Γ. Παπαναστασίου: «Το παλιό νοσοκομείο δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες»

Συγκεκριμένους χώρους πρότεινε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Διάσταση απόψεων καταγράφηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για το προσφυγικό ζήτημα. Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επανέλαβε στο σώμα το περιεχόμενο της προ ημερών απόφασης της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας. Βάση αυτής δεν μπορεί ο Δήμος Αγρινίου να ρίξει στο τραπέζι χώρους για στέγαση προσφύγων, αν η Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει το χρονικό διάστημα που θα φιλοξενηθούν και τον αριθμό τους. όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί από την Κυβέρνηση είναι τραγέλαφος καθώς επί της ουσίας αναιρεί το ένα το άλλο. Ουσιαστικά πετούν το μπαλάκι στους Δήμους για μία ακόμη φορά. Και εν προκειμένω και στο ζήτημα του προσφυγικού. Βεβαίως και θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν μας λένε με ποιο τρόπο. Οι Δήμοι δεν μπορεί να είναι κάτω από καμία ΜΚΟ. Πάντως το σημερινό (χθεσινό) έγγραφο που μας εστάλη από τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα (αρχικά αναλαμβάνει την στέγαση και την σίτιση ο Στρατός και στη συνέχεια οι Δήμοι), θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαλευκάνει κάπως την κατάσταση. Θα ήθελα πάντως να ξεκαθαρίσω με κατηγορηματικό τρόπο, επειδή ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν γίνεται στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες».

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο –η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Σταύρο Καμμένο μιας και απουσίαζε ο επικεφαλής Δημήτρης Τραπεζιώτης- πρότεινε τέσσερις χώρους που θεωρεί ότι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Πρόκειται για το πρώην κτίριο του ΕΟΚ που βρίσκεται στον δρόμο προς Αβόρανη και ανήκει στο Επιμελητήριο, το ξενοδοχείο Tourist και την γειτονική παλιά κλινική στην οδό Παπαστράτου καθώς και τις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 132 Σμηναρχίας Μάχης της μονάδας στο Δοκίμι. Επιπρόσθετα έθεσε επί τάπητος και την δυνατότητα οι πολίτες του Αγρινίου που επιθυμούν να προσφερθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, όπως είχαν πράξει στο παρελθόν με οικογένειες από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Κατά την δευτερολογία του πάντως ο Δήμαρχος Αγρινίου έδειξε αντίθετος με την πρόταση Καμμένου, για φιλοξενία προσφύγων στο πρώην ξενοδοχείο Tourist, προφανώς επειδή βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης του Αγρινίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παύλος Μοσχολιός, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει οργανωμένη δουλειά για το θέμα χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να αντιπολιτευτώ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική. Όντως το ένα έγγραφο αναιρεί το άλλο. Οφείλουμε όμως από την πλευρά μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Θεωρώ ότι η εξεύρεση χώρων δεν είναι δουλειά του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει ωστόσο κατ΄ αναλογία να δεχθούμε να δημιουργηθεί μια οργανωμένη δομή στην περιοχή μας, αρκεί να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι από την Κυβέρνηση».

Για Καταγγελία και ανυπακοή στις συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για κλειστά σύνορα μίλησε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προσθέτοντας ότι είναι αντίθετη σε κλειστούς χώρους κράτησης, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στέλιος Μερμύγκης εξέφρασε την αντίθεσή του σε δημιουργία χώρων στρατοπέδων συγκέντρωσης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εκτός των άλλων πρώην Δημοτικά Μέγαρα του Δήμου καθώς και ανοίκιαστα σπίτια.

Επί της ψηφοφορίας, κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου για το ψήφισμα της ΠΕΔ, ενώ κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για ψηφίσματα σχεδόν από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Κατά τα λοιπά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, απαντώντας σε γραπτό ερώτημα του Στέλιου Μερμύγκη, για ποιο λόγο μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου παραμένουν απλήρωτα από τον Αύγουστο του 2015 και για το λόγο αυτό μάλιστα αρκετοί δεν συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου στο Αγρίνιο την περασμένη Παρασκευή, υποστήριξε ότι πρόκειται για νομικό ζήτημα το οποίο δεν σχετίζεται με την Δημοτική Αρχή και προέκυψε πανελλαδικά μετά την μετατροπή του καθεστώτος λειτουργίας των κοινωφελών επιχειρήσεων (ΚΕΔΑ).

Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου

Για την υπόθεση του Πάρκου, οι Δημοτικές παρατάξεις έκαναν τις εισηγήσεις τους και στο τέλος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πλην του πέμπτου τμήματος που δεν αναγνωρίστηκε και σχετίζονταν με την αποζημίωση του αναδόχου του εν θέματι έργου, όσον αφορά θετικές ζημιές λόγω υπερημερίας του κυρίου έργου και τυχόν καθορισμός αυτής. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Καζαντζή «για την σημερινή κατάσταση του πάρκου δεν ευθύνεται ο εργολάβος (απευθυνόμενος στον Παύλο Μοσχολιό). Πρέπει να κλείσουμε κάθε εκκρεμότητα, να διευθετηθεί το θέμα και να κάνουμε μελέτη, που ήδη έχει ξεκινήσει και θα κατατεθεί εντός του 2016. Πρέπει να τονίσω πως στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης το πάρκο είναι μέσα στα σχέδιά μας. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να τακτοποιηθούν οι όποιες ατασθαλίες υπάρχουν, γιατί ο ανάδοχος έχει δικαιώματα που ορίζονται από τον νόμο και για αυτό θέλουμε να κλείσουμε το θέμα». Να σημειώσουμε πως από την αρχή έως τώρα ο ανάδοχος του έργου έχει λάβει 190.000 ευρώ για να είναι το πάρκο όπως είναι σήμερα…, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μοσχολιός στη συνεδρίαση, είχαν γίνει όλες οι διαδικασίες ώστε να διαλυθεί η εργολαβία, κάτι που σημαίνει πως ανεξαρτήτως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν υπάρχει νόημα και ουσία για την υπάρχουσα εργολαβία.