«Σταυροδρόμια Προσφυγιάς και Αλληλεγγύης»

Εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Γρηγόρη Κωσταρά

 

Γρηγόρης Κωσταράς
Γρηγόρης Κωσταράς

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Γλυπτοθήκη Καπράλου, η εκδήλωση του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, η οποία πραγματεύονταν «τα σταυροδρόμια της προσφυγιάς και της αλληλεγγύης». Στη μουσική, κατά κύριο λόγο εκδήλωση, ομιλητής ήταν ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Κ.Ι «Ερρίκος Ντυνάν» Γρηγόρης Κωσταράς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ο εξανθρωπισμός του ανθρώπου».  Ο κ. Κωσταράς προσπάθησε μέσω της ομιλίας του να μεταδώσει το πνεύμα της αλληλεγγύης για όλους τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα, είτε νόμιμα είτε όχι, συνδέοντας την σημερινή κατάσταση με το παρελθόν, με άλλες δηλαδή αντίστοιχες μεταναστευτικές ροές στις οποίες συμμετείχαν και πρωταγωνιστούσαν Έλληνες, αλλά και με την ιστορία και την Ελληνική παράδοση της φιλοξενίας, η οποία διαθέτει ρίζες από την αρχαιότητα.

2 Εξήγησε, για ποιο λόγο οι γηραιές γυναίκες της Λέσβου τάιζαν το μωρό – προσφυγόπουλο, ενώ την ίδια στιγμή οι Σκοπιανοί ελευθερώνουν τα «εκπαιδευμένα σκυλιά» τους για να αποτρέψουν την είσοδο των προσφύγων στη χώρα τους. «Μέσα στις φλέβες των γυναικών κυλάει το ελληνικό ανθρωπιστικό αίμα που πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες δίδαξαν και επικυρώθηκε συνάμα από τον Χριστιανισμό. Ο ανθρωπισμός γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και «πατέρες» του ήταν οι μεγάλοι διανοητές. Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. Ο ανθρωπισμός διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Αυτό είναι το Ελληνικό πνεύμα».

Μέσα από την τοποθέτησή, του εξήγησε, ότι ο ανθρωπισμός που αποτυπώθηκε σε μια φωτογραφία και έκανε το γύρω του κόσμου, πηγάζει από τον ψυχισμό του Έλληνα και η συμπεριφορά του είναι αλληλένδετη με τον καρπό του πνεύματος, του αρχαίου ελληνικού στοχασμού και του Χριστιανισμού.

Κων/νος Χονδρός

4