Απολογισμός έτους από την Δημοτική Αρχή

 

Βρισκόμαστε σε τροχιά σταθερότητας λέει ο Γ. Παπαναστασίου, αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Στον απολογισμό πεπραγμένων για το έτος 2015 προχώρησε χθες ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο απολογισμός χωρίστηκε σε τρεις άξονες. Στην οικονομική κατάσταση, στην Διοίκηση και στην εφαρμογή του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου ο Δήμος Αγρινίου πλέον είναι νοικοκυρεμένος και έχει εισέλθει τον τελευταίο χρόνο σε τροχιά σταθερότητας, κυρίως από οικονομικής άποψης με κύριο στόχο την εξωστρέφεια και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, παρά το δυσμενές όπως χαρακτήρισε περιβάλλον. Αναλυτικά σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, «οι κεντρικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, έφθειραν την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ σημειώθηκε αφαίμαξη των αποθεματικών των Δήμων της χώρας και μετακύλιση ευθυνών. Ως Δήμος, το προηγούμενο έτος λάβαμε 466 χιλιάδες ευρώ λιγότερα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ενώ καταργούνται οι φόροι ζύθου και βοσκοτόπων. Έτσι λοιπόν για το 2015, κυρίαρχα στοιχεία είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Εμείς όμως με σωστή δουλειά και οργάνωση πετύχαμε την αντιστροφή των ταμειακών διαθέσιμων τα έτη 2014 και 2015.

Πλέον υπάρχει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θετικό ισοζύγιο στον Δήμο μας. Στα ταμεία μας υπάρχουν περίπου 7 εκ. ευρώ, ενώ τα ανεξόφλητα τιμολόγια δεν ξεπερνούν τα δύο εκ. μάλιστα για πρώτη φορά, ο φετινός προϋπολογισμός, εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Συγυρίσαμε τα δάνεια του Δήμου και τις οφειλές για να έχουμε σταθερή εικόνα τα επόμενα χρόνια. Πλέον έχουμε μπει σε σταθερή πορεία, μέσα από μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε απ’ όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικά. Την ίδια στιγμή καταφέρουμε να διατηρήσουμε στο ΕΣΠΑ τα περισσότερα έργα που είχαν ενταχθεί. Γιατί ξέρετε το θέμα στα έργα δεν είναι μόνο η πατρότητα. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και είναι ξεκάθαρα.

Στο θέμα της διοίκησης, ελέω της κατάστασης στο δημόσιο, είχαμε πολλές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού λόγω της εργασιακής ανασφάλειας, γεγονός που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου. Είχαμε λοιπόν αθρόες αποχωρήσεις από τη μία και από την άλλη απαγόρευση προσλήψεων. Μέσω όμως της αναδιοργάνωσης του προσωπικού στην οποία προχωρήσαμε καταφέραμε να ανταποκριθούμε. Παράλληλα μελετάμε και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την περιφέρεια. Αν όλα πάνε καλά θα γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως πεζοδρόμια πεζοδρομήσεις κ.α. Οι παρεμβάσεις μας είναι καθημερινές.

Πραγματοποιούνται καθημερινά έργα από την αυτεπιστασία. Ωστόσο από την άλλη προχωρήσαμε και σε μεγαλύτερης έκτασης έργα. Όπως για παράδειγμα η ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου Αγρινίου, το οποίο βρισκόταν σε τραγική κατάσταση όταν το παραλάβαμε. Την ίδια ώρα δείχνουμε εμπράκτως το κοινωνικό μας πρόσωπο, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας, την λειτουργία των κοινωνικών μας δομών, που πολλές από αυτές παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά τις ενισχύσαμε.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην Τρίτη θέση Πανελλαδικά από πλευράς δικαιούχων. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι οι πρωτοβουλίες για τους άστεγους. Προσεχώς προχωράμε στην ενοικίαση χώρου όπου θα φιλοξενηθούν οι καταγεγραμμένοι άστεγοι. Επιπρόσθετα έχουν ενισχυθεί οι δομές πολιτισμού της πόλης μας. Εκατοντάδες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν, ενώ μην ξεχνάμε τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη μας τα Χριστούγεννα. Μεγάλο έργο γίνεται και από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου καθώς επίσης και από την δημοτική πινακοθήκη και βιβλιοθήκη.

Το ίδιο και στον αθλητισμό. Μεγάλα γεγονότα φιλοξενούνται στην πόλη, ενώ επιτέλους θα παραδοθεί μέσα στο τρέχον έτος το κλειστό «φάντασμα» της Αερογέφυρας. Λάβαμε όμως πρωτοβουλίες και για μεγάλα ζητήματα για την περιοχή. Όπως για τα Πανεπιστημιακά τμήματα και το νοσοκομείο Αγρινίου.

Παράλληλα θετικά είναι τα νέα τόσο για την Αγρινίου – Καρπενησίου, όσο και για το αίτημα κάθετης σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο, που δεν έχει σχεδιαστεί, απομονώνοντας και αφήνοντας ασύνδετη την πόλη. Πιέζουμε προς την κατεύθυνση αυτή και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Κλείνοντας θέλω να πω ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον ο Δήμος Αγρινίου θα γίνει ένας νοικοκυρεμένος Δήμος με κυρίαρχο και ταυτόχρονο στόχο την εξωστρέφεια.

Τι υποστήριξαν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων

Παύλος Μοσχολιός

Ο Πρώην Δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός ξεκίνησε τον λόγο του επισημαίνοντας πως «τι να πως αν δεν υπάρχει απολογισμός. Απ΄ αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος δεν ήταν τίποτε καινούριο και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο απολογισμού». Όπως τόνισε, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δήμος έχει συνέχεια. Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό της εκλογής της Δημοτικής Αρχής περίμενε, όπως είπε, να γίνουν περισσότερα πράγματα από ότι έγιναν στη δική του θητεία και πως 1,5 χρόνο που είναι στο τιμόνι του Δήμου η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι ικανός χρόνος για να δείξει το δείγμα της και την διάθεσή της. «Τα περισσότερα δελτία τύπου είναι για εκδηλώσεις και τα υπόλοιπα για το πόσο επιτυχημένες ήταν οι εκδηλώσεις αυτές» είπε κατά την ομιλία του ο κ. Μοσχολιός ο οποίος συνεχώς έθετε το ερώτημα ποιο είναι το νέο έργο της Δημοτικής Αρχής και το πλάνο της για το μέλλον, ενώ έκλεισε την εισήγησή του δηλώνοντας πως «ο κάθε Δήμος θέλει σχεδιασμό και όραμα πόσο μάλλον αυτός του Αγρινίου στον οποίο ζούμε. Η Δημοτική Αρχή δεν το’ χει».

Σταύρος Καμμένος (εκπρόσωπος παράταξης Τραπεζιώτη)

Εκ μέρους της παράταξης Τραπεζιώτη ο κ. Καμμένος έθεσε επί τάπητος ζητήματα που όλες οι παρατάξεις είχαν εισηγηθεί για την σοβαρότητα τους, όπως αυτό της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο, της στήριξης και ανάδειξης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, της ανάδειξης του Παλιού Νοσοκομείου σημειώνοντας πως «γι’ αυτά τα θέματα δεν άκουσα τίποτα. Δεν είχατε απέναντί σας μεταβαλλόμενες καταστάσεις και σκληρά μέτρα. Ο κ. Μοσχολιός εύκολα θα μπορούσε να πει ότι του έκοψαν το 60% της χρηματοδότησης του, αν και δεν το λέω για να τον δικαιολογήσω. Εσείς ξέρατε τι έχετε». Πολλές πρωτοβουλίες πάρθηκαν από την κεντρική εξουσία, όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, όπως αυτό για την στήριξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου. Αρνητικός ήταν ο απολογισμός του και στο ζήτημα του αθλητισμού, ενώ ανέφερε πως «δεν υπήρξε καμία διαδημοτική συνεργασία για κανένα πρόγραμμα».

Τίμος Παπανικολάου

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου Τίμος Παπανικολάου απ’ την αρχή της εισήγησής του έδωσε το στίγμα του λέγοντας πως «στην δική μου πόλη υπάρχει ανεργία, φτώχεια και έλλειψη υποδομών. Ο κ. Μοσχολιός είπε επί της ουσίας ότι όσα είπατε κ. Δήμαρχε είναι δικά του έργα. Μετά ήρθε ο Κυβερνητικός απολογισμός που είπε ότι όλα είναι καλά. Εγώ όμως ξέρω λ.χ πως στον Δήμο μου δεν υπάρχει νερό στη Μακρυνεία, το Κέντρο Υγείας Γαβαλούς σταμάτησε να λειτουργεί, για το νοσοκομείο όλοι ξέρουμε τα χάλια του, αλλά τρέχουμε να δημιουργήσουμε ΚΕΠ Υγείας για να γίνουμε πλασιέ των μεγάλων εταιριών. Τελικά ποιο είναι το διεκδικητικό πλαίσιο; Στο δικό μου Δήμο δεν πληρώνουμε για θέση στάθμευσης, αλλά στο Δήμο του κ. Δημάρχου μιλάμε για μείωση κατά 50% του τέλους για την στάθμευση». Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και σε πολλά ακόμη παραδείγματα για την οπτική της πολιτικής και κλείνοντας επισήμανε πως «την εποχή της κρίσης δεν φτάνει ένα πιάτο φαγητό, αλλά θέλει και αλληλεγγύη και όχι αντί για 5μηνα να έχουμε 8μηνα».

Στέλιος Μερμίγκης

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» στην αρχή ζήτησε δημόσια συγνώμη για το θλιβερό συμβάν με τον νεαρό φοιτητή έξω από το ΚΤΕΛ την περασμένη Παρασκευή. Στη συνέχεια μίλησε για την διαφορετική αντίληψη στην πολιτική και του Καλλικράτη σημειώνοντας πως «κανείς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του Δημάρχου σήμερα που απολογείται για ένα «δεμένο» προϋπολογισμό από την τρόικα και εμείς να ακούμε την φτώχεια μας. Ακούσαμε και τον μίνι απολογισμό της Κυβέρνησης που έβαλε χωρίς ντροπή χέρι στα αποθεματικά των Δήμων». Όπως επισήμανε αναδείχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που δεν υπήρξε κάποια ενέργεια, ενώ υποστήριξε πως οι δημόσιοι χώροι είναι αναξιοποίητοι, τα προβλήματα στη σχολική στέγη είναι πολλά, ενώ στο κομμάτι που πολιτισμού κάτι γίνεται, όπως χαρακτηριστικά είπε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αντίστοιχη ήταν και η θέση του για τον αθλητισμό, ενώ κλείνοντας δήλωσε «θέλουμε ένα Δήμο διεκδικητικό».

aggelopoulosxondros1