«Αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε πολιτισμό»

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ο Δήμος Αγρινίου διοργάνωσε εκδήλωση – ημερίδα στη Δημοτική Αγορά

 

 

2Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και την υποστήριξη της «Ακτίνας Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου διοργάνωσαν στην Δημοτική Αγορά ημερίδα με τίτλο «Αγαπάμε τα ζώα – Δημιουργούμε Πολιτισμό». Το πρωί, επισκέφτηκαν τον χώρο παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της πόλης και άκουσαν επιστήμονες να τους αναλύουν την σχέση του παιδιού με τα ζώα, την ιστορία του ανθρώπινου είδους με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια με εκπαιδευμένο σκύλο που υπήρχε στον χώρο μαζί με τον εκπαιδευτή του! Παράλληλα στο χώρο λειτουργούσε και έκθεση ζωγραφικής που δημιουργοί της ήταν ανήλικοι μαθητές.

Γιώργος Μελιάδης
Γιώργος Μελιάδης

Το απόγευμα, ξεκίνησε η ημερίδα με τον απολογισμό της διαχείρισης του προγράμματος αδέσποτων ζώων – συντροφιάς στον Δήμο Αγρινίου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Μελιάδη. Επίσης, αναλύθηκαν θέματα όπως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του νομικού πλαισίου, το οικοσύστημα των αδέσποτων σκύλων, οι πιθανές μεταδιδόμενες ζωοανθρωπονόσοι, η διαχείριση των αδέσποτων, το νομικό πλαίσιο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αλλά και των αδέσποτων.

Μετά την λήξη της ημερίδας έγινε επίδειξη – παρουσίαση εκπαίδευσης σκύλων, απαγγελία έκθεσης μαθητών και απονεμήθηκαν βραβεία για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό και τον διαγωνισμό έκθεσης των μαθητών.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Μελιάδης επισήμανε στη «Σ» πως «προσκλήθηκαν σχολεία του Δήμου Αγρινίου, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να αγαπήσουν τα ζώα. Όλες μαζί οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να βοηθήσουν και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα αδέσποτα ζώα είναι ένα θέμα που το δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι, άρα έχουμε υποχρέωση απέναντι σ’ αυτά και στους εαυτούς μας να τα προστατέψουμε και να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση. Ο Δήμος Αγρινίου το τελευταίο χρονικό διάστημα τριπλασίασε τα κονδύλια σε ότι αφορά την διαχείριση των ζώων. Βλέπουμε το θέμα με μεγάλη ευαισθησία και προσπαθούμε αρχικά από τους μαθητές να παρουσιάσουμε το θέμα και να δώσουμε την βαρύτητα που πρέπει ώστε όλοι να γνωρίζουν το πλάνο μας, τις προσπάθειές μας, τον τρόπο που πρέπει να «κινηθούμε» και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για τα αδέσποτα ζώα και όχι μόνο».

3Ο Δήμος Αγρινίου μέσα από την ημερίδα αυτή ενημέρωσε όλους τους πολίτες για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων – συντροφιάς που ξεκινάει και έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή, την σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη, την παρακολούθηση λυσσυπόπτων σκύλων και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο.

Κων/νος Χονδρός