Αύριο και το Σάββατο το διήμερο Συνέδριο για τις Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης – Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας

Αύριο Παρασκευή το πρωί ξεκινά το διήμερο συνέδριο «Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης – Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας» που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής…

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ-01

Αύριο Παρασκευή το πρωί ξεκινά το διήμερο συνέδριο «Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης – Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας» που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Πάτρας» υπό την αιγίδα της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στον πολυχώρο «Αγορά Αργύρη» (Αγ. Ανδρέου 12) στην Πάτρα, στις 11.30 το πρωί, ενώ το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου η έναρξη είναι στις 9.30 π.μ.

Στο συνέδριο θα παραβρεθούν ομιλητές-στελέχη ευρωπαϊκών φόρουμ που τα αντικείμενα και οι αρμοδιότητές τους άπτονται των Ατόμων με Αναπηρία π.χ. ENIL (European Network on Independent Living – Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση), του Υπουργείου Οικονομίας, στελέχη της Ε.Σ.ΑμεΑ, της Tοπικής Αυτοδιοίκησης, του Ιδρύματος Τσάτσου, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Αμε.Α κ.α.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:

  • Αποϊδρυματοποίηση και διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
  • Η διαβίωση στην κοινότητα ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των διαρθρωτικών ταμείων στην Αποϊδρυματοποίηση
  • Η πορεία της Αποϊδρυματοποίησης στην Δυτική Ελλάδα

Στόχος του συνεδρίου είναι η Ανεξάρτητη διαβίωση και η Αποϊδρυματοποίηση, η οποία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν σε ισότιμη βάση.

Σκοποί του Συνεδρίου είναι:

  • Η παρουσίαση πολιτικών χρηματοδότησης με σκοπό την αύξηση των υπηρεσιών που συμβάλουν στην αποϊδρυματοποίηση και ομαλή ένταξη στην κοινωνία των ωφελουμένων.
  • Η παρουσίαση πρακτικών που ακολουθούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για την δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αποϊδρυματοποίησης
  • Η παρουσίαση σχεδιασμού και πλάνων υλοποίησης προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης που ακολουθούν οι Περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο
  • Η αναφορά στα δικαιώματα των περιθαλπομένων βάση την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που έχει κυρωθεί και υπογραφεί από το ελληνικό κράτος (Ν. 4074/2012)
  • Η παρουσίαση και ενημέρωση του κοινού από επιστήμονες για τα στάδια και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αποϊδρυματοποίηση των ωφελουμένων.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση του συνεδρίου έχει τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ-01