Η Συντονιστική Επιτροπή για την εκτροπή του Αχελώου ζήτησε την ακύρωση της εκτροπής

CAM0049

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 συνάντηση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την Συντονιστική Επιτροπή φορέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και σαν αντικείμενο είχε  την επιχειρούμενη εκτροπή του Αχελώου ποταμού.

Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος  ο Υπουργός κος Π. Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Ι.Τσιρώνης, ενώ έλαβε μέρος και παρενέβη στη συζήτηση και  ο  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Αιτωλ/νιας κoς. Γ.Βαρεμένος. Από την  Συντονιστική Επιτροπή έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κος Γ. Παπαναστασίου εκπροσωπώντας τον Δήμο και την ΠΕΔ Ελλάδος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Α. Κατσιφάρας και ο Αντιπερειφερειάρχης κος Ν.Υφαντής, ο  Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Νομού Αιτ/νιας κος Κ.Ρόκος, ο   Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας κος Σ.Κωστίκογλου και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής κος Δ,Καπώνης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης  όλοι οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής μέσα από ουσιαστικές και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις  ενημέρωσαν τους κους Υπουργούς για όλες τις πτυχές του διαχρονικού  εγχειρήματος  της εκτροπής  του Αχελώου ποταμού, καθώς και για  τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο Περιβάλλον στην Εθνική Οικονομία, στις Τοπικές Οικονομίες αλλά και στη ιδία την Κοινωνία.

Η ενημέρωση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής  συνεχίστηκε με την γνωστοποίηση των πρόσφατων ενεργειών της σε ότι αφορά την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχεδίων   διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, μέσα από τα οποία και δια της πλαγίας οδού επιχειρείται  εκ νέου η εκτροπή του Αχελώου  ποταμού.

Κλείνοντας  την ενημέρωση όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος την απόσυρση όλων των μέχρι σήμερα σχεδιασμών του Υπουργείου για την υλοποίηση του εγχειρήματος της εκτροπής  μέσα από την δρομολόγηση συγκεκριμένων και με χρονοδιάγραμμα θεσμικών πρωτοβουλιών. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν ο Υπουργός κος Π.Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Ι.Τσιρώνης οι όποιοι με απόλυτο, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαίωσαν την αρνητική θέση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την  εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία. Για την εφαρμογή δε, της εκφρασμένης πολιτικής τους στο θέμα ενημέρωσαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τις μέχρι τώρα  ενέργειες τους στην κατεύθυνση αναθεώρησης των σχεδίων   διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας προκείμενου να αποτραπεί οριστικά και αμετάκλητα η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της εκτροπής, ενώ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Γ.Παπαναστασίου κλείνοντας την συζήτηση ευχαρίστησε τους κους Υπουργούς για την στάση τους καθώς και τον παριστάμενο Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Αιτωλ/νιας κος Γ.Βαρεμένο για την συμβολή του στην πραγματοποίηση της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη συγκειμένη συνάντηση η  Συντονιστική Επιτροπή φορέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου  είχε υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Δεκέμβριο του 2015 (επισυνάπτεται συνημμένα) ενώ είχε ενημερώσει σχετικά και τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής καθώς και τους κους Βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νιας.

 

Ο Δημάρχος Αγρινίου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Όπως θα γνωρίζετε από την αρχή της δεκαετίας του 90 στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει συσταθεί και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, η  Συντονιστική  Επιτροπή φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου Ποταμού.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό σχήμα στο οποίο συμμετάσχουν Αυτοδιοικητικοί, Οικονομικοί, Τεχνικοί, Επιχειρηματικοί, Αγροτικοί και περιβαλλοντικοί φορείς του τόπου μας, με κύρια και μοναδική αποστολή την  αποτροπή της καταστροφικής εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία. Ένα έργο φαραωνικής σύλληψης και εκτέλεσης με ολέθριες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο Φυσικό και Ανθρωπογενές περιβάλλον, την Εθνική και Αγροτική Οικονομία.

 

Ένα έργο που συνιστά εκτροπή της λογικής και για το οποίο έχουν δαπανηθεί και σπαταληθεί αμέτρητοι φυσικοί και οικονομικοί πόροι με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και με γνώμονα μικροπολιτικά  συμφέροντα και μόνο. Δυστυχώς όμως αυτή η πρακτική της Ελληνικής Πολιτείας για την μεθόδευση  της εκτροπής και παρά τις πέντε ακυρώσεις των διαφόρων φάσεων του έργου από το ΣΤΕ συνεχίζεται και στις μέρες  μας. Το πρόσχημα αυτή την φορά  είναι οι διφορούμενες και μη επαρκώς τεκμηριωμένες προτάσεις που περιέχονται    στα πρόσφατα ( 18-9-2014 ) σχέδια  διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, οι οποίες με έμμεσο τρόπο προσπαθούν να ξεπεράσουν την υφιστάμενη νομιμότητα και πραγματικότητα για να συνεχίσουν το έργο.

 

Αναμφίβολα πρόκειται για  μια εξέλιξη συνέχεια των προηγούμενων κυβερνητικών πρακτικών και μεθοδεύσεων οι οποίες προκειμένου να προχωρήσουν το καταστροφικό έργο της  εκτροπής  το παρουσίαζαν πότε σαν ενεργειακό ,πότε σαν γεωργικό αλλά και πότε σαν οικολογικό. Μπροστά λοιπόν σε αυτά τα νέα δεδομένα η Συντονιστική  Επιτροπή φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση  των σχεδίων διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας ( 18-9-2014 ) κατέθεσε αίτηση ακύρωσης τους στο Σ.τ.Ε.

Η αίτηση ακύρωσης  αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του Σ.τ.Ε στις 3 Φεβρουαρίου 2016  με την φυσική παρουσία όλων των ενδιαφερομένων και μεταξύ αυτών και των εκπροσώπων της Πολιτείας μέσω των αρμοδίων φορέων της.

 

CAM00498Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Γνωρίζοντας την πάγια προσωπική σας θέση αλλά και αυτή της κυβέρνησης την οποία εκπροσωπείτε όσον αφορά το εγχείρημα  της εκτροπής  του Αχελώου,  θα παρακαλούσαμε για τον ορισμό μιας  συνάντησης εκ μέρους σας το συντομότερο δυνατόν με την επταμελή συντονιστική επιτροπή μας, προκειμένου να συζητήσουμε και να σας ενημερώσουμε αναλυτικά  για την υπόθεση .

Ο  δίκαιος αγώνας που κάνουμε εδώ και είκοσι πέντε χρόνια περίπου δεν πρόκειται να σταματήσει εάν το  εγκληματικό  και συνεχώς επιχειρούμενο από την Πολιτεία  έργο της εκτροπής, δεν σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα. Σαν Αιτωλοακαρνάνες αλλά και σαν Έλληνες πολίτες το οφείλουμε στον τόπο μας, στην  Πατρίδα μας και όπως λέει και ο ποιητής στους Νεκρούς και τους Αγέννητους.

 

 

Με  εκτίμηση

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής

Γεώργιος Παπαναστασίου

Δήμαρχος Αγρινίου