Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Δυτική Ελλάδα

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Δυτική Ελλάδα

Ποιες κοινωνικές ομάδες και ηλικίες πλήττονται περισσότερο

 

 

Δυσοίωνα είναι τα δεδομένα που προκύπτουν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) για την ανεργία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Δυτική Ελλάδα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και «τοποθετούν» την περιοχή στη δεύτερη πανελλαδικά θέση. Το ποσοστό που προέκυψε από την έρευνα για το β’ εξάμηνο του 2015 ανέρχεται στο 28,9%! Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες βιώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Ωστόσο, παρά την φημολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ανεργία που μαστίζει περισσότερο τους πτυχιούχους, η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών πλήττονται λιγότερο από την ανεργία.

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.641.682 άτομα και των ανέργων σε 1.174.658, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 24,4%, έναντι 24,0% του προηγούμενου τριμήνου και 26,1% του αντίστοιχου τριμήνου 2014. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 3,0% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2014. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2014. Οι γυναίκες εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες, καθώς το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 28,4% έναντι του 21,2% που είναι στους άνδρες. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (45,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (13,7%) και στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (19,6%).

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,4% του συνόλου των απασχολούμενων. Εξ αυτών, το 69,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 6,8% για άλλους προσωπικούς λόγους, το 4,7% γιατί εκπαιδεύεται, το 2,9% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το16,0% για διάφορους άλλους λόγους. Οι μισθωτοί ανέρχονται σε 65,7%, ποσοστό που παραμένει χαμηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε. (83,5%). Τα στοιχεία που αφορούν στην ανεργία ανά περιφέρεια δείχνουν ότι τις πρώτες θέσεις σε ποσοστά ανεργίας κατέχουν η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία και ακολουθούν η Κρήτη, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία.

Κληθείς να σχολιάσει την έρευνα από τη «Σ» ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Γαλατάς, επισήμανε «ότι το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 34%. Το φαινόμενο αυτό επί της ουσίας συνιστά μια ακραία μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό της στους νέους ανέρχεται στο 50% και στους μακροχρόνια άνεργους στο 75%! Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό η κοινωνία διαλύεται. Κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή είναι οι ασκούμενες μνημονικές πολιτικές των τελευταίων. Πιστεύω, ότι για να ξεφύγει η κοινωνία από το τέλμα αυτό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις, να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία, να υπάρξουν προσλήψεις σε τομείς του δημοσίου στους χώρους της υγείας και της παιδείας, αφού παρά τις αναρίθμητες συνταξιοδοτήσεις έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις».

Κων/νος Χονδρός