Απ. Κοιμήσης: «Θεωρούν αδύναμο κρίκο την περιοχή μας»

Ηχηρή παρέμβαση του Δημάρχου Αμφιλοχίας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» για το θέμα των απορριμμάτων της Ηλείας

«Μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Αυτονόητη υποχρέωσή μας η προσφυγή στο ΣτΕ»

«Πολύ σύντομα

θα θυμηθείτε η βόμβα που λέγεται σκουπίδια θα εκραγεί». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας και μέλος της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8», ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα των απορριμμάτων της Ηλείας αλλά και το πολυσυζητημένο «εντέλλεσθε» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Δήμο Αγρινίου, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Ο Δήμος Αμφιλοχίας εξάλλου την περασμένη Δευτέρα προσέφυγε μαζί με τον Δήμο Αγρινίου και άλλους φορείς της περιοχής στο ΣτΕ, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας στον ΧΥΤΑ Στράτου του Δήμου Αγρινίου.

Σύμφωνα με τον έμπειρο

αυτοδιοικητικό «η προσφυγή μας στο ΣτΕ ήταν μία αυτονόητη υποχρέωση από την πλευρά μας. Δεν θα μπορούσαμε να πράξουμε διαφορετικά. Το εντέλλεσθε αποτέλεσε επί της ουσίας πρόθεση απόπειρας κατάργησης του αυτοδιοικητικού, παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία και το σχετικό άρθρο.

Δεν γίνεται ένας ΦΟΣΔΑ

να λέει ότι δεν δέχεται τα σκουπίδια και να μηνύεται ο Δήμαρχος. Αν ο ΧΥΤΑ του Στράτου δεχθεί απορρίμματα τότε πολύ γρήγορα θα κορεστεί και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να συνεχίζουν να θεωρούν ότι η περιοχή μας είναι ο αδύναμος κρίκος. Όχι μόνο στο θέμα αυτό αλλά και γενικότερα.

Η Κυβέρνηση όταν

ανέλαβε με τους χειρισμούς της τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα έχει προβάλει αστεία επιχειρήματα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι παραβλέπονται και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπάρχουν στην περιοχή μας. Θα δείτε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια και η Αθήνα. Και τότε τι θα γίνει; Μήπως λοιπόν βλέπουν εμάς ως πείραμα για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν; Αλλά όμως δεν είδαμε να στέλνουν εντέλλεσθε στις μεγαλύτερες πόλεις. Στην Αθήνα για παράδειγμα ή στην Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ. Κοιμήσης ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε την πρότασή του για τα απορρίμματα της Ηλείας, ενώ σχολίασε και την στροφή 180 μοιρών του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ο οποίος παρά την αρχική του απόφαση τελικά θα δεχθεί τα σκουπίδια των περιοχών της Ηλείας.

«Η λύση για τον Πύργο

και την Αρχαία Ολυμπία είναι απλή. Ας δεματοποιήσουν τα σκουπίδια τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στην Τριανταφυλλιά όταν θα έχει ετοιμαστεί ο ΧΥΤΥ. Πρέπει να καταλάβουν ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σε ότι αφορά την αλλαγή στάσης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, επί της ουσία η Πολιτεία συμπεριφέρθηκε με ταπεινωτικό τρόπο. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι πρόκειται για έναν μικρό Δήμο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να σηκώσει το οικονομικό βάρος για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Φάνηκε λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος Δήμος ήταν ο αδύναμος κρίκος».

aggelopoulos