Μένουν μέχρι να φύγουν τα πανεπιστημιακά τμήματα από το Αγρίνιο!

Επιμένει η Πρύτανης για μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα – Η αντίδραση των τοπικών φορέων Η ξεχωριστή πρόταση του πρώην Υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου που…

gsdhsdfh copy

Επιμένει η Πρύτανης για μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα – Η αντίδραση των τοπικών φορέων

Η ξεχωριστή πρόταση του πρώην Υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου που συζητήθηκε...

Μένουν μέχρι να φύγουν τα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούν στο Αγρίνιο. αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να εξάγει κάποιος σαν συμπέρασμα, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα υπό την Πρύτανη του ιδρύματος Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και Βουλευτών από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας. Για μία ακόμη φορά η κ. Κυριαζοπούλου επανέλαβε την πάγια θέση της, περί μεταφοράς των τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα, προβάλλοντας αυτή τη φορά τόσο τις αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και του συλλόγου διδασκόντων, όσο και τα ακαδημαϊκά κριτήρια λειτουργίας. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε στους τοπικούς φορείς, «παγώνουν» οι μετακινήσεις των καθηγητών που βρισκόταν σε εξέλιξη όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία των τμημάτων και κατ’ επέκταση των μαθημάτων. Η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου, που θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου. Η απόφαση αυτή πάντως αναμένεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όταν το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι. Παράλληλα η πρύτανης ανέφερε ότι «οι πολιτικοί της Αιτωλοακαρνανίας από την πλευρά τους θέλουν να ενισχυθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου. Άμεσα και μέχρι την επόμενη απόφαση της συγκλήτου δεν θα αλλάξει κάτι. Ωστόσο εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε ότι με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα τμήματα θα ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν στην Πάτρα. Όσο όμως τα τμήματα μείνουν στο Αγρίνιο, θα τα φροντίζουμε και θα τα αντιμετωπίζουμε ισότιμα, παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Η Δημοκρατία ξέρετε έχει διαφορετικές απόψεις. Πάντως χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα από κοινού, χωρίς διαχωρισμούς, ώστε να καταλήξουμε συλλογικά στην πιο ενδεδειγμένη για όλους λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να υπάρχει το εγώ αλλά το εμείς. Όλοι μας θα πρέπει να συμβαδίσουμε για το καλό του πανεπιστημίου μας».

Από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, οι Βουλευτές, Γιώργος Βαρεμένος, Μαρία Τριανταφύλλου, Κώστας Καραγκούνης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Άπαντες εξέφρασαν την άποψη για παραμονή και ενίσχυση των τμημάτων του Αγρινίου, ενώ εξέφρασαν και την αναγκαιότητα επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. διφορούμενες πάντως ήταν οι θέσεις των Βουλευτών και φορέων της Αχαΐας, καθώς διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων.

Απόστολος Κατσιφάρας: «Αναβάθμιση και όχι απομάκρυνση των τμημάτων»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την διάρκεια της σύσκεψης επανέλαβε στην πρύτανη, «ότι πάγια θέση της Περιφέρειας, είναι όχι μόνο η παραμονή των τμημάτων στο Αγρίνιο αλλά και η περαιτέρω ενίσχυσή τους. Από την πλευρά μας θα αγωνιστούμε προς την κατεύθυνση αυτή που κοινωνικά είναι η πιο δίκαιη».

Γιώργος Παπαναστασίου: «Όχι άλλο εμπαιγμό. Επιτακτική η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο» 

«Όλοι εμείς που ζούμε σε αυτό τον τόπο δεν θα ανεχτούμε άλλον εμπαιγμό. Δεν διανοούμαστε το Αγρίνιο να στερηθεί των τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων, που ήδη λειτουργούν. Η περιοχή μας απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, η παρουσία του οποίου, έχει πολλαπλά οφέλη (οικονομικής, πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης) για την κοινωνία. Δεν θα δεχθούμε άλλες μεθοδεύσεις….. και αν ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα τμήματα του Αγρινίου δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μιας οργανωμένης Πανεπιστημιούπολης, τότε καθίσταται πιο επιτακτική και πιο επίκαιρη από ποτέ, η ανάγκη, που αποτελεί και πάγιο αίτημά μας, για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο».

Γιώργος Βαρεμένος – Μαρία Τριανταφύλλου: «Παραμονή και επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας»

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου τάχθηκαν σαφέστατα υπέρ την παραμονής των τμημάτων στην πόλη, ενώ για μία ακόμη φορά έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

Κώστας Καραγκούνης: «Μη αποδεκτή η υποβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης τόνισε στην τοποθέτησή του πως καμία υποβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, είτε μέσω του περιορισμού του προϋπολογισμού τους, είτε μέσω μετακινήσεων των μελών ΔΕΠ από τα τμήματα αυτά, δε θα είναι αποδεκτή. «Με βάση τη δέσμευση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν η οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των πανεπιστημιακών τμημάτων. Στην αντίθετη περίπτωση, η αντίδραση όλων των αρμοδίων και υπευθύνων φορέων του Νομού θα είναι καταλυτική και ηχηρή», υποστήριξε.
Στη συνεδρίαση ο Κώστας Καραγκούνης ζήτησε, στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου που διεξάγεται για την ανώτατη εκπαίδευση, την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. «Όταν όλη η χώρα καλείται να απορροφήσει πάνω από 20 δις ευρώ στον πρωτογενή τομέα από το ΕΣΠΑ, θα ήταν παράδοξο να μην ενδιαφέρει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία κυρίως τώρα που η χώρα μαστίζεται από την ανεργία. Θα ήταν παράδοξο να μην αποτελεί βούληση τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της πολιτείας, η δημιουργία πανεπιστημίου στο Αγρίνιο», ανέφερε.
Ο Βουλευτής ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας να ενισχυθούν οικονομικά τα πανεπιστημιακά τμήματα και να ακυρωθούν όλες οι μετακινήσεις των ΔΕΠ. Τέλος, ζήτησε σύντομα το Υπουργείο να παρουσιάσει τις απόψεις του για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας».

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Ίδρυση Σχολής Αειφορικής Διαχείρισης στην οποία θα υπαχθούν τα Τμήματα του Αγρινίου»

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε την παραμονή και ενίσχυση της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου. Πρότεινε δε, την ίδρυση Σχολής Αειφορικής Διαχείρισης στην οποία θα υπαχθούν τα Τμήματα του Αγρινίου.
Ειδάλλως, εφόσον το Πανεπιστήμιο Πατρών αδυνατεί να υποστηρίξει ακαδημαϊκά και οικονομικά τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, κάτι που αποτελεί καθολικό αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε τη νευραλγική σημασία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τις δυνατότητες συμβολής τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με δεδομένο μάλιστα ότι δύο εκ των Τμημάτων αυτών είναι μοναδικά στην Ελλάδα ως προς το αντικείμενο λειτουργίας και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον, την αγροτική οικονομία και την πολιτισμική κληρονομιά.

Η ξεχωριστή πρόταση του πρώην Υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου 

Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρύτανης και Υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος πρότεινε στους φορείς την Αιτωλοακαρνανίας την προώθηση ίδρυσης Ινστιτούτου αγροτικής ανάπτυξης, οικονομίας και παραγωγής στο Αγρίνιο, που θα είχε ως αποτέλεσμα την έλευση περισσότερων φοιτητών στην πόλη και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης. Ο πρώην Υφυπουργός μίλησε για το θέμα στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» αναλύοντας το εγχείρημά του, ενώ από την άλλη ξεκαθάρισε ότι μόνο ένας καινούριος νόμος θα μπορούσε να απομακρύνει τα πανεπιστημιακά τμήματα από το Αγρίνιο!

«Για να γνωρίζει και η τοπική κοινωνία που δικαίως εκφράζει την ανησυχία της και την αγωνία της, μόνο με νέο νόμο θα μπορούσαν να απομακρυνθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα από το Αγρίνιο. Υπενθυμίζουμε ότι με το σχέδιο «Αθηνά» δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης των τμημάτων από το Αγρίνιο. Πρέπει όμως να εξετάσουμε και τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Εγώ πρότεινα την ίδρυση σχολής, η οποία θα έχει χαρακτηριστικά τέτοια, που να ταιριάζουν με την περιοχή. Μια σχολή δηλαδή η οποία θα σχετίζεται με την αγροτική και τοπική οικονομία, παραγωγή, ανάπτυξη και έρευνα. Έτσι θα αποκτήσει βιώσιμα και μόνιμα χαρακτηριστικά για το Αγρίνιο. Είμαι στη διάθεση των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για να στηρίξουμε την συγκεκριμένη προσπάθεια. Πάντως προσθέτοντας θα ήθελα να πω ότι ένα πανεπιστήμιο δεν αποφασίζει αλλά προτείνει. Έτσι οι όποιες αποφάσεις έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το αρμόδιο Υπουργείο».

Το ζήτημα πάντως των πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο αναμένεται να απασχολήσει όλο το επόμενο χρονικό διάστημα την τοπική κοινωνία και τους φορείς, χωρίς να αποκλείονται μάλιστα αντιδράσεις διαφόρων μορφών για το θέμα. Οψόμεθα…