Σε οικονομική «ασφυξία» οι έμποροι της Αιτωλοακαρνανίας

Μόλις το 50% των επαγγελματιών του κλάδου πληρώνει τον ΟΑΕΕ 

Με μελανά χρώματα περιγράφουν την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Αγρινίου και Μεσολογγίου

Η μεγάλη πτώση του

τζίρου στις εμπορικές επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους εμπόρους της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί εξ’ αυτών αδυνατούν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές τους λόγω της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά, πολλώ δε μάλλον να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Η δυσπραγία λειτουργεί σαν ντόμινο με αποτέλεσμα να «καταρρέει» κάθε προσπάθεια του κάθε εμπόρου με συνέπεια να αποπέμπεται από τις ρυθμίσεις, να προσπαθεί εκ νέου να ενταχθεί σε αυτές και να επαναλαμβάνεται το ίδιο δημιουργώντας και επεκτείνοντας τον φαύλο κύκλο της αδιέξοδης οικονομίας.

«Η πλειοψηφία των

εμπόρων χάσαμε τις ρυθμίσεις, επειδή αδυνατούμε να ανταποκριθούμε. Η κατάσταση είναι χαοτική, καθώς όσα κατά καιρούς εξαγγέλλονται, δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του μέσου και μικρού εμπόρου, ενώ όσοι θα ανταποκριθούν ή ανταποκρίνονται το κάνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» επισήμανε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης, ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μακριά προτείνει λύσεις, αναφέροντας ότι «για εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να «παγώσουν» οι πληρωμές που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, ώστε ο εμπορικός κόσμος να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις και να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Διαφορετικά, συνεχώς οι έμποροι θα τίθενται εκτός ρύθμισης. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο άμεσα, θα ακολουθήσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και φορολεηλασία για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες με τραγικές συνέπειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση επί του θέματος στη «Σ» του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι «ο εμπορικός κόσμος δεν έχει πλέον να πληρώσει τις δόσεις στον ΟΑΕΕ. Αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης είναι οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να πληρώσουν τα έξοδά τους».

Παράλληλα ο

κ.  Σπυρόπουλος τόνισε πως «πρέπει να «παγώσουν» τα έξοδά των επιχειρήσεων σε ότι αφορά το ασφαλιστικό για πέντε χρόνια από το 2009 και έπειτα. Τότε όλοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις και όταν ο κάθε έμπορος βγει στην σύνταξη, τότε να μπορέσει να πληρώσει το οφειλόμενο πόσο της πενταετίας ή εφάπαξ για να λάβει την σύνταξή του ή να παρακρατηθεί. Αν δεν συμβεί αυτό τότε δεν υπάρχει καμία σωτηρία στον κλάδο. Αυτή η θέση δεν είναι μόνο δική μας, αλλά και του πανελλαδικού οργάνου των εμπόρων».

Ο κ. Σπυρόπουλος,

παρουσίασε και την υπάρχουσα κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ασφυξίας που ζει ο εμπορικός κόσμος λέγοντας πως «λόγω των δεδομένων συνθηκών και του χαμηλού τζίρου που καταγράφεται στις επιχειρήσεις, τον ΟΑΕΕ στο Μεσολόγγι πληρώνει μόλις το 50% με 60% των εμπόρων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εντάσσεται σε ρυθμίσεις που συχνά τις χάνουν και ξεκινούν πάλι από την αρχή».

xondros1