Στο κενό η σύσκεψη για το προσφυγικό

Έλλειψη Κυβερνητικού σχεδίου φάνηκε από την τοποθέτηση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σάκη Παναγιωτόπουλου

Στο κενό η σύσκεψη για το προσφυγικό

Νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα για το θέμα στην Περιφέρεια

 

Στην κοινή διαπίστωση ότι παρατηρείται έλλειψη συγκεκριμένου κεντρικού συντονιστικού σχεδίου από την κυβέρνηση για τη δημιουργία χώρων προσωρινής στέγασης προσφύγων, κατέληξαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι Δήμαρχοι των πόλεων και των τριών νομών, της Εκκλησίας καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, κατά την διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα για το προσφυγικό. Παράλληλα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, εκ νέου στα γραφεία της Περιφέρειας, αφού πρώτα  έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια και τα υπόλοιπα συντονιστικά όργανα όλων των Δήμων. Ουσιαστικά η πρώτη αυτή σύσκεψη έπεσε στο κενό καθώς δεν πάρθηκε καμία απόφαση, ενώ και οι φορείς (εκτός ελάχιστων) έδειξαν παντελώς απροετοίμαστοι. Την ίδια στιγμή σε αρκετά θέματα καταγράφηκε διάσταση απόψεων μεταξύ της Περιφέρειας και των Δημάρχων, κάτι που διεφάνη από το ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΕΔ. Πάντως συγκεκριμένη πρόταση δεν κατατέθηκε από καμία πλευρά δείχνοντας ότι το «σήριαλ» προσφυγικό θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια.

Απ. Κατσιφάρας: «Σύνθετη και δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

 

«Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου θα κρίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και την προσφορά μας στον άνθρωπο, με βάση τις αξίες της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς. Πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά και να μην αφήσουμε τη ροή των πραγμάτων ανεξέλεγκτη και χωρίς σχεδιασμό».

Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας για να προσθέσει λέγοντας ότι «η κοινωνία είμαστε εμείς, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κράτος και οι πολίτες. Όλοι οι άλλοι είναι περαστικοί και όποτε χρειάζονται τη βοήθειά μας θα την παρέχουμε όπως κάθε οικοδεσπότης σε κάθε φιλοξενούμενο. Είμαστε η πιο φιλόξενη Περιφέρεια της χώρας και του κόσμου και θα το αποδείξουμε στην πράξη. Άλλωστε ήδη οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Εκκλησία έχουν δείξει εμπράκτως τη στήριξή τους στους πρόσφυγες με τη συνεχή συγκέντρωση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και μήνες». Στόχος μας είναι να κατευθυνθούμε προς έναν περιφερειακό σχεδιασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως θα πρέπει να συμμαχήσουμε, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες, ενώ ευχαρίστησε όλους τους Δήμους, την Εκκλησία και τους φορείς για την άμεση ανταπόκριση και τη μεγάλη τους συμμετοχή στη σύσκεψη». Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «θα πρέπει όλοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την ευθύνη του να συνδράμουμε στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού».

 Στη διευκρίνιση οτι δεν έχουν βρεθεί ακόμη χώροι για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα και οτι αυτό θα γίνει από την ειδική επιτροπή που θα οριστεί, προχώρησε νωρίτερα στη διάρκεια της σύσκεψης για το προσφυγικό, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σάκης Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς, πρότειναν να επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να πληροφορηθούν υπεύθυνα για το τι περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός διαχείρισης του Προσφυγικού σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή.

Για τραγικές ελλείψεις στην κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης ήταν εκ των Δημάρχων που πρότεινε συγκεκριμένους χώρους, μεταξύ αυτών ενός ξενοδοχείου που δεν λειτουργεί και με τις κατάλληλες βελτιωτικές παρεμβάσεις θα μπορούσε να φιλοξενήσει 150 με 200 μετανάστες καθώς και του πρώην ΚΑΦΚΑ.

Το ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας για το προσφυγικό

«Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει κάθε διπλωματική πρωτοβουλία και κάθε μέσο πίεσης, προκειμένου η Παγκόσμια Κοινότητα και οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί, να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, για την άμεση παύση του πολέμου και την ειρήνευση της ευρύτερης περιοχής της Συρίας, ώστε να σταματήσει ο ξεριζωμός των ανθρώπων και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ασφάλειας που θα επιτρέψουν στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, θεωρεί την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, σαν βασική παράμετρο Πολιτισμού και λειτουργίας της Ποιότητας της Δημοκρατίας και εκφράζουμε την ευαισθησία μας και την πρόθεσή μας για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

Εξαρχής δηλώνουμε ότι η αντιμετώπιση του Προσφυγικού απαιτεί διακριτούς ρόλους από τον κάθε εμπλεκόμενο θεσμό, χωρίς ενδιάμεσους και μεσάζοντες. Κατά συνέπεια, το Ελληνικό Κράτος, η Πολιτεία, πρέπει άμεσα, ταχύτατα να εκπονήσει ένα «Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης της Προσφυγικής Κρίσης».

Το Σχέδιο αυτό – αφού εκπονηθεί – να τεθεί σε διαβούλευση και να συμφωνηθεί από κοινού με τα ανώτατα όργανα της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ώστε πλέον ο κάθε εμπλεκόμενος να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες που του αναλογούν.

Η εξεύρεση των χώρων θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την διάρκεια παραμονής, τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν, την οργάνωση της λειτουργίας των χώρων και την ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών.

Επίσης, καθοριστικής σημασίας ζήτημα, τόσο για τον σχεδιασμό των χώρων, όσο και για την λειτουργία τους, είναι η διάθεση πόρων και η εξασφάλιση, τόσο της χρηματοδότησης για την προσαρμογή των χώρων, όσο και για την λειτουργία τους μετέπειτα (παροχές, υποδομές, διατροφή, ομαλή λειτουργία κ.λ.π.).

Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι έχει κάθε κοινωνική ευαισθησία και πρόθεση να συμβάλει με προτάσεις και σύνθεση απόψεων σε κάθε τομέα κοινωνικής υποστήριξης της λειτουργίας των χώρων, καθώς και σε κάθε δράση ευαισθητοποίησης και αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες.

Καλούμε τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, με συναίσθηση ευθύνης, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος.

Νίκος Αγγελόπουλος