ΟΑΕΔ: Νέα οκτάμηνα προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους σε 51 δήμους

Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Θέσεις εργασίας για 19.500 ανέργους σε 51 Δήμους
Τα προγράμματα είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πεντάμηνης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, και απευθύνονται, κυρίως, σε μακροχρόνια άνεργους ως την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Η πρώτη πρόσκληση θα γίνει εντός του Απριλίου για 6.918 θέσεις εργασίας σε 17 δήμους και τους επόμενους 2 με 3 μήνες θα ακολουθήσει πρόσκληση για άλλες 12.656 θέσεις εργασίας σε 34 δήμους συνολικά· δηλαδή το πρόγραμμα απευθύνεται σε 51 δήμους για 19.574 θέσεις εργασίας.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 17 δήμους και στα 87 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους 34 συνολικά στα 132 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους δήμους θα χρηματοδοτούνται, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και είναι οργανωμένο για τους δήμους της χώρας που καταγράφουν τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία.
Στοχεύει δε στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας με αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο απασχολούμενος στα νέα προγράμματα θα εργάζεται τέσσερις ημέρες και την πέμπτη θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων με πιθανή την προοπτική πιστοποίησης προσόντων.
Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα στρέβλωσης, όπως είχε γίνει στα προηγούμενα προγράμματα από κάποιους δήμους, οι οποίοι κάλυπταν μέσω των προγραμμάτων αυτών θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών.
www.cnn.gr