Αγεφύρωτες οι διαφορές με τους δανειστές

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από την οριοθέτηση και "επισημοποίηση" των διαφορών, έληξε και η σημερινή συνάντηση-εξπρές των Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου με το "κουαρτέτο". Οι εκπρόσωποι…

bf9b3af056e96d01f4f2be2a3d7108f4_L

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από την οριοθέτηση και "επισημοποίηση" των διαφορών, έληξε και η σημερινή συνάντηση-εξπρές των Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου με το "κουαρτέτο".

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν σήμερα από την Αθήνα ενόψει του καθολικού Πάσχα και επιστρέφουν στις 2 Απρίλη, με τη διαπραγμάτευση να ξεκινά και πάλι δύο μέρες μετά την επιστροφή τους, δηλαδή στις 4 του μήνα και νέο στόχο -σύμφωνα με τους γνωρίζοντες- να έχει κλείσει η συμφωνία στις 11 Απρίλη που διεξάγεται το Eurogroup. Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή ήταν η 6η μέσα σε 10 ημέρες συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με το "κουαρτέτο".

Χτες είχε πραγματοποιηθεί ραντεβού με τους δανειστές και των τριών αρμόδιων υπουργών, Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου, με το «κουαρτέτο», στην οποία ουσιαστικά "επαναβεβαιώθηκαν" οι αγεφύρωτες ακόμα διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές σχεδόν σε όλα τα βασικά ζητήματα. Από χτες, άλλωστε, ο κ. Κατρούγκαλος είχε παραπέμψει το θέμα για τον Απρίλη, λέγοντας μετά τη συνάντηση ότι ούτε την Κυριακή το πρωί αναμένεται να κλείσει το Ασφαλιστικό. Βασικό «αγκάθι» για το ασφαλιστικό παραμένουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με τους δανειστές να επιμένουν σε ένα όσο γίνεται πιο αναλογικό σύστημα και την κυβέρνηση να επιδιώκει τη συνέχιση, με τις αναγκαίες προσαρμογές πάντα, του αναδιανεμητικού.

Επίσης, οι δανειστές επιμένουν στο ζήτημα του ύψους της εθνικής σύνταξης, με τον κ. Κατρούγκαλο, ωστόσο, να διατείνεται ότι ποτέ δεν έθεσαν τα 288 ευρώ ως στόχο. Επιπλέον επανέλαβε ότι οι δανειστές δεν είναι κάθετα αντίθετοι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σύγκλιση με τους δανειστές δεν έχει υπάρξει ούτε για τα θέματα των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση στις 4 Απρίλη, είναι προφανές ότι "πάνε περίπατο" τα σενάρια για κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα και στις 25 Μαρτίου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η χτεσινή επίθεση «κύκλων» του υπουργείου Οικονομικών στο ΔΝΤ, το οποίο ευθέως κατηγόρησαν για έλλειψη σοβαρότητας στη διαπραγμάτευση.

www.dikaiologitika.gr