Ναύπακτος: «Bullying και όμως νικιέται»

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ναυπακτίας, και η Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας, σας προσκαλούν την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στις 11.00 στο ξενοδοχείο Ναύπακτος, σε συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «BULLYING ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΝΙΚΙΕΤΑΙ»!. 

Θα μιλήσουν ο Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής – συγγραφέας, και ο Παύλος Χαραμής , φιλόλογος – εκπαιδευτικός , Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤΕΜΕ) της ΟΛΜΕ

Θα μιλήσουν οι:

Νίκος Σιδέρης ψυχίατρος – ψυχαναλυτής – συγγραφέας

Παύλος Χαραμής φιλόλογος – εκπαιδευτικός ερευνητής – Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤΕΜΕ) της ΟΛΜΕ

 a26fc4657de5f8e8448c61dc0cc5a200_L

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ανασκοπώντας την εμπειρία σχετικά με το bullying και την αντιμετώπισή του, προκύπτει μια κρίσιμη διαπίστωση: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε για να αναχαιτίσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτό το αρνητικότατο φαινόμενο. Άρα υπάρχει και χώρος και ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση και επεξεργασία λύσεων του προβλήματος. Μια νέα συμβολή λοιπόν έχει και θέση και νόημα. Τέτοιο είναι το πνεύμα που διέπει και την παρούσα ανάλυση και πρόταση, η οποία εκτίθεται σε τέσσερα βήματα:

  • Επισκόπηση της βιβλιογραφίας (Δήμητρα Γιαννακοπούλου)
  • Η εμπειρία του bullying στο ελληνικό σχολείο (Παύλος Χαραμής)
  • Μηχανισμοί του bullying
  • Για μια νέα στρατηγική καταπολέμησης του bullying (Εδώ περιλαμβάνονται και η ανάλυση και το γενικό περίγραμμα, αλλά και συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για υλοποίηση στον σχολικό χώρο.)

Ο πόλεμος ενάντια στο bullying είναι μια μάχη για το φαντασιακό των παιδιών (και όχι μόνο). Πρώτα απ’ όλα, μια μάχη για τις λέξεις. Και υπάρχουν λόγοι ώστε το bullying να αποδίδεται ως «ψευτονταηλίκι».

Κύριος στρατηγικός σκοπός είναι η αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης του ψευτονταηλικιού. Κύρια μέθοδος για την επίτευξή του, η γελοιοποίησή του. Ώστε όσοι αισθάνονται τον πειρασμό να κάνουν ψευτονταηλίκια να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει.

Το γελοίο σκοτώνει το ψευτονταηλίκι, ακόμη και σαν σκέψη.