Σαρακοστιανό τραπέζι με το βλέμμα… στην τσέπη

Τα απολύτως απαραίτητα και σε μικρές ποσότητες προμηθεύονται οι καταναλωτές Δυσοίωνες για φέτος οι προβλέψεις των εμπόρων του Αγρινίου για την αγορά των παραδοσιακών σαρακοστιανών…

IMG_20160310_104941 copy

Τα απολύτως απαραίτητα και σε μικρές ποσότητες προμηθεύονται οι καταναλωτές

Δυσοίωνες για φέτος οι προβλέψεις των εμπόρων του Αγρινίου για την αγορά των παραδοσιακών σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Που θα κυμανθεί η τιμή της λαγάνας

Την τιμητική τους

έχουν αυτές τις μέρες για τους καταναλωτές τα νηστίσιμα προϊόντα, τα σαρακοστιανά και η παραδοσιακή λαγάνα με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα. Φέτος, όποια και αν είναι η διατροφική επιλογή των καταναλωτών, ο παράγοντας που θα «διαμορφώσει» το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα είναι αποκλειστικά ο οικονομικός, αφού όποιο προϊόν και αν επιλέξουν να βάλουν στο τραπέζι τους, ελέγχουν πρώτα το βαλάντιό τους, το οποίο πλέον είναι πενιχρό.«Κάθε πέρσι και καλύτερα» επισημαίνουν πολλοί επαγγελματίες στη «Σ» που ανέκαθεν ανέμεναν τις ημέρες αυτές για να γεμίσουν τα ταμεία τους.

Στα ιχθυοπωλεία,

τα χταπόδια κοστίζουν περίπου δώδεκα ευρώ, δέκα ευρώ οι σουπιές και δεκατέσσερα ευρώ το καλαμάρι. Φέτος, οι καταναλωτές αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 20 με 25 ευρώ για το σαρακοστιανό τραπέζι τους. Παρά όμως τις τιμές αυτές, η ζήτηση σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι μειωμένη.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, Δημήτρη Καρύμπα και Γεράσιμο Κράνη, η πτώση στα θαλασσινά είδη αγγίζει μέχρι και το 40% τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Φέτος, οι καταναλωτές αναμένεται να δαπανήσουν τα μισά χρήματα, από άλλες χρονιές, ενώ τουλάχιστον την τελευταία τετραετία έχει εκλείψει η τακτική πολλών νοικοκυριών, όπου στο παρελθόν ψώνιζαν ικανοποιητικές ποσότητες θαλασσινών τις οποίες αποθήκευαν και κατανάλωναν κατά την διάρκεια ολόκληρης της σαρακοστής.

Η οικονομική δυσπραγία έχει αφήσει την «σφραγίδα» της και στα κατεψυγμένα προϊόντα. Από τους 100 πελάτες λ.χ, μόνο οι 5 θα διαθέσουν περισσότερα από 30 ευρώ για αγορές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δαπανούν περίπου 20 ευρώ, παρότι το τραπέζι τις ημέρες αυτές συγκεντρώνει περισσότερα μέλη της οικογένειας και είναι γιορτινό.

Σύμφωνα με τον

Χρήστο Σιάχο, υπεύθυνο του καταστήματος Corealis και τον Θωμά Χαλβαντζή, υπεύθυνο του καταστήματος «Χαλβαντζής» στον κλάδο των κατεψυγμένων, η αγοραστική κίνηση ξεκίνησε από την Δευτέρα σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό, ενώ το καταναλωτικό κοινό πλέον δεν κοιτάζει τι προϊόν θα βάλει στο τραπέζι του, αλλά ποιο είναι το φθηνότερο, γεγονός που παρατηρείται έντονα και στον κλάδο των ιχθυοπωλείων.

Όλοι οι επαγγελματίες

του κλάδου συνιστούν την προσοχή στους καταναλωτές, ώστε να μην προμηθεύονται προϊόντα αμφιβόλου προελεύσεως.

Στον αντίποδα, στον κλάδο των αρτοποιών οι προετοιμασίες για τις λαγάνες δεν ξεκίνησαν ακόμη, αφού είναι προϊόν μιας μέρας.

Ωστόσο, οι

επαγγελματίες αντιλαμβανόμενοι την οικονομική δυσκολία των καιρών διατηρούν τις τιμές στα ίδια με πέρσι επίπεδα. Φέτος, οι κλασικές λαγάνες των 750 γραμμαρίων θα κοστίζουν 2.80 ευρώ, ενώ η ποσότητα που θα παραχθεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ακόμα και από τον καιρό, όπως επισήμανε στη «Σ» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Αγρινίου και περιχώρων Φίλιππος Τσούνης, ο οποίος συμπλήρωσε,  πως οι καιρικές συνθήκες της Καθαράς Δευτέρας παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στις παραγόμενες ποσότητες, όσο και στις πωλήσεις, αφού οι καταναλωτές όταν ο καιρός είναι κατάλληλος τιμούν ιδιαιτέρως την λαγάνα, ενώ αν ο καιρός δεν είναι καλός οι πωλήσεις παρουσιάζουν πτώση. Σύμφωνα με τον κ. Τσούνη, πέρσι η κίνηση ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, επαληθεύοντας για ακόμη μια φορά ότι η μέρα αυτή και το έθιμο της λαγάνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο.

xondros1