Το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει σε τρεις μήνες τις προτάσεις Δήμου και ΟΛΠΑ για τη χερσαία ζώνη του Λιμανιού της Πάτρας-Τι συζητήθηκε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου

Συνάντηση με τους Προέδρους των δέκα περιφερειακών Οργανισμών Λιμένων και τους δημάρχους των αντίστοιχων περιοχών και εκπροσώπους τους είχε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. 

Όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δήμων και των Οργανισμών Λιμένων σχετικά με το θέμα των χερσαίων ζωνών των λιμανιών και των διεκδικήσεων των δημοτικών αρχών.

Συμφωνήθηκε η διαδικασία και χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για να παρουσιάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις τελικές προτάσεις τους για τη διευθέτηση των ζητημάτων αυτών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα λιμάνια του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του ΟΛΠ ΟΛΠ-2,03% και του ΟΛΘ ΟΛΘ+1,55% (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών) και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών. Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών.

Το tempo24.gr επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠΑ Νίκο Κοντοέ, ο οποίος επισήμανε τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η συνάντηση.

1: Η απόφαση για υποβολη κοινής πρότασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος του αποχαρακτηρισμού των χερασίων ζωνών σε διάστημα τριών μηνών. Όπως πληροφορείται το tempo24.gr η πρόταση θα πρέπει να είναι κοινή και να κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τον ΟΛΠΑ και τον Δήμο.

2: Η αποδοχή από την συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων για συμμετοχή των Δήμων με εκπρόσωπο στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων. Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης τάχθηκε και ο κ. Κοντοές.

3:Κατατέθηκε πρόταση από τον κ. Πιτσιόρλα για αποδίδεται το 2% του τζίρου των Λιμένων στους Δήμους και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύει σήμερα, θέμα για το οποίο θα υποβάλει σχετικό αίτημα ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Απαντώντας  σε ερώτημα του tempo24 .gr σχετικά με τρις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί αποκρατικοποίησης, ο κ. Κοντοές απάντησε οτι σε  όλη τη διάρκεια που ο ίδιος ήταν παρών, σε πραγματοποιήθηκε τέτοια συζήτηση.

tempo24.gr