Περίεργα… παιχνίδια γύρω από το προσφυγικό καταγγέλλει η Περιφέρεια

«Δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός, χωρίς Κυβερνητικό σχέδιο»

Σύγχυση στην περιοχή από την ακατάσχετη ονοματολογία των τελευταίων ωρών

Για περίεργα παιχνίδια από

άγνωστες… κατευθύνσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, κάνει λόγο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με το θέμα του προσφυγικού.

Και ενώ οι τοπικοί φορείς συσκέφθηκαν την Δευτέρα το πρωί σε σχέση με το προσφυγικό και μάλιστα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκ νέου σύσκεψη για το ίδιο θέμα την προσεχή Δευτέρα, διακινήθηκε αργά το βράδυ της ίδια ημέρας, ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας υπέδειξε χώρους για καταυλισμό προσφύγων και συγκεκριμένα οι πρώην αποθήκες του ΑΣΟ στον Λόγγο του Αιγίου, η ΜΟΜΑ στον Ριγανόκαμπο Πάτρας και ένας χώρος στην Κυλλήνη Ηλείας (η πληροφορία αυτή δεν είχε αναφορές για την

Αιτωλοακαρνανία).

Λίγες ώρες αργότερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο την πληροφορία, αυτή αναφέροντας εκτός των άλλων, ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για συγκεκριμένους χώρους στη Δυτική Ελλάδα κάτι που θα τεθεί επί τάπητος στη νέα σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας.

«Είναι πραγματικά απίστευτα

όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή μας γύρω από το λεπτό και κρίσιμο κατά τα άλλα θέμα του προσφυγικού. Ακούγονται διάφορά τα οποία μας προκαλούν έντονο προβληματισμό μιας και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Από την άλλη θα έλεγα ότι απεναντίας μόνο σύγχυση προκαλούν και ζημιά. Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί που προκαλούν αναστάτωση και διασπείρουν πληροφορίες που δεν έχουν καμία βάση» σημείωσε στη «Σ» με κατηγορηματικό τρόπο ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Αγγελόπουλος. Προ ημερών μάλιστα η «Σ» είχε γράψει ότι η ακατάσχετη ονοματολογία των τελευταίων ημερών γύρω από «πιθανούς» χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος με κάθε ευκαιρία διαψεύδει σενάρια που δημοσιοποιούνται πριν αυτά αποκτήσουν επίσημη μορφή.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιβάλλον του κ. Κατσιφάρα δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση σχετικά με λήψη συγκεκριμένης απόφασης προσδιορισμού χώρων για την μετεγκατάσταση προσφύγων σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία παρά μόνο η προετοιμασία σε περίπτωση που η περιοχή κληθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα και με

βάση την προχθεσινή ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι φορείς αναμένεται να επιδιώξουν συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για ενημέρωση, ενώ αποφασίστηκε η σύνταξη τοπικού σχεδίου σε Περιφερειακό επίπεδο, βάσει του οποίου θα γίνει γνωστό σε ποιες περιοχές και τι αριθμός προσφύγων μπορεί να «καλυφθεί» ανά δήμο και ανά Νομό στη Δυτική Ελλάδα.

Σε τοπικό επίπεδο, οι Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας κρατούν στάση αναμονής, μην γνωρίζοντας και οι ίδιοι τι τελικά θα γίνει με το θέμα. Πάντως μερίδα Δημάρχων της περιοχής διαφωνεί με τον ορισμό της νέας σύσκεψης τη Δευτέρα στην Περιφέρεια θεωρώντας ότι ο χρόνος που μεσολαβεί –και με δεδομένη την αργία της Παρασκευής- είναι ελάχιστος για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά τους.

aggelopoulos