Εν αναμονή της κρίσιμης σύσκεψης στην Περιφέρεια για το προσφυγικό

Ποιοι χώροι ακούγονται για την Αιτωλοακαρνανία – Κλειστά τα χαρτιά των Δημάρχων Εν αναμονή της κρίσιμης σύσκεψης στην Περιφέρεια για το προσφυγικό Απ. Κατσιφάρας: «Η…

ellada-pgdm-metanastes-prosfuges copy

Ποιοι χώροι ακούγονται για την Αιτωλοακαρνανία – Κλειστά τα χαρτιά των Δημάρχων

Εν αναμονή της κρίσιμης σύσκεψης στην Περιφέρεια για το προσφυγικό

Απ. Κατσιφάρας: «Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι»

 

 

 

Ο κύβος για το προσφυγικό ερρίφθη, καθώς όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη το απόγευμα από την Περιφέρεια και η Δυτική Ελλάδα θα φιλοξενήσει προσεχώς ικανό αριθμό προσφύγων ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση σε Αττική και Ειδομένη. Έτσι λοιπόν οι τρεις νομοί της Περιφέρειας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία) θα φιλοξενήσουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρόσφυγες σε χώρους οι οποίοι θα υποδειχθούν από τους Δημάρχους, στην σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήδη αυτές τις ώρες τα επιτελεία των Δημάρχων εξετάζουν κατάλληλους χώρους και οι υποδομές, οι οποίες με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπό συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης πρόσφυγες. Πάντως για την ώρα οι Δήμαρχοι κρατούν στόματα ερμητικά κλειστά, ενώ εκτός των άλλων φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από το ξαφνικό της εξέλιξης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, την Τετάρτη «στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, κοινοποιήθηκε έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το οποίο αναζητούνται κατάλληλοι χώροι για την στέγαση των έκτακτων αναγκών των προσφύγων. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αμέσως μετά την κοινοποίηση του εγγράφου υπογράμμισε ότι «θα επικοινωνήσω άμεσα με όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την Εκκλησία και άλλους φορείς. Την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζουμε συνάντηση των φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα».

Πάντως πρόκειται για μια κίνηση που αναμενόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει για το προσφυγικό στην Αθήνα όπου είχε αναφερθεί πως θα αναζητηθούν χώροι σε όλη την Ελλάδα. Μετά και το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και το «μπλοκάρισμα» της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη, η φιλοξενία τους σε όλους τους νομούς της χώρας κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να διαμοιραστεί ισομερώς ο αριθμός τους, ενώ είναι γνωστό πως αναμένονται χιλιάδες πρόσφυγες ακόμα να φτάσουν στη χώρα μας.

Χθες πάντως επανήλθε στο θέμα με νέες του δηλώσεις ο Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας, η Δυτική Ελλάδα δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για κατασκευή hot spots.

«Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι γιατί θα κληθούμε να διευκολύνουμε στην περίπτωση που το πρόβλημα επεκταθεί. Το ζητούμενο είναι να ληφθούν αποφάσεις» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «όχι να μαζευτούμε για να πετάξουμε …χαρταετό».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει σχεδιασμός και ετοιμότητα σε Περιφερειακό επίπεδο, «για να μην γίνει η περιοχή μας μια νέα Ειδομένη» κατέληξε.

Σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας, κατά καιρούς έχουν ακουστεί αρκετοί χώροι για πιθανή φιλοξενία προσφύγων, μεταξύ αυτών το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου, το πρώην στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας, οι εργοταξιακοί χώροι της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο, το στρατόπεδο της πρώην 132 Σμηναρχίας Μάχης στο Δοκίμι, το κτίριο του πρώην ΕΟΚ που έχει παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο στον δρόμο προς Νέα Αβόρανη, ακόμα και το κτίριο του πρώην ΕΟΚ στην οδό Μακρή στο Αγρίνιο. Αν όλα αυτά αποτελούν φήμες ή πραγματικότητα θα φανεί στο άμεσο μέλλον…

aggelopoulos