Κουρουμπλής: Δίκαιη κατανομή προσφύγων και επιχορήγηση των Δήμων που βοήθησαν στο προσφυγικό

Την επιχορήγηση του ποσού των 2.8 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους που προσέφεραν φιλοξενία στους πρόσφυγες,  επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την διάρκεια σύσκεψης  του Δ.Σ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, χθες Σάββατο 2 Απριλίου 2016.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ακόμα ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθούν απευθείας οι Δήμοι μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού ξεπεραστούν τα εμπόδια όσον αφορά στους  Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, καθώς αναζητούνται κωδικοί όπως είπε ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι που «σήκωσαν το προσφυγικό βάρος» και να γίνει μια δίκαιη κατανομή  πόρων στην αυτοδιοίκηση. Ωστόσο έκανε έκκληση να συμμετάσχουν όλοι οι Δήμοι στην διαχείριση της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αναλαμβάνοντας ευθύνες, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για δίκαιη κατανομή των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα μας, ζητώντας «να βάλουν πλάτη» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, βοηθώντας του 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην χώρα μας να μετεγκαταστθούν, καθώς η Ευρώπη  υπέκυψε σε μια λογική κρατών που αγνοούν ότι μπήκαν στην ΕΕ με υπογραφή της Ελλάδας, κλείνοντας τα σύνορα τους.

Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους Δημάρχους παράλληλα για το νομοσχέδιο «σκούπα» που θα περιλαμβάνει ζητήματα μεταξύ άλλων, προσλήψεων προσωπικού, δαπανών  και υπηρεσιών, που θα προωθηθεί άμεσα στην Αυτοδιοίκηση για διορθωτικές παρατηρήσεις, πριν δοθεί σε διαβούλευση.

Ενώ ανακοίνωσε  την σύσταση 25μελούς επιτροπής, με στόχο την προετοιμασία για την άμεση επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από την διάθεση προσφοράς των δημάρχων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Κοζάνης, για το έργο που επιτελεί στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης, το οποίο και επισκέφτηκε, ξεναγήθηκε και συνομίλησε με τους πρόσφυγες που παραμένουν στον χώρο, οι οποίοι εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την επιθυμία τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Οι Δήμαρχοι της περιοχής από την πλευρά τους έθεσαν  μεταξύ άλλων τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να προβλεφτούν οι διαδικασίες, τέθηκε το θέμα της μείωσης της γραφειοκρατίας, ενώ ο καθένας από την πλευρά του πρότεινε χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την φιλοξενία των προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι  λίγο πριν την συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Σισανίου και  Σιατίστης  κ.Παύλος, συναντήθηκε με τον Υπουργό και ζήτησε  την κατά προτεραιότητα προώθηση της φιλοξενίας των 40 ορφανών προσφυγόπουλων στην μαθητική εστία Πενταλόφου στο Δήμο Βοίου.

www.dikaiologitika.gr