Αιτωλοακαρνανία: Αγροτικό αγωνιστικό κάλεσμα της ΟΑΣ

Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, που για 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, έδωσαν δίκαιο και περίφανο αγώνα ενάντια στα εξοντωτικά…

agrot-thumb-large

Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, που για 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, έδωσαν δίκαιο και περίφανο αγώνα ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα και σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ, αγώνα για την επιβίωσή τους, για να παραμείνουν στη παραγωγή.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ

Η κυβέρνηση, με τον αγώνα μας δεσμεύτηκε για ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, ενώ δε θα φορολογούνται η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση, καθώς και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.Με σκληρή πάλη, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφέραμε να καθυστερήσει η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό. Κομβικό σημείο αυτής της κινητοποίησης ήταν το διήμερο συγκλονιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 12 - 13 Φλεβάρη, από 68 μπλόκα και με τη στήριξη του λαού της Αθήνας, Ομοσπονδιών και Σωματείων. Τίναξε στον αέρα τα σχέδια  της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του “κοινωνικού αυτοματισμού”,να στρέψει τα άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον μας, γιατί γνωρίζει ότι η μαζικότητα που εκφράστικε από τους αγρότες μαζί με την έμπρακτη στήρηξη του αγώνα από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δίνουν τεράστια δυναμική και προοπτική, συνέχεια στον αγώνα μας.

 

Παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος εφαρμογής του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης", που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματός μας.

Μέσα από τις κινητοποιήσεις εκφράστηκαν δύο γραμμές στους αγρότες. Υπάρχουν μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί/φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν είναι ένα ενιαίο στρώμα που έχει ίδια συμφέροντα και αυτή η διαφοροποίηση εκφράστηκε και με τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι διάφορες «συντονιστικές». Το αίτημα των μεγαλοαγροτών για το λεγόμενο «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» (μητρώο αγροτών), που το προωθούσε και η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του θα μείνουν περίπου 200.000 - 250.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χώρα. Δηλαδή, θα ξεκληριστούν, θα γίνουν άνεργοι ή σύγχρονοι κολίγοι περίπου 500.000 από τους σημερινούς αγρότες. Επίσης, τους ενδιέφερε να παραμείνουν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις, έως και αντιδρούσαν να φορολογηθούν οι βιομήχανοι και ζητούσαν φορολόγηση στο εισόδημα αποδεχόμενοι το 13%, χωρίς να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος που έπαιρνε 70.000 - 80.000 ευρώ επιδότηση με κάποιον που έπαιρνε 5.000 έως 10.000 ευρώ, θα φορολογούνταν μόνο για το εισόδημα και με τον ίδιο συντελεστή, με συνέπεια ο μικρός αγρότης να μην αντέξει και να φύγει μια κι έξω από την παραγωγή.

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα συμφέρον να συντάσσονται με τέτοια πλαίσια, με«δορυφόρους» του αγροτικού κινήματος.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το αγροτικό κίνημα θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ώστε πρώτα απ’όλα να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις και, ταυτόχρονα, να εμποδίσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της για μέτρα σε βάρος μας.

Η Ομοσπονδία Α.Σ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Θα πρέπει μετά από κάθε αγώνα να βγαίνουμε πιο ενισχυμένοι, πιο οργανωμένοι. Η οργάνωση και η ανασυγκρότηση του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον, για την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας. Τώρα, χρειάζεται να μπουν νέες δυνάμεις στην οργάνωση και στον αγώνα, από αυτοαπασχολούμενους αγρότες και αγρότισσες.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε με όλες τις μορφές.

Ο οργανωμένος αγώνας που δίνουμε όλες αυτές τις μέρες, το πλαίσιο αιτημάτων που καθορίσαμε, η ενότητα και ο πανελλαδικός συντονισμός στον αγώνα, αποτελούν παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για τη συνέχεια του ίδιου του κινήματος. Δεν είναι αγώνας μια και έξω, ούτε συγκυριακός, αλλά μακρύς και δύσκολος.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να είμαστε σε ετοιμότητα.

Αν φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, τότε μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, θα συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα για να μην περάσουν.

Οι Αγροτικοί σύλλογοι θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προσανατολιστουν για μαζική κάθοδο στην Αθήνα, όπου θα ενώσουμε τη δύναμή μας με τους απεργούς εργάτες και μικρομεσαίους αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!