Επί τάπητος η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Αγρινίου

Πλάνο για λειτουργία δύο δακτυλίων, πεζοδρομήσεων, πρασίνου και σειράς παρεμβάσεων

«Το Αγρίνιο είναι η δεύτερη πόλη της Δυτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη δυναμική και πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα»

Πραγματοποιήθηκε

χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου η πρώτη συζήτηση για την εφαρμογή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης στο Αγρίνιο παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά, του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, της Υπεύθυνης της Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου και πολλών άλλων εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Στην ημερίδα

παρουσιάστηκε η μελέτη για την εφαρμογή της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Για το εν λόγω πρόγραμμα το Αγρίνιο και η Πάτρα αποτελούν τις βασικές πόλεις, οι οποίες αποτελούν χωρικές συγκεντρώσεις ανθρώπινης δραστηριότητας και επικοινωνίας και για τον λόγο αυτό αποτελούν «μηχανές» της Περιφερειακής Οικονομίας και λειτουργούν ως καταλύτες δημιουργικότητας και καινοτομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι η δημιουργία συνεργασιών στις οποίες θα εμπλέκονται η κοινωνία, η τοπική οικονομία, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα διάφορα επίπεδα της Κυβέρνησης.

Στην αίθουσα του

Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου παρουσιάστηκε το αρχικό πλάνο για το Αγρίνιο, το οποίο αποτελείται από δύο στάδια-δακτυλίους. Ο μεν πρώτος θα αφορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που μέσω πεζοδρομήσεων και άλλων παρεμβάσεων θα αναβαθμιστεί και θα αποσυμφορηθεί  και ο δεύτερος θα είναι «πράσινος» και θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρασίνου και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων σημείων της πόλης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σημείωσε πως «η ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπλαση του Αγρινίου είναι μια παρέμβαση στρατηγικής, αλλά και ένα μεγαλόπνοο επιχειρησιακό σχέδιο. Αναδεικνύεται το όραμα του Αγρινίου από τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για ένα σχέδιο βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το Αγρίνιο είναι η δεύτερη πόλη της Δυτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερη δυναμική και πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα. Το σχέδιο αυτό που παρουσιάζουμε ως Περιφέρεια θα κάνει τη διαφορά. Εμείς, ως Περιφέρεια εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε την Δημοτική Αρχή για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι μια μεγάλη εμπειρία για το Αγρίνιο και πρόκληση για την Δημοτική Αρχή.

Ως Περιφέρεια ξεκινάμε

τη νέα προγραμματική περίοδο με όρεξη και ορθή προετοιμασία. Έχουμε διαμορφώσει ότι είναι απαραίτητο για την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ και ολοκληρώνουμε σήμερα τις πρωτοβουλίες για χωρική επένδυση και αστική ανάπτυξη που περιλαμβάνει τις περιοχές του Αιτωλικού, του Μεσολογγίου, του Κατάκολου και ασφαλώς του Αγρινίου.

Οι πολίτες πρέπει να

γνωρίζουν από την αρχή σε ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθούν τα χρήματα, γιατί η περίοδος αυτή είναι τέτοια που πρέπει να διαφυλάξουμε και το τελευταίο ευρώ, αλλά αποτελεί και πρόκληση ώστε να δούμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, της νεολαίας, των επιχειρήσεων και να δώσουμε ώθηση. Η βιώσιμη αστική ανάπλαση είναι καινοτόμα και την έχουμε δουλέψει περισσότερο από ένα εξάμηνο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Δήμος και οι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν έργα και πρωτοβουλίες».

Ο κ. Κατσιφάρας συμπλήρωσε σχετικά με την αναβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφορικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό πως «θέλουμε και είναι επιδίωξή μας να γίνει μεγαλύτερη διαβούλευση.

Το χωροταξικό σχέδιο και την μελέτη την έχει εκπονήσει το Υπουργείο και όχι η Περιφέρεια. Δόθηκε ολιγοήμερη παράταση για να μην μπορεί να πει κανείς από τους τοπικούς φορείς πως δεν συμμετέχει στην διαβούλευση. Πιστεύουμε και στηρίζουμε το διάλογο και ασφαλώς θα ακούσουμε όποια πρόταση κατατεθεί και είναι προς όφελος της Περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά

του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως «έχουν γίνει πολλές συναντήσεις τόσο στην Πάτρα όσο και στο Αγρίνιο με την Διαχειριστική Αρχή για τον πως θα υλοποιήσουμε καλύτερα το πλάνο. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο έργο και όραμα, στο οποίο έρχονται να «κλειδώσουν» προτάσεις και έργα από διάφορες πλευρές και όχι μόνο από την Περιφέρεια. Θα έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Προσπαθούμε να πιέσουμε τα πράγματα.

Το πρόγραμμα αυτό

αφορά πόλεις με έντονο αστικό περιβάλλον, με ρύπανση και έλλειψη ελεύθερων χώρων.  Θα αναπτύξουμε πρόγραμμα δυο δακτυλίων με τον πρώτο να αφορά το ιστορικό κέντρο με ανάπτυξη πεζόδρομων, χώρων πρασίνου, νερού και φωτισμού και ενός δεύτερου «πράσινου» δακτυλίου μεγαλύτερου σε ακτίνα, που μέσα στο πλαίσιο αυτό θα αναμορφώσουμε την κυκλοφορία και τη λογική της πόλης.

Για το θέμα η «Σ» έχει ασχοληθεί εκτεταμένα δίνοντας λεπτομέρειες, τόσο για τον πρώτο δακτύλιο που αφορά το ιστορικό κέντρο, όσο και για τον πράσινο δακτύλιο, σε σχετικό της δημοσίευμα στις 24 Φεβρουαρίου με τίτλο «Αλλάζει όψη το κέντρο του Αγρινίου».

xondros1