Ενέργειες για την ενίσχυση του κάστρου της Ναυπάκτου

Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ και του Συμβούλου του Ευάγγελου Παπαγεωργίου στην Ναύπακτο στα τέλη Ιανουαρίου 2016 αυτοί συναντήθηκαν…

καστρο

Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ και του Συμβούλου του Ευάγγελου Παπαγεωργίου στην Ναύπακτο στα τέλη Ιανουαρίου 2016 αυτοί συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Εμπόρων και Βιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας. Κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έθεσαν το θέμα της υποστελέχωσης του Κάστρου Ναυπακτίας. Μάλιστα η Ομοσπονδία μετά από λίγες ημέρες απέστειλε στον κ. Υφυπουργό σχετική επιστολή.

Ό Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ δεσμεύθηκε να ενεργήσει τάχιστα έτσι ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Κάστρο Ναυπάκτου για να παραμένει ανοιχτό από το πρωί έως το βράδυ τις καθημερινές ημέρες και τα Σαββατοκύριακα ενώ ο Σύμβουλός του και Πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας Ευάγγελος Παπαγεωργίου απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά την ακόλουθη επιστολή:

« Προς Υπουργό Πολιτισμού

κ Αριστείδη Μπαλτά

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας υπολειτουργούν αναφορικά με την ημερήσια φύλαξη, καθώς σε όλα σχεδόν τα Κάστρα και τα Μουσεία υπάρχει μία μονή βάρδια, δεν υπάρχουν νυχτοφύλακες ενώ είναι ολοφάνερη ή έλλειψη καθαρισμού των χώρων αφού δεν υπάρχουν καθαρίστριες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες σας έχουν επισημάνει τα ανωτέρω προβλήματα με διάφορα έγγραφα, πλην όμως τα αιτήματα της Διοίκησης απορρίπτονται πάντοτε χωρίς επαρκή αιτιολογία όταν την ίδια ώρα ανάλογοι αρχαιολογικοί χώροι όμορων Νομών επανδρώνονται κανονικά.

Με την ευαισθησία που σας διακρίνει, θέλω να πιστεύω ότι θα δείτε άμεσα το πρόβλημα και θα εγκρίνετε την μετακίνηση προσωπικού για μερική κάλυψη των υφισταμένων ελλείψεων στην φύλαξη των χώρων, όπως αναλυτικά σας έχει προτείνει η Διοίκηση:

  • Αρχαιολογικός χώρος Μακύνειας Δήμου Ναυπάκτου 1 φύλακας.
  • Κάστρο Ναυπάκτου 2 φύλακες.
  • Κάστρο Αντιρρίου 1 φύλακας.
  • Κάστρο Βόνιτσας 1 φύλακας.
  • Μουσείο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου 1 φύλακας.
  • Μουσείο Θυρρείου Ακτίου – Βόνιτσας 1 φύλακας.

Επιπλέον το Μουσείο Ναυπάκτου δεν έχει καθόλου καθαρίστρια με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι απελπιστική.

Εάν θέλουμε στοιχειώδη ανάπτυξη του τουρισμού μας το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, που τόσο πολύ προσελκύει τους ξένους τουρίστες.

Πρέπει λοιπόν οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας να είναι του λοιπού ανοιχτοί για το κοινό από το πρωί έως το βράδυ γιατί μόνον έτσι θα τονωθεί ο τουρισμός της περιοχής και θα αναπτυχθεί η οικονομία του τόπου, κάτι που και εσείς ο ίδιος θέλετε προσωπικά.

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Παπαγεωργίου

Σύμβουλος Υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ

Πολιτευτής Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ν. Αιτωλοακαρνανίας».