Στο 40% οι συναλλαγές μέσω Web Banking στο Αγρίνιο λόγω έλλειψης ρευστού

Θέμα χρόνου η… έλευση εισπρακτικών εταιρειών και στην περιοχή

Πληρώνουν μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων ενοίκια και εμπορεύματα οι Αγρινιώτες

Τα capital controls και η έλλειψη ρευστού στην αγορά και στο εμπόριο έχουν εκσυγχρονίσει τον τρόπο συναλλαγών και έχουν μετατρέψει την ηλεκτρονική πληρωμή σε βασικό κομμάτι της καθημερινότητας στο Αγρίνιο και στα πιο πολλά μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες ακινήτων, ενοικιαστές, αλλά και τον μεσίτη Στράτο Καλύβα, περίπου το 40% των συναλλαγών στο Αγρίνιο μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή ενός ακινήτου, είτε αυτό είναι κατάστημα, είτε σπίτι, γίνεται μέσω web banking, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο τοπικό εμπόριο.

Ο λόγος που η μεταφορά χρημάτων έχει «ανθίσει» στους κλάδους αυτούς είναι διττός. Κατά πρώτον, σε αρκετές περιπτώσεις τα ενοίκια είναι άνω των 500 ευρώ και βάση νόμου πλέον οι συναλλαγές από το εν λόγω ποσό και πάνω πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και κατά δεύτερον, ο βασικότερος στην καθημερινότητα και στο εμπόριο λόγος, είναι η επιβολή των capital controls. Το ρευστό που είναι διαθέσιμο στην αγορά δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών, συνεπώς η αποπληρωμή ενοικίων, αλλά και εμπορευμάτων γίνεται ηλεκτρονικά.

Θέμα χρόνου να παρουσιαστούν εισπρακτικές εταιρίες και στο Αγρίνιο

Σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, όπως χρόνια ισχύει στο εξωτερικό, οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει την είσπραξη των κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες λόγω των συσσωρευμένων οφειλών. Το φαινόμενο αυτό είναι κομμάτι της καθημερινότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, ακόμη και σε γειτονικές πόλεις όπως η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Οι διαχειριστές αναγκάζονται να χτυπούν την πόρτα των διαμερισμάτων αρκετές φορές προκειμένου να γεμίσουν το κοινό ταμείο, αλλά συχνά οι περισσότερες από αυτές δεν ανοίγουν ποτέ και οι οφειλέτες «εξαφανίζονται» για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι γνωστό, οφείλονται κοινόχρηστα ακόμη και από το προηγούμενο έτος, ενώ το χρέος μπορεί να αγγίζει και να ξεπερνά και τα 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα!

Οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν αυτό που είναι δύσκολο στο διαχειριστή: επιμένουν δηλαδή με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ή και επιστολές προσπαθώντας να πείσουν όσους χρωστούν να αποπληρώσουν τμήμα της οφειλής τους ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό, αφού σε πρώτη φάση τα οφειλόμενα καλύπτονται από το αποθεματικό. Όταν όμως το ποσό μεγαλώνει, το γραφείο απευθύνεται στη συνέλευση των ιδιοκτητών, η οποία έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό ή όχι.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στο Αγρίνιο αν και απ’ ότι φαίνεται είναι θέμα χρόνου. «Η κοινωνία είναι μικρή και όλοι μεταξύ τους καλύπτονται. Στο εξωτερικό ή σε πόλεις όπως η Αθήνα που ο κόσμος ίσως να μην γνωρίζεται ακόμη και στην ίδια πολυκατοικία ισχύει σε μεγάλο βαθμό η μέθοδος της εισπρακτικής στις πολυκατοικίες» σημειώνει στη «Σ» ο κ. Καλύβας, ο οποίος συμπλήρωσε πως «το πιθανότερο είναι να παρουσιαστούν οι εταιρίες αυτές και στο Αγρίνιο στο εγγύς μέλλον, αφού η αγορά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού οδεύει σε τέτοιες μεθόδους».

Επίσης, τα πρώτα δειλά βήματα κάνουν στην Αθήνα οι εταιρίες αυτές και στον τομέα της είσπραξης των χρημάτων του πετρελαίου από τους ενοίκους πολυκατοικιών. Βέβαια, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, καθώς τα τελευταία χρόνια η προμήθεια πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 70%, ενώ σήμερα πετρέλαιο χρησιμοποιεί μόνο μια στις τρεις πολυκατοικίες. Εξάλλου, οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως ηλεκτρικές συσκευές παντός τύπου, τζάκι, φυσικό αέριο ή ακόμη και ηλεκτρικές κουβέρτες και ειδικά υποσέντονα. Αντίστοιχη είναι και στο Αγρίνιο η εικόνα στην περίπτωση αυτή, αν και τα προβλήματα και οι διαμάχες στις πολυκατοικίες για το πετρέλαιο είναι πολλά.

xondros1