Απ. Κατσιφάρας: "Σύνθετη και δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος" – Προγραμματίζεται νέα σύσκεψη Περιφερειάρχη και Δημάρχων

«Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου θα κρίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών…

2016.03.21 @ Σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τους χώρους προσωρινής στέγασης προσφύγων

«Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου θα κρίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και την προσφορά μας στον άνθρωπο, με βάση τις αξίες της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς. Πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά και να μην αφήσουμε τη ροή των πραγμάτων ανεξέλεγκτη και χωρίς σχεδιασμό».

Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, με τη συμμετοχή Εκκλησίας, Δήμων και φορέων για το θέμα της αναζήτησης κατάλληλων χώρων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.

«Η κοινωνία είμαστε εμείς, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κράτος και οι πολίτες. Όλοι οι άλλοι είναι περαστικοί και όποτε χρειάζονται τη βοήθειά μας θα την παρέχουμε όπως κάθε οικοδεσπότης σε κάθε φιλοξενούμενο. Είμαστε η πιο φιλόξενη Περιφέρεια της χώρας και του κόσμου και θα το αποδείξουμε στην πράξη. Άλλωστε ήδη οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Εκκλησία έχουν δείξει εμπράκτως τη στήριξή τους στους πρόσφυγες με τη συνεχή συγκέντρωση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και μήνες» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί, να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και όλων των Δημάρχων, αφού πρώτα έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια και τα υπόλοιπα συντονιστικά όργανα όλων των Δήμων.

«Στόχος μας είναι να κατευθυνθούμε προς έναν περιφερειακό σχεδιασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως θα πρέπει να συμμαχήσουμε, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες, ενώ ευχαρίστησε όλους τους Δήμους, την Εκκλησία και τους φορείς για την άμεση ανταπόκριση και τη μεγάλη τους συμμετοχή στη σύσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η έλλειψη συγκεκριμένου κεντρικού συντονιστικού σχεδίου από την κυβέρνηση για τη δημιουργία χώρων προσωρινής στέγασης προσφύγων, κάτι που διεφάνη και στην απάντηση του ασκούντος χρέη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «θα πρέπει όλοι ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την ευθύνη του να συνδράμουμε στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού».

 

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Γιώργος Φαλτσέτος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον, συμμετείχαν ο οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, εκπρ. Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος και Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Βαμβίνης, εκπρ. Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πατ. Βασίλειος Πετρόπουλος, εκπρ. Μητρόπολης Ηλείας π. Αργύρης Σαλπέας, εκπρ. Μητρόπολης Αιτωλίας π. Αναστάσιος Καντάνης, εκπρ. Μητρόπολης Πατρών π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο ασκών χρέη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μιλτιάδης Ζαμπάρας, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος,  Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζιάς, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας, Καλαβρύτων, Ήλιδας και Πύργου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Τάσος Γιακουμής, εκπρόσωπος του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, μέλος Π.Σ. του Ποταμιού Δημήτρης Αβραμίδης και ο Συντονιστής Πάτρας Ανδρέας Κοσμάτος, εκπρόσωποι της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, πολιτιστικών και εκπολιτιστικών Συλλόγων κ.α.

2016.03.21 @ Σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τους χώρους προσωρινής στέγασης προσφύγων

2016.03.21 @ Σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τους χώρους προσωρινής στέγασης προσφύγων

2016.03.21 @ Σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τους χώρους προσωρινής στέγασης προσφύγων