«Ανοίγει τις πύλες του» ο Δημοτικός Λαχανόκηπος για την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο!

Ανοίγει τις πύλες του ο Δημοτικός Λαχανόκηπος

για την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι δηλώσεις συμμετοχής των ωφελούμενων μέσα σε τρεις μέρες. Συνεχίζονται ως και τις 15 του μηνός οι αιτήσεις. Τι επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μελιάδης

 

 

Ξεκίνησαν την Τρίτη οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος απόκτησης αγροτεμαχίου κατά την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο στον Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Αγρινίου που βρίσκεται στην περιοχή του Γιαννουζίου. Πέρυσι, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και η λειτουργία του προσέφερε σε 100 οικογένειες μια σημαντική πηγή κάλυψης των αναγκών για την σίτιση τους, αλλά και μια δημιουργική διέξοδο από την δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα.

Η αρμόδια Αντιδημαρχία, υλοποίησε 300 συνεδρίες με κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις προς ενημέρωση άλλων ενδιαφερόμενων και των καλλιεργητών του Δημοτικού Λαχανόκηπου. «Από την Τρίτη που ξεκίνησε η περίοδος των αιτήσεων για τον Δημοτικό Λαχανόκηπο οι 71 αιτήσεις έχουν ήδη συμπληρωθεί και συνεχώς προσέρχονται και άλλοι συμπολίτες μας για να υποβάλουν αίτηση» επισήμανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Μελιάδης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «η περίοδος της υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει ως και τις 15/4. Τα κριτήρια αξιολόγησης των ενδιαφερόμενων είναι οικονομικά. Ο Δήμος παρέχει στους ωφελούμενους δωρεάν νερό και τα φυτά που επιθυμούν να καλλιεργήσουν οι καλλιεργητές. Οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να βάλουν την καλλιεργητική τους διάθεση και φροντίδα». Όπως επισήμανε ο κ. Μελιάδης κατά την περίοδο αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις επισκέψεις σχολείων. «Όσα σχολεία θα έρθουν στον λαχανόκηπο θα μπορούν να καλλιεργήσουν κηπευτικά. Σκοπός μας είναι να μάθουμε στις νέες γενιές τον τρόπο για να έχουν αυτάρκεια» τόνισε ο κ. Μελιάδης.

Γιώργος Μελιάδης Αντιδήμαρχος Αγρινίου
Γιώργος Μελιάδης Αντιδήμαρχος Αγρινίου

Ο κάθε ωφελούμενος, εκτός του κηποτεμαχίου από 50 έως 70 τ.μ που του παραχωρείται, των φυτωρίων , του νερού άρδευσης και των εργαλείων που χρειάζονται για τις καλλιέργειες, του παραχωρείται γεωτεχνική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, έτσι ώστε ο κάθε καλλιεργητής να καλλιεργεί με την μέγιστη απόδοση τα οπωροκηπευτικά του.

Οι ωφελούμενοι είναι δημότες και κάτοικοι του Αγρινίου και κυρίως άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς και ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία και άνεργοι – μέλη οικογενειών πολυτέκνων, όπως επίσης και σχολεία που θα ενταχθούν στο πλαίσιο εκμάθησης τρόπων που οι νέες γενιές θα πετύχουν μεγαλύτερη αυτάρκεια.

Η μόνη υποχρέωση των ωφελούμενων – καλλιεργητών είναι να ακολουθούν αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους και να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου (26413 – 63452 – 454 – 456) ‘η μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dtoa@agrinio.gr  &  dimotikoslaxanokipos@yahoo.gr

 

Κων/νος Χονδρός