6η ΥΠΕ: «Κανένας Αιτωλοακαρνάνας εκτός νομού για περίθαλψη»

«θα εξετάσουμε τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Δεν μπορεί κάθε 5χλμ να υπάρχει και ένα Περιφερειακό Ιατρείο»

Τι προβλέπει η αναδιάρθρωση για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

«Στόχος μας είναι κανένας πολίτης της Αιτωλοακαρνανίας, να μην βγαίνει εκτός νομού για νοσηλεία». Αυτό είναι το κύριο στοιχείο πάνω στον οποίο βασίζεται ο σχεδιασμός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών υγείας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που θα τεθεί σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση, αρχής γενομένης από αύριο, όπου θα παρουσιαστεί από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Δημήτρη Κωστακιώτη ο οποίος μίλησε για το θέμα στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» «χρειάζεται άπαντες να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση για το συγκεκριμένο θέμα. Τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και φορείς της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να μην βιαστούν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Πράγματι κι’ εγώ έχω ενημερωθεί για κάποιες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε διάφορες περιοχές και πραγματικά απορώ μιας και το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ θα τεθεί προς διαβούλευση και πιθανό είναι να υπάρξουν αλλαγές κατόπιν συζήτησης που θα έχουμε για αρκετό καιρό με τους φορείς. Τα περισσότερα όμως από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αβάσιμα και δεν σχετίζονται με την πραγματική κατάσταση που εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε. Δεν μπορεί για παράδειγμα να λένε ότι το νοσοκομείο Μεσολογγίου θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας. αυτό θα ήταν αδιανόητα. Ίσα – ίσα εμείς προτείνουμε την βελτίωσή του μέσω των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εξάλλου πρόκειται για έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό από την πλευρά μας που δεν υλοποιείται από τη μία μέρα στην άλλη. Θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν περιοχές που γειτνιάζουν με άλλο9υς νομούς, ωστόσο τα περιστατικά μεταφέρονται στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Η Ναύπακτος για παράδειγμα που αντικειμενικά θα διευκολύνονταν τα περιστατικά με διακομιδή τους σε νοσοκομεία της Πάτρας και συγκεκριμένα του Ρίου. Δεν μπορεί ένα σοβαρό περιστατικό από την συγκεκριμένη περιοχή να μεταφέρεται στο Μεσολόγγι και όχι στην Πάτρα και να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αυτό θα αλλάξει άμεσα».

«Δεν κλείνουν, ούτε συγχωνεύονται τα Περιφερειακά Ιατρεία. Δεν γίνεται όμως να υπάρχει και από ένα κάθε 5 χλμ»

Παράλληλα ο κ. Κωστακιώτης διέψευσε την πληροφορία ότι έπονται σωρηδόν λουκέτα στα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, ωστόσο ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας γενικότερος επανασχεδιασμός με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα θα εξεταστεί η λειτουργία του Ιατρείου στο Παναιτώλιο από την στιγμή που η περιοχή βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Αγρινίου, ενώ αναζητείται φόρμουλα για την κάλυψη των εφημεριών στα περισσότερα εξ’ αυτών. Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε την προωθούμενη 8ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κατούνας, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι θα λειτουργεί αποκλειστικά πρωινές ώρες. Πάντως σύμφωνα με την ΥΠΕ είναι αδιανόητο να λειτουργεί και ένα Περιφερειακό Ιατρείο κάθε 5 χλμ. Στο μεταξύ βάση της αναδιάρθρωσης προωθείται η ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας του νομού και κυρίως όσων βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

«Δεν διαχωρίζονται διοικητικά τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου»  

Την ίδια στιγμή το αίτημα των Μεσολογγιτών για αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων δεν θα υλοποιηθεί, μιας και σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, πιθανός διοικητικός διαχωρισμός των δύο νοσηλευτικών μονάδων θα ήταν καταστροφικός για την λειτουργία τους και με δεδομένο την έλλειψη προσωπικού. Πάντως προτείνεται η αλληλοσυμπλήρωση του ενός νοσοκομείου από το άλλο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Δεν γίνεται δηλαδή να μην υπάρχουν δύο παθολογικές κλινικές στα ιδρύματα και να λειτουργούν δύο ουρολογικές. Στην λειτουργία των κλινικών λοιπόν θα πρέπει να επέλθει μία ισορροπία με βάση πάντα τις ανάγκες του πληθυσμού και την συχνότητα των περιστατικών.

Βασική προϋπόθεση όμως για να λάβουν σάρκα και οστά όλα τα παραπάνω είναι η ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση άλλο ένα μεγαλόπνοο… σχέδιο για την υγεία θα μπει στις καλένδες.

aggelopoulos