ΔΕΗ: Τι προβλέπουν οι νέοι διακανονισμοί των οφειλών

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από την Παρασκευή 1η Απριλίου, το νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών στη ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει ρύθμιση των οφειλών έως και σε 36 δόσεις. Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού χωρίς προκαταβολή υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης εξόφλησης κάθε τρέχοντος λογαριασμού ρεύματος. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, επισήμανε μιλώντας στο Mega, ότι το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διακανονισμού, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι δόσεις θα είναι άτοκες για τους καταναλωτές που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Το ετήσιο επιτόκιο των δόσεων για όλους τους άλλους ανέρχεται σε 5,3%.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

-Από 01.04.2016 μέχρι και 31.07.2016, όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους έως και σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή.

-Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής τους θα έχουν και όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους υπό το καθεστώς του ήδη κατά την 1η Απριλίου ισχύοντος συστήματος.

-Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

-Από 01.08.2016 και εξής θα ισχύουν για όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς -πλην εποχικών και αγροτών- πελάτες τα ακόλουθα:

α) Μηνιαίες δόσεις: Ύψος ίσο κατ’ αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού, αλλά με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

β) Προκαταβολές: Στο 5% της οφειλής για τους πελάτες που δεν επιδεικνύουν αντισυμβατική συμπεριφορά (πείραγμα μετρητή) αλλά στο 15% για όσους το πράττουν.

– Για τους πελάτες επαγγελματίες με εποχική δραστηριότητα από 01.08.2016 θα ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις.

-Σε περίπτωση μη καταβολής μίας δόσης κατά την διάρκεια του ημερολογιακού έτους λόγω αδυναμίας, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα.

– Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλόμεων δόσεων.

-Οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών, για τις οποίες εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις.

Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε, μιλώντας στο Mega, ότι, βάσει της νέας ρύθμισης, οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα διακανονισμού σε δόσεις χωρίς προκαταβολή αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούν να προβαίνουν σε αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος εάν προηγουμένως δεν έχουν εξοφλήσει την ΔΕΗ.

Απέκλεισε πάντως την πιθανότητα να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της εταιρείας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μειώσεων στις τιμές εφόσον μειωθούν οι συνολικές οφειλές εντός του έτους.