Καταγγέλλει την διαδικασία το ΙΝΚΑ που κάνει λόγο για μέτρο δίωξης σε βάρος των οφειλετών

Ηλεκτρονικά και με διαδικασίες εξπρές έρχονται οι κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, που όπως όλα δείχνουν από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και σήμερα έκανε απλά «πρόβα» κατασχέσεων. Σε τσουνάμι λοιπόν θα εξελιχθούν, απ’ ότι φαίνεται τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια, καθώς πέρσι με την κλασική χειρόγραφη διαδικασία, οι εισπράξεις ανήλθαν στα 5 εκατομμύρια, ενώ από τον Δεκέμβριο έως σήμερα το αντίστοιχο ποσό που εισπράχθηκε, μέσω των ηλεκτρονικών κατασχέσεων, φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αιτωλοακαρνάνας Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης επισήμανε στη «Σ» πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει και πάλι το αλαλούμ των κατασχέσεων των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, προς τα δημόσια ταμεία και τους ασφαλιστικούς φορείς, κάτι που έχει και κατά το παρελθόν συζητηθεί και ειπωθεί».

Στο στόχαστρο μπαίνουν 272.400 οφειλέτες -μεταξύ αυτών και πολίτες από την Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία- με χρέη στα Ταμεία, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη «πρέπει να θυμηθούμε πως πριν περίπου 3 χρόνια υπήρχε ένα σύστημα που είχε δοθεί στις Αστυνομικές Αρχές και αν κάποιος είχε οφειλή άνω των 5.000 ευρώ σε ταμείο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό, τότε μέσω των υπολογιστών στα περιπολικά και σε πιθανό έλεγχο ο οφειλέτης συλλαμβάνονταν και ξεκινούσε η διαδικασία για προσωρινή κράτηση».

Το… σαφάρι ωστόσο συνεχίζεται και για να ξεφύγει κανείς από το στόχαστρο των ελεγκτών και στη συνέχεια να πάρει σειρά για το ηλεκτρονικό κατασχετήριο εξετάζεται: το ύψος και η παλαιότητα της οφειλής, η συνέπεια στην καταβολή των οφειλών, η ηλικία και τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη, η ύπαρξη ή μη ρύθμισης των οφειλών, καθώς και άλλα πιθανά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη στο παρελθόν, όπως και η φορολογική του συμπεριφορά.

«Όταν ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μέτρο καταργήθηκε, αλλά ίσως πολλοί καρεκλοκένταυροι ξαναθυμήθηκαν το μέτρο – απειλή, ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από τους ασφαλιστικούς φορείς και το δημόσιο. Αυτή η μεθόδευση ξανά και ξανά, το να υποχρεώνουν δηλαδή και να εκβιάζουν τους οφειλέτες για να καταβάλουν τις οφειλές τους, είναι αντίθετη με τη λογική, καθώς εδώ και 7 με 8 χρόνια βιώνει οικονομικό πόλεμο και ύφεση, ένα συνεχές και πρωτοφανές κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταστημάτων που αναδεικνύει ότι ο οφειλέτης θέλει να πληρώσει, αλλά αδυνατεί. Καθημερινά μετά δυσκολίας οι επιχειρήσεις κωλύονται να πληρώσουν καλύπτοντας τα βασικά και πάγια έξοδα, ενώ πολλοί αγρότες οφείλουν στον ΟΓΑ. Όλα αυτά συνθέτουν μια οικονομική αφαίμαξη των επιχειρηματιών και της αγοράς, αφού όταν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα να μην κινείται η οικονομία της περιοχής. Αυτό που συμβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε κάθε πόλη. Αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττουμε σαν ΙΝΚΑ από ολόκληρη την Ελλάδα. Μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα στα είδη διατροφής, πόσο μάλλον στα υπόλοιπα είδη» επισήμανε ο κ. Λεχουρίτης.

xondros1