοδόμηση. «Στο Αγρίνιο για παράδειγμα τα τελευταία 4 χρόνια έχουν ανεγερθεί ελάχιστες πολυκατοικίες που τα διαμερίσματα τους είναι προς πώληση. Τα νεόδμητα ακίνητα δεν υπερβαίνουν μονοψήφιο αριθμό» υπογράμμισε ο κ. Καλύβας, ο οποίος συμπλήρωσε πως «αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν για να ξεχρεώσουν ασφαλιστικά ταμεία, Δ.Ο.Υ καθώς και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις».

Ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο αυτό και την επιδίωξη ιδιοκτητών να πουλήσουν το ακίνητό τους, είναι ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς όταν οι πλειστηριασμοί ξεκινήσουν οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν, κάτι που δεν θα εξυπηρετεί στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους. «Οι τιμές θεωρώ πως δεν θα κατρακυλήσουν διότι οι τράπεζες κατάσχουν ακίνητα σε υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές στην αγορά. Για παράδειγμα κεντρικό κατάστημα 70 τ.μ κατασχεμένο διατίθεται από τράπεζα προς 270.000 ευρώ, όταν η πραγματική τιμή του στην αγορά δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Διαμέρισμα 30 ετών 95 τ.μ διατίθεται από τράπεζα προς 110.000 ευρώ όταν η τιμή του είναι περίπου 400 ευρώ το τ.μ» επισήμανε ο κ. Καλύβας, ο οποίος εν κατακλείδι ανέφερε ότι « μπορεί η απεργία των δικηγόρων να έχει φρενάρει τους πλειστηριασμούς, ωστόσο ενδέχεται όταν λήξει, οι τράπεζες να προβούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς»!

Κων/νος Χονδρός