Ημερίδα Αστρονομίας στο Αγρίνιο! (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

2Σε εξέλιξη είναι η πρώτη ημερίδα Αστρονομίας στο Αγρίνιο στο χώρο του Emileon, η οποία διοργανώθηκε από την Αστρονομική Αστροφυσική Εταιρία Δυτικής Ελλάδας που έχει έδρα το Αγρίνιο, την Αστροφυσική Ένωση Πατρών «Ωρίων» και την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης (ΑΕΣ). Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι να ενισχύσει περισσότερο την επιστημονικότητα στις αστρικές δράσεις που υλοποιούνται κατά καιρούς στο Αγρίνιο, εισάγοντας ταυτόχρονα διαδικασίες στις διοργανώσεις της περιοχής ανάλογες με εκείνες των επιστημονικών συνεδρίων.

3Για την υλοποίηση του στόχου αυτού παρευρέθησαν στην ημερίδα αρκετοί επιστήμονες και καταρτισμένοι στην αντικείμενο αυτό που έδωσαν τα φώτα τους στους ενδιαφερόμενους που ήταν στο Emileon. Ο Αντιπρόεδρος της ΑΕΣ και προγραμματιστής παρουσίασε διαπιστώσεις και συμπεράσματα από 10 χρόνια συνεχούς παρατήρησης ηλιακών εκλείψεων, ενώ το μέλος της ΑΕΣ και φιλόλογος παρουσίασε τα 10 βήματα προς την ερασιτεχνική αστρονομία. Ο φοιτητής φυσικών επιστημόνων και ελεύθερος επαγγελματίας Κίμων Παπαθανασόπουλος μίλησε για του ουρανό, την φωτορύπανση και την «λειτουργία» του ουρανού ως παράθυρου προς το σύμπαν. Την ανάλυση των φαινομένων που εξελίσσονται σε τοπία υπό το φως των αστεριών έκανε ο φυσικός Άγγελος Μακρής, ενώ την παρουσίαση των πρόσφατων ανακαλύψεων των βαρυτικών κυμάτων έκανε ο ενδοκρινολόγος Θανάσης Ευαγγελόπουλος.

4Εκτός των ομιλητών αυτών ήταν στην αίθουσα και θα μιλούσαν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών Φιλαρέτη Καρατζόγλου, η οποία θα παρουσίαζε την ιστορία και το υπάρχει κατά την νυχτερινή «περιήγηση» του βλέμματος μας στον ουρανό, ενώ το κεφάλαιο της εξωγήινης ζωής και των ερευνών επί του θέματος θα έκανε ο  Αστροφυσικός, συγγραφέας και τ. επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Ζαφειρόπουλος. Το πρόγραμμα την ημερίδας αυτής περιλαμβάνει και βραδινή παρατήρηση με τηλεσκόπια (22.00)

Κων/νος Χονδρός

5
1