Αλλάζει όψη το κέντρο του Αγρινίου

Έπεται επιπλέον καθαρισμός και αναβάθμιση των ρεμάτων της πόλης

Προβλέπεται σειρά παρεμβάσεων, με κυρίαρχη την πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων

Στις 8 Μαρτίου ξεκινά

επίσημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η διαβούλευση για την βιώσιμη αστική ανάπλαση, στην οποία εκτός του Δήμου Αγρινίου ή κάθε άλλου Δήμου της Δυτικής Ελλάδας, θα συμμετάσχουν και φορείς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Τζιώλη, έχει ως στόχο την αναβάθμιση του αστικού ιστού σε θέματα ποιότητας ζωής.

Η υλοποίηση του στόχου αυτού, αν ξεπεραστεί ο «κάβος» των συζητήσεων και των  προτάσεων που μπορεί να κατατεθούν από άλλους φορείς και μπορεί να κριθεί ωφέλιμο να ενταχθούν στο υπάρχον πλάνο του Δήμου θα γίνει με δύο τρόπους. Πρώτος με την δημιουργία ένας νοητού «δακτυλίου» στον πυρήνα της πόλης και κατά δεύτερον με την δημιουργία «πράσινου» δακτυλίου εκτός κέντρου!

Εντός του «δακτυλίου»

του κέντρου σχεδιάζονται πεζοδρομήσεις, στην οδό Πάνου Σούλου, η ενοποίηση της Πλατείας Παναγοπούλου (Σιντριβάνι) με τον αύλειο χώρο των παλιών καπναποθηκών Παπαστράτου, η πεζοδρόμηση της οδού Αντωνοπούλου, στην περιοχή της Πλατείας Δημάδη, ενώ βασικό στοιχείο που θα προηγηθεί είναι η αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης του Αγρινίου!

Σχετικά με τον «πράσινο» δακτύλιο σκοπός είναι ο καθαρισμός και η αναβάθμιση των ρεμάτων που υπάρχουν εντός της πόλης του Αγρινίου, όπως αυτού του Αγίου Θωμά, του Ρεμπελιά και του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τις οριοθετήσεις των ρεμάτων και τις τοπογραφικές μελέτες, ενώ επόμενο βήμα είναι η «ενοποίησή τους» με ηλεκτρικό λεωφορείο το οποίο εκτός της υλοποίησης των σημείων αυτών θα εξυπηρετεί παράλληλα και την μετακίνηση πολιτών που ζουν σε γειτονιές που βρίσκονται μεταξύ των ρεμάτων αυτών!

«Πολλά θα εξαρτηθούν

από την συνάντηση των φορέων στις 8 Μαρτίου, αν και πολλά από αυτά που είναι στο πλάνο μας έχουν προχωρήσει και βρίσκονται ήδη σε δεύτερο στάδιο και σε φάση ωρίμανσης. Δύσκολο κομμάτι είναι να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) το οποίο έχει ως «βασικό θέμα» την επιχειρηματικότητα, σε κάτι όμως που θα βοηθήσει το Επιμελητήριο και το ΤΕΕ που είναι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση για την βιώσιμη αστική ανάπλαση» σημείωσε στη «Σ» ο κ. Τζιώλης.

Για την ενίσχυση του

παραπάνω πλάνου υπάρχουν παράλληλες στοχεύσεις που θα ωθήσουν τους Αγρινιώτες να υποστηρίξουν τον πλάνο, όπως η δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα είναι ασφαλής και εντός του αστικού ιστού ή η αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαίου γεφυριού που βρίσκεται εντός του ρέματος του Αγίου Θωμά και μόλις πενήντα μέτρα από την περιμετρική οδό του Αγρινίου.

xondros1