Αποχωρήσεις, ύβρεις και απειλές στο Δημοτικό Αγρινίου!

Σκηνές απείρου κάλλους στη συνεδρίαση – Άγριος καυγάς μεταξύ Τραπεζιώτη και Γκούντα

Θλιβερά γεγονότα σημειώθηκαν χθες βράδυ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Ύβρεις, απειλές, αποχωρήσεις και εκφράσεις γηπέδου συνέθεσαν το σκηνικό μιας ηλεκτρισμένης συνεδρίασης. Όλα ξεκίνησαν όταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Τραπεζιώτης ζήτησε και πήρε το λόγο ώστε να απαντήσει τον αντιδήμαρχο Χρήστο Γκούντα, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος στο πλαίσιο του απολογισμού προχώρησε σε αναφορές για δάνεια του κ. Τραπεζιώτη επί θητείας του ως Δήμαρχος Θεστιέων. Το γεγονός προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του αντιδημάρχου Νίκου Καζαντζή ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του σώματος Κώστα Ρόκο να αφαιρέσει τον λόγο από τον κ. Τραπεζιώτη καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Παράλληλα τον χαρακτήρισε άδικο ενώ αμφισβήτησε την εφαρμογή του κανονισμού. Ο κ. Ρόκος ωστόσο ζήτησε από τον κ. Τραπεζιώτη να συνεχίσει και τότε ο κ. Καζαντζής αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος από την συνεδρίαση. Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος για αρκετή ώρα προσπαθούσε να μεταπείσει τον κ. Καζαντζή ώστε να επιστρέψει στη συνεδρίαση γεγονός που συνέβη αρκετή ώρα αργότερα. Το κλίμα ωστόσο παρέμεινε για αρκετή ώρα τεταμένο και τα αίματα άναψαν μεταξύ των κυρίων Τραπεζιώτη και Γκούντα. Μάλιστα κατά την διάρκεια της λεκτικής αντιπαράθεσης ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί όπως «αν θέλεις αίμα θα το έχει. Είσαι θεατρίνος σε επιθεώρηση. Κάνει σόου στις κάμερες. Θα κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα και πολλά άλλα. Όταν ο Δημήτρης Τραπεζιώτης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου, που λίγα λεπτά πριν είχε επιστρέψει στην αίθουσα υποστήριξε αναφερόμενος προς την πλευρά Τραπεζιώτη ότι «είναι η τελευταία φορά που σε αυτή την αίθουσα γίνονται αυτά. Το σόου μπροστά στις κάμερες θα σταματήσει. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι αντίστοιχο θα αποχωρήσω από την συνεδρίαση. Εν ανάγκη θα τροποποιήσω και τον κανονισμό».

Προσφυγικό και Πανεπιστημιακά Τμήματα

Η συνεδρίαση πάντως ξεκίνησε με ενημέρωση του Δημάρχου γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό και την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με την συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών. Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει ζητήσει την βοήθειά μας, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει σαφές πλάνο. Επειδή πολλά κυκλοφορούν και ακούγονται τελευταία στον Τύπο, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ως Δήμος Αγρινίου δεν έχουμε απολύτως καμία ενημέρωση από την Πολιτεία για ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας». Στη συνέχεια τον λόγο πήραν και οι επικεφαλής των παρατάξεων οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την στήριξή τους στους πρόσφυγες, ενώ επί τάπητος τέθηκε από τον Δήμαρχο η σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στην Πάτρα για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου (αναλυτικά στις σελίδες 6 και 7).

Κατά τα άλλα τα προγραμματισμένα θέματα του χθεσινοβραδινού Δημοτικού Συμβουλίου επί του συνόλου ήταν τυπικής διαδικασίας, ωστόσο, μεταξύ των 30 θεμάτων υπήρχαν και κάποια βαρύνουσας σημασίας.

Το πρώτο στην ημερήσια διάταξη θέμα ήταν η ο κανονισμός ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων, πλην Αγρινίου, στο οποίο εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Αντιδήμαρχος Γιώργος Μελιάδης. Το θέμα αφορούσε στην εξομοίωση των τιμών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Επί της ουσίας δηλαδή, δεν πρόκειται για την εξομοίωση της τιμολογιακής πολιτικής, αλλά σε όλες τις νέες συνδέσεις οι δημότες του Δήμου θα πληρώνουν τα ίδια χρήματα, δηλαδή 100 ευρώ. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση οι δημότες του Αγρινίου, ανεξαρτήτως που θα κάνουν την σύνδεση, θα έχουν τις ίδιες παροχές και απαιτήσεις και κυρίως δεν θα πληρώνουν αναλόγως την περιοχή που κάνουν την σύνδεση, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα που σε πρώην Δήμους του νυν Καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου για την σύνδεση άλλοι πλήρωναν διψήφιο χρηματικό ποσό και άλλοι τριψήφιο!

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που ήταν προγραμματισμένο στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αυτό του επανακαθορισμού του δημοτικού φόρου για το 2016, στο οποίο εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρήστος Γκούντας. Παλιότερα το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση για την αύξηση στις Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου και Θεστιέων, κάτι που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω του ότι δεν θα συμμετείχαν και οι υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγρινίου. Συνεπώς, η πρόταση ήταν να πληρώνουν οι κάτοικοι όλων των Δημοτικών Ενοτήτων 0,04 λεπτά του ευρώ για τους στεγασμένους χώρους και 0,02 λεπτά του ευρώ για τους μη στεγασμένους χώρους. Αυτό, επί του συνόλου των Δημοτικών Ενοτήτων υπολογίζεται πως θα αποφέρει 45.000 ευρώ.

Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητας ήταν το θέμα της ίδρυσης ΚΕΠ στον Άγιο Κωνσταντίνο, θέμα που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης. Επί του θέματος είχε αναφερθεί διεξοδικά η «Σ» προ ημερών. Συγκεκριμένα, η κατάργηση του 2ου ΚΕΠ που υπήρχε στο Αγρίνιο έγινε για να μειωθούν τα έξοδα που υπήρχαν λόγω του ενοικίου. Επιπροσθέτως το υπάρχον ΚΕΠ επί της οδού Καραπαπά μετατράπηκε σε πολυδύναμο. Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος επρόκειτο να συζητηθεί και ο προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού, θέμα που εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καζαντζής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» κατέθεσε ερώτηση για το αν η Δημοτική Αρχή προτίθεται να τροποποιήσει τον οργανισμό λειτουργίας του Δήμου, ώστε να σταματήσουν οι παθογένειες, οι αδικίες και τα «οφίτσια». Ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή πράγματι προτίθεται να τροποποιήσει τον οργανισμό όταν όμως ωριμάσουν οι συνθήκες…

aggelopoulosxondros1