Πάτρα: Πόσοι πήγαν στην Πλατεία πριν την πορεία Πελετίδη! (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Αρκετά δυναμική και μεγάλη η συγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργίου με ομιλητή τον Κώστα Πελετίδη ενόψει της αυριανής πορείας από την Πάτρα στην Αθήνα. Ο Δήμαρχος Πάτρας κάλεσε τον λαό στην πορεία και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πολη μαστίζεται από την ανεργία. Το ραντεβού για την πορεία έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 9 το πρωί.

20160402_200516 copy

20160402_200522 copy20160402_200527 copy20160402_200652 copy20160402_200709 copy

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΩΝΑ

Φίλες και φίλοι, αγωνιστές και αγωνίστριες της ζωής,

Ήρθε η ώρα, ξεκινάμε αύριο πρωί στις 9 η ώρα. Ξεκινά το μεγάλο λαϊκό ποτάμι της Πορείας Αγώνα κατά της Ανεργίας. Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεν περνά η πολιτική  που μας θέλει άβουλους, θεατές, πρόβατα έτοιμα να θυσιαστούν χωρίς να πουν λέξη.

Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα. Άμεσα μέτρα  προστασίας των ανέργων. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Τα 220 χιλιόμετρα της πορείας μας σε 8 ημέρες, είναι δρόμος συμμετοχής, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης. Εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χθες και σήμερα, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

«..Όταν για να βρεις δεν υπάρχει καμιά δουλειά/ Πρέπει να αντισταθείς!/ Πρέπει ολάκερο το κράτος/ Τα πάνω κάτω ανάποδα να φέρεις/ Μέχρι να γίνεις ο ίδιος του εαυτού σου εργοδότης./ και τότε πάντα διαθέσιμη δουλειά για σένα θα ‘χει./ Όταν για την αδυναμία σας σας περιγελούν/ Δεν επιτρέπεται καιρό να χάνετε άλλο!/ Πρέπει έτσι να φροντίσετε/ Που όλοι, όσοι αδύνατοι είναι, να βαδίσουνε μαζί./ Τότε μεγάλη δύναμη πια θα ‘στε/ Να σας περιγελάει τότε δε θα τολμά κανείς»… όπως λέει και ο   Μπ. Μπρέχτ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων στις 21/2/2016 πήρε αυτή την απόφαση, γιατί δεν θέλει να είναι παρατηρητής και να παρακολουθεί αδιάφορα αυτό που γίνεται στην πόλη μας. Να παριστάνει ότι δεν γνωρίζει πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2015, έχουμε καταγεγραμμένους στην πόλης μας 29,230 ανέργους, από τους οποίους 15,638 μακροχρόνια άνεργοι και να σιωπά. Να βλέπει την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς, όχι μόνο από τις απολύσεις εργαζομένων αλλά και από την καταστροφή, την χρεοκοπία χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρομεσαίων αγροτών. Να βλέπει χιλιάδες παιδιά της πόλης μας να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, να γυρίζουμε πίσω σε εποχές του 1960 και να μην μπαίνει μπροστά. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων δεν μπορεί να παρακολουθεί

αδιάφορα χιλιάδες νέους ανθρώπους να θέλουν ν΄ ανοίξουν τα φτερά τους, να

ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες, να γευτούν τη ζωή τους και να εμποδίζονται απ’ αυτούς που κάνουν κουμάντο στον τόπο μας.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Η πορεία μας θα μας δώσει την δυνατότητα εκτός των άλλων να προβληματιστούμε, να δώσουμε απάντηση σε πολλά γιατί.

Τι εμποδίζει να εργάζεται το σύνολο του πατραϊκού, του ελληνικού λαού και να συνεισφέρει στον κοινωνικό πλούτο, να επιλύονται τα λαϊκά προβλήματα;

Δεν έγινε φυσική καταστροφή και έχουμε οδηγηθεί σ’ αυτήν την κατάσταση. Το δράμα των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, δίνει ζωή σ’ αυτούς που κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

Σήμερα απαιτούμε από την κυβέρνηση την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων, μέτρων που αναλυτικά περιγράφονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,

όπως επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους μέχρι να τους δοθεί εργασία. Κατά το διάστημα της ανεργίας να καταβάλουν μειωμένα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου, να απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος, νερού τηλεφώνου. Να καθιερωθεί για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Δεν φταίνε οι άνεργοι που δεν έχουν εργασία.

Η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι μονομερώς προσανατολισμένος στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου. Εν μέσω  κρίσης, 5,7 δισ. ευρώ έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο Δήμο μας  η πρόσληψη εργαζομένων θα έλυνε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της πόλης μας, μιας και όλοι ξέρουμε ότι οι δρόμοι είναι βομβαρδισμένοι, για να

ασφαλτοστρωθούν χρειάζονται δεκάδες εργαζόμενοι με μηχανολογικό εξοπλισμό.

Τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα προαύλια χρειάζονται άμεσα και συνεχώς επισκευές

και συντήρηση. Χρειαζόμαστε νέους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία,

δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σύγχρονα όπου θα μπορούν να βρουν δουλειά χιλιάδες

οικοδόμοι. Κατασκευή εργατικών κατοικιών μετά από αντισεισμικό έλεγχο,

επιδιόρθωση – κατασκευή των παλιών εργατικών κατοικιών, όλων των δημόσιων

κτιρίων. Χρειαζόμαστε έργα αντιπλημμυρικά, υποδομών στην ύδρευση και την

αποχέτευση, μέσα μαζικής μεταφοράς (προαστιακός, τραμ, αστικά) σύγχρονα που να ικανοποιούν τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της πόλης μας. Χώροι αναψυχής (κατασκηνώσεις, παραλιακή ζώνη). Αθλητικές εγκαταστάσεις σύγχρονες,

στελεχωμένες σε όλα τα επίπεδα. Υποδομές στον τομέα του πολιτισμού. Να φτιαχτεί το λεηλατημένο εργοστάσιο τέχνης, να αποκατασταθούν τα κουφάρια των παλιών εργοστασίων και να μπουν στην υπηρεσία της πόλης μας.

Ανάγκη για εργασία υπάρχει. Δεν αποτελεί όμως προτεραιότητα σήμερα η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αυτά τα έργα θα έδιναν ανάσα στον κλάδο των κατασκευών και σε όλες τις ειδικότητες, από το επιστημονικό προσωπικό (πολιτικοί μηχανικοί, γεωλόγοι, αρχιτέκτονες) μέχρι τους εργάτες, που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία. Προσλήψεις μπορούν να γίνουν στα νοσοκομεία τα σχολεία κλπ. Όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για να ξεσηκωθεί ο λαός μας, να διεκδικήσει, να στριμώξει αυτούς που τον οδηγούν στην ανεργία, την  φτώχεια και την εξαθλίωση, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται και στο Δημοτικό Συμβούλιο που αγωνιούν μήπως και έχει επιτυχία ο αγώνας μας. Είναι αυτοί που κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία, μήπως το κυρίαρχο σύστημα υποστεί καμιά ρωγμή και εξαναγκαστεί σε παραχωρήσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, των νέων, μην γίνουν προσλήψεις και χάσουν τον πακτωλό χρημάτων που εισπράττουν τραπεζίτες, εφοπλιστές, μονοπώλια και πολυεθνικές.

Θορυβούνται μην οι κυβερνώντες, χθεσινοί και σημερινοί, βρεθούν σε δύσκολη θέση, μην αποκαλυφθεί σ’ όλη του την έκταση ότι η πολιτική που εφαρμόζουν τσακίζει το λαό, σπέρνει την ανεργία στην πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Τη στάση τους τη γνωρίζαμε, το διατυπώσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Φλεβάρη που πήρε την απόφαση να προχωρήσουμε στη μεγάλη μας πορεία, ξέραμε ότι θα τρέξουν να ρίξουν το δηλητήριο της διάσπασης του αγώνα των ανέργων και των οικογενειών τους, αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή τους.

Ακολουθούν την πεπατημένη, έχουν επιλέξει το ρόλο της στήριξης των αστικών κομμάτων, και των αντιλαϊκών τους πολιτικών, χθες και σήμερα, των μνημονίων, της ΕΕ.

Ισχυρίζονται, όσοι στηρίζουν τα ‘’κίνητρα για επενδύσεις’’ ότι ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πρωτοστατώντας στην έλευση του φυσικού αερίου, στα σύγχρονα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων, με σύγχρονες οδικές

αρτηρίες, με εμπορευματοποιημένο καρναβάλι μοχλό ανάπτυξης, να συρρέει στην Πάτρα όλη η Ελλάδα και άλλα πολλά.. Για αυτά τα επιχειρήματα, απαντήσεις δίνει η ίδια η ζωή, χθες και σήμερα. Και εκεί που υπήρχαν οι προϋποθέσεις, φυσικού αερίου, μέσων μεταφοράς εμπορευμάτων, οδικές αρτηρίες, δεν υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και η ανεργία καλά κρατεί. Ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου δεν σημαίνει και καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζομένους.

Το ίδιο λένε και για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που ξέρουν πολύ καλά ότι θα τα πάρουμε και ότι για πρώτη φορά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τι γινόταν στο παρελθόν όπου ο πακτωλός χρημάτων που έπαιρναν πήγαινε στα χέρια αυτών που κυριαρχούν και για το λαό έμεναν ψίχουλα.

Τα γνωρίζουν όλα αυτά, όμως το πολιτικό τους οπλοστάσιο είναι φτωχό. Με ψέματα και λόγια του αέρα νομίζουν ότι θα πείσουν κάποιους που δεν έχουν πολιτική εμπειρία.

Φίλες και φίλοι,

Ο πατραϊκός λαός είναι πια έμπειρός , τα γνώρισε όλα , μας γνωρίζει όλους, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε κερί αναμμένο να φωτίζει τον λαϊκό δρόμο, χωρίς να διεκδικούμε παράσημα και ζήτω.

Για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των ανέργων, για να γίνουν προσλήψεις χρειάζεται να είμαστε όλοι μια γροθιά. Ξεπερνούμε τις προκαταλήψεις, που ήσουν, που είμαι , είμαστε άνεργοι. Ενωμένοι συμμετέχουμε αύριο στην κινητοποίηση από τις 8 το πρωί συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία, στις 9 ξεκινάμε, δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχοντας, ο καθένας από εμάς, γίνεται προπαγανδιστής της κινητοποίησης.

Η πορεία θα είναι ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι. Σ αυτό θα συναντηθούν όλοι οι Δήμοι της Αιγιάλειας, του Ξυλοκάστρου, του Κιάτου, του Βέλου –Βόχα, της Κορίνθου, του Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, των Μεγάρων, της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, του Χαϊδαρίου για να φτάσουμε στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος της Κυριακή 10 του μήνα.

Ευχαριστούμε και δημόσια, τους φορείς, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, τους νέους και τις νέες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και κάθε άλλο συμπολίτη μας ξεχωριστά, για τη συμμετοχή του, την στήριξή του  σε αυτή την κινητοποίηση.

Είναι πολύπλευρη η στήριξη (και οικονομική) των φορέων και των συνδικάτων, που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να φτάσει το κάλεσμα του Δήμου μας και στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Είναι χαρακτηριστικό του κινήματος που έχει διαμορφωθεί ότι όλα τα εργατικά κέντρα και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που θα διανύσει η πορεία, συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα, έχουν διαμορφώσει και δικό τους πρόγραμμα εκδηλώσεων

Με τη συμβολή όλων, αυτός ο αγώνας απέκτησε πανελλαδικό χαρακτήρα ήρθαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων και των οικογενειών τους.

Φίλες και Φίλοι,

Ξεκινάμε μαζικά, μαχητικά, την πορεία αγώνα με ακλόνητη την πίστη πως αυτός μας ο αγώνας ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους. Κανένας να μην λείψει. Αύριο είμαστε όλοι εδώ σε ένα δίκαιο αγώνα. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτή η κινητοποίηση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι απόφασή μας, να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε, μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα. Αυτή είναι και η θέληση των φορέων και συνδικάτων, με τους οποίους συναντηθήκαμε και συζητήσαμε τις προηγούμενες μέρες.

dete.gr