Περιφέρεια: «Η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το προσφυγικό»

Ανάστατες οι τοπικές κοινωνίες μετά την φημολογία των τελευταίων ημερών, για κέντρα φύλαξης μεταναστών σε κάθε πόλη

Σηκώνει το γάντι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητώντας πλάνο εδώ και τώρα

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό κρούει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Κυβέρνηση, βλέποντας την κατάσταση μέρα με τη μέρα να επιδεινώνεται και τα σενάρια που θέλουν, πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε προσωρινούς χώρους φύλαξης σε όλη την περιφέρεια, παρά τις αρχικές διαψεύσεις να γίνονται ολοένα και πιο πιθανά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή ζήτησε τον άμεσο συντονισμό κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με βασική προϋπόθεση όμως την κατάρτιση ενός σχεδιασμού που θα συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή. Την δεδομένη χρονική στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας σε αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες.

«Αναρωτιόμαστε ποιος είναι και αν υπάρχει τελικά σχεδιασμός από την πλευρά της Κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Με απλά λόγια, είτε δεν υπάρχει, είτε δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη προς εμάς. Θα ήταν ψέμα να σας λέγαμε ότι δεν αγωνιούμε από την πλευρά μας, γιατί να ξέρετε ότι εγείρεται και το θέμα των δαπανών και των πόρων, σε ενδεχόμενη κατασκευή, ανακατασκευή ή συντήρηση δομών για φιλοξενία προσφύγων. Αυτό που επιτακτικά ζητάμε είναι να ξεκαθαρίσει τη θέση της η Πολιτεία, καθώς το χειρότερο απ’ όλα είναι η αβεβαιότητα. Και πόσο μάλλον για ένα θέμα που μην ξεχνάμε ότι έχει καθαρά ανθρωπιστικές διαστάσεις τις οποίες οφείλουμε να επιδείξουμε. Πολύ φοβόμαστε όμως, ότι αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη βούλησης η κατάσταση θα επιδεινωθεί» ανέφερε για το θέμα μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργος Αγγελόπουλος για να συνεχίσει λέγοντας ότι στην δεδομένη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει εθνικό σχέδιο από την Κυβέρνηση.

«Συνεχίζουμε από την πλευρά μας να δηλώνουμε πλήρη άγνοια, διότι όπως πολλάκις έχουμε πει δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει για την ώρα τουλάχιστον, εθνικό σχέδιο από την Πολιτεία, γεγονός που ενισχύει καθημερινά την φημολογία για διάφορες περιοχές με φυσικό επακόλουθο την αναστάτωση των τοπικών κοινωνιών».

Περιφερειάρχες προς Τσίπρα: Θέλουμε σχέδιο για να βοηθήσουμε στο προσφυγικό

Στο μεταξύ επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητώντας την κατάρτιση άμεσου εθνικού σχεδίου. Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Αναλυτικά η επιστολή των Περιφερειαρχών της χώρας στον Πρωθυπουργό:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, της 2ας Μαρτίου 2016, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Μουζάλα, αποφάσισε ομόφωνα και θέτει υπόψη σας τα εξής:

Εκφράζει την απόλυτη προσήλωσή των Περιφερειών και το σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις οικουμενικές αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ανεξαρτήτως της καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών και πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Διατυπώνει την ομόθυμη βούληση των αιρετών εκπροσώπων του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης για συνεργασία και συντονισμό των δράσεων όσο το δυνατόν πιο αρμονικά και εντατικά με την Κυβέρνηση, τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς, με τη δημιουργία ενιαίου εθνικού συντονιστικού οργάνου, καθώς και επιτελικών συντονιστικών δομών σε κάθε Περιφέρεια, για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε αρκετά σημεία της χώρας. Για το σκοπό αυτό οι Εθελοντικές Οργανώσεις να διαπιστευτούν και οι ΜΚΟ να λειτουργούν σε συντονισμό με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Έτσι αποφεύγεται ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Ζητά την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την ενεργή εμπλοκή των αιρετών Περιφερειών, ώστε σε συνεργασία με τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης να παρασχεθεί η πρέπουσα φιλοξενία, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, προτείνει την θέσπιση ενός ολοκληρωμένου, πλήρους και επαρκούς πρωτογενούς νομοθετικού πλαισίου αλλά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων – οδηγιών, για τα θέματα  της  αντιμετώπισης των έκτακτων και επειγουσών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, όπως προσωρινή στέγαση, σίτιση, άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, και κάθε  άλλης συναφούς δαπάνης, χωρίς τον κίνδυνο να μην εγκρίνονται ή να κρίνονται ως μη νόμιμες οι σχετικές δαπάνες κατά τον δημοσιονομικό έλεγχο, όπως βέβαια και να εξευρεθούν και διοχετευθούν οι αναγκαίοι πόροι με τη σύσταση ειδικού κωδικού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών.

Επισημαίνει ότι πρέπει να μην χαθεί άλλος χρόνος και να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις έστω συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, παράλληλα δε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με ευαισθησία και σύνεση ώστε να μην αποτελέσει αντικείμενο διαξιφισμού στις τοπικές κοινωνίες ή να προκαλέσει απευκταία ξενοφοβικά σύνδρομα.

Διαπιστώνει την ανάγκη καταγραφής των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια  και τη συγκρότηση σχεδίου διαχείρισης των οικονομικών μεταναστών, όλων δηλαδή εκείνων που δεν θα τους επιτραπεί να διέλθουν από τα ελληνικά σύνορα και τελικά να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας.

Ζητά να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε η ενωμένη Ευρώπη να μην μείνει απραγματοποίητο όνειρο.

Η προσφορά όλων μας είναι δεδομένη αλλά αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός, συνέργεια, ενιαία πληροφόρηση και συντονισμός είναι αδύνατον να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα που είναι η ομαλή και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών  ροών.

Η χώρα μας χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό με τη συμμετοχή όλων των βαθμίδων διοίκησης του κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού  ζητήματος.

Πρέπει να προστατεύσουμε την εικόνα της χώρας και τον τουρισμό από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

η μη ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης εγκυμονεί κινδύνους σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

Παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος».