Η ελεγχόμενη στάθμευση ξεκινά στο Αγρίνιο – Αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας

Γ. Παπαναστασίου: «Δεν θα σβήνεται καμία κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας»

Συνέντευξη τύπου

για τη Δημοτική Αστυνομία και την επαναλειτουργία της  ελεγχόμενης στάθμευσης, από την 1η Μαρτίου 2016, παραχώρησε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην αίθουσα του κτιρίου της τράπεζας της Ελλάδος.

Στην συνέντευξη τύπου

ο Δήμαρχος Αγρινίου καλωσόρισε τους υπαλλήλους  της  Δημοτικής Αστυνομίας και ανέφερε πως θα είναι πολύ χρήσιμοι στη λειτουργία του δήμου. «Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η διευκόλυνση της καθημερινότητας και της προσβασιμότητας των δημοτών και των ΑΜΕΑ, η τόνωση της αγοράς, η πολύπλευρη ανάδειξη της πόλης αποτελούν προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής» σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου. Υπογράμμισε ακόμη πως στην  κατεύθυνση  αυτή   και   μακριά από στείρες εισπρακτικές λογικές, η Δημοτική Αρχή επαναφέρει το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, μειωμένο κατά 50%, επιδιώκοντας πρωτίστως   να βελτιώσει την ίδια την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Διευκρίνισε δε, ότι οι μόνιμοι κάτοικοι που είχαν κάρτα στάθμευσης και είχε διακοπεί η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν  την παλαιά κάρτα έως τον Ιούνιο και τόνισε με έμφαση ότι, η επιτυχία της προσπάθειας αυτής αποτελεί καθημερινή υπόθεση όλων «Μια ανθρώπινη, φιλική και σύγχρονη πόλη οφείλει να διασφαλίζει τη στάθμευση των οχημάτων των κατοίκων, να αποθαρρύνει τη μακροχρόνια στάθμευση στους εμπορικούς δρόμους, να μειώνει τη χρήση των Ι.Χ. και τελικά τη ρύπανση, συμβάλλοντας και με τον τρόπο αυτό στην προστασία του περιβάλλοντος, στην επαναφορά της κανονικότητας και της λειτουργικότητας, στην ανάδειξη του πολιτισμού» κατέληξε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

H Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται από εννέα συνολικά άτομα και όπως σημείωσε  ο Διευθυντής κ. Γιάννης Αναστασίου στα καθήκοντα της ανήκουν μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση της λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης, η αποτροπή της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης σε πεζόδρομους, πλατείες και ράμπες ΑμεΑ,  της παράνομης κατάληψης δημοσίου χώρου κ.τ.λ.

Ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε στο e-asyPARK, το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης στάθμευσης αυτοκινήτων με χρήση κινητού τηλεφώνου που σχεδίασε και ανάπτυξε η εταιρία computer system. Οι θέσεις που ανήκουν στο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης e-asyPARK φέρουν οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό, για κάθε θέση, 6ψήφιο αριθμό που βρίσκεται στο κράσπεδο του πεζοδρομίου. Επιπροσθέτως ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αγρινίου και τη δυνατότητα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης με την κλασική μέθοδο αγοράς ξυστής κάρτας και με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, οι οποίες είναι οι εξής .

-Ωράριο και τέλος στάθμευσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου έχει ορίσει το ωράριο λειτουργίας του συστήματος, το οποίο είναι το εξής: για τις καθημερινές (Δευτέρα-Παρασκευήή) από τις 08:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 και για το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 14:00. Κυριακές η στάθμευση είναι ελεύθερη χωρίς τη καταβολή τέλους στάθμευσης.

Επιτρέπεται ελεύθερα και χωρίς τέλος, κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου και χωρίς χρονικό περιορισμό, η στάθμευση οχημάτων ΑMEΑ, εφόσον αυτά φέρουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα ΑμεΑ.

Επιτρέπεται ελεύθερα και χωρίς τέλος η στάθμευση των 2τρόχων όλο το 24ωρο μόνο στις ειδικές για 2τροχα θέσεις, οι οποίες σημαίνονται κατάλληλα. Απαγορεύεται να σταθμεύουν εντός των θέσεων του ΣΕΣ.

Επί των οδών του ΣΕΣ, καθορίζονται και σημαίνονται θέσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Στις ειδικές θέσεις φορτοεκφόρτωσης απαγορεύεται η στάθμευση οποιαδήποτε άλλης κατηγορίας οχημάτων.

Διάρκεια       Πληρωμή χωρίς         Πληρωμή

                         κινητό                        με κινητό

2 ώρες           1 ευρώ                    0,80 ευρώ

1 ώρα             0,50 ευρώ             0,40 ευρώ

Μόνιμοι κάτοικοι

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων των οποίων η κατοικία βρίσκεται εντός του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), επιτρέπεται στάθμευση απεριόριστη και καθ’ όλες τις ώρες λειτουργίας του ΣΕΣ σε όλες τις θέσεις του ΣΕΣ χρησιμοποιώντας τις ειδικές άδειες στάθμευσης μονίμων κατοίκων. Θα χορηγείται αποκλειστικά μια άδεια ανά οικογένεια. Κάθε άδεια αντιστοιχεί αποκλειστικά σε ένα όχημα. Δεν δικαιούνται την άδεια αυτή οι οικογένειες οι οποίες διαθέτουν θέση στάθμευσης σε γκαράζ. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εφοδιαστούν με την ειδική άδεια στάθμευσης μονίμου κατοίκου, η οποία θα χορηγείται από το Δήμο με ένα αντίτιμο, το οποίο καθορίζεται σε 20€ ανά 6μηνο ή 40€ ανά 12μηνο.

Με την άδεια μονίμου κατοίκου, οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση του τομέα της περιοχής ελεγχόμενης στάθμευσης, στον οποίο ανήκει η κατοικία τους.

Η άδεια θα χορηγείται κατόπιν αιτήσεως. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

Τίτλος κυριότητας οικίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο (θεωρημένο από Δ.Ο.Υ.), που να μην περιλαμβάνει θέση στάθμευσης,

Τελευταίος λογαριασμός ΔΕΗ,

Άδεια κυκλοφορίας οχήματος,

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κατά περίπτωση,

Φωτοαντίγραφο φορολογικής δήλωσης κατά περίπτωση,

Φωτοαντίγραφο Ε9 κατά περίπτωση,

Αυτοψία (όπου απαιτείται).

Κάρτες Στάθμευσης

e-asyPARK

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης e-asyPARK προσφέρει 2 εναλλακτικούς τρόπους χρήσης:

1.Με κάρτες στάθμευσης (0,50€ την ώρα)

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο σημείο πώλησης μία ή περισσότερες, των 0,50€ (μια ώρα), Κάρτες Στάθμευσης.

Ξύστε τα τετραγωνάκια που αντιστοιχούν στην ημερομηνία και ώρα έναρξης της στάθμευσης του οχήματος σας και τοποθετήσετε την κάρτα σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματος.

2.Με το κινητό τηλέφωνο (Κάρτα των 10€ αντιστοιχεί σε 1500 λεπτά)

Το e-asyPARK δίνει

τη δυνατότητα στους πολίτες να εκμεταλλευτούν τη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου και να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης επωφελούμενοι των πλεονεκτημάτων που ακολουθούν:

Φθηνότερο τέλος στάθμευσης,

Χρέωση ανά λεπτό στάθμευσης,

Δεν απαιτείται τοποθέτηση κάρτας στο όχημά σας.

Άμεση και εύκολη διαδικασία δέσμευσης και αποδέσμευσης θέσης

Η στάθμευση με κινητό

τηλέφωνο γίνεται αφού προμηθευτείτε κάρτα στάθμευσης των 10€ (αντιστοιχεισε1500λεπτά) και καλέσετε το 2611180580 (Αστική χρέωση) ως εξής:

1.Για αρχική εγγραφή και καταχώρηση της κάρτας σας, αφού σταθμεύσετε

Καλείτε το 2611180580 και με σχετικό μήνυμα σας ζητείται να πληκτρολογήσετε τον 5ψήφιο αριθμό της κάρτας και έπειτα,

Να πληκτρολογήσετε την θέση στάθμευσης και η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε.

2.Πριν αποχωρήσετε, καλέστε απλώς το 2611180580

Σχετικό μήνυμα σας ενημερώνει ότι η χρέωση στάθμευσης έληξε.

3.Την επόμενη φορά που θα σταθμεύσετε χρησιμοποιώντας το ίδιο κινητό τηλέφωνο καλέστε το 2611180580 και μετά από σχετικό μήνυμα, πληκτρολογείτε την θέση στάθμευσης.

Κατά τη διάρκεια

της συνέντευξης τύπου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης σε πόρους και  προσωπικό ο κ. Παπαναστασίου άσκησε σκληρή κριτική απέναντι στην

κυβέρνηση.

«Έχουμε μπλέξει με εκφράσεις όπως το «δύναται» που περιλαμβάνονται σε έγγραφα, νόμους και τροπολογίες και καθορίζουν τις σχέσεις Αυτοδιοίκησης και Κράτους. Με κάτι τέτοια «δύναται» κάποιοι αυτοδιοικητικοί στην Ηλεία τιμωρήθηκαν για τις φωτιές προ ετών.

Οι άνθρωποι δεν «το ‘χουν» και θέλουν να μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε κάθε ευκαιρία. Προφανώς ενόχλησαν οι κινητοποιήσεις που έγιναν κι εδώ κι αλλού, ενώ παραμένει, καθώς φαίνεται, πάντα στόχος το αυτοδιοίκητο το δικό μας γιατί Περιφέρειες και Δήμοι είναι τα τελευταία προπύργια κοντά στον πολίτη.

Έφτασαν στο σημείο να μας ζητάνε άνθρωποι που είναι στη διοίκηση του νοσοκομείου να δώσουμε εμείς κίνητρα στους επικουρικούς γιατρούς για να μένουν στην πόλη, να πληρώσουμε ενοίκια για να παραμένουν, γιατί είναι γνωστό ότι δεν παραμένουν. Να το κάνουμε αλλά πώς; Με τις περικοπές που έχουμε στα πάντα; Και πως εμείς καταφέραμε και μειώσαμε τόσο πολύ της δαπάνες μας και το κεντρικό κράτος δίνει αυξήσεις στους Γενικούς Γραμματείς;

Οι μισθοί όλων

των αυτοδιοικητικών, όλων των βαθμίδων, αποδεσμεύτηκαν από των Γ.Γ. για να παραμείνουν τα χρήματα στους τελευταίους ως έχουν κι ακόμα περισσότερα! Εκείνοι δεν μπορούν να μειώσουν καμιά δαπάνη, τελικά.  Τα πάντα φορτώνονται στη αυτοδιοίκηση και μάλιστα χωρίς προοπτική λύσης», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αγρινίου.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε και στο θέμα των απορριμμάτων της Ηλείας και τη διαμάχη με το Υπουργείο: «Το πρόβλημα με τα σκουπίδια της Ηλείας θα είχε λυθεί αν είχαν καθίσει να συζητήσουν την πρόταση που έκανε η Περιφέρεια αλλά δεν ήθελαν κάτι τέτοιο. Ήθελαν, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, να μετακυλήσουν το ζήτημα για άλλη μια φορά και να μην πάρουν αποφάσεις που θα ήταν μόνιμες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να χρονίζει», είπε χαρακτηριστικά.