Αγρίνιο: Αύξηση 20% στις ασφαλίσεις οχημάτων υπό τον φόβο των προστίμων και των ποινικών κυρώσεων

Στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η περίοδος χάριτος για τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων οι οποίοι τρέχουν για να προλάβουν

Έως το τέλος του

τρέχοντος μήνα έχουν περιθώριο εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί ανασφάλιστων οχημάτων, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα – φωτιά και τις ποινικές κυρώσεις, που προβλέπονται από την νομοθεσία και θα εφαρμοστούν μετά το τέλος της σχετικής προθεσμίας που έχει δοθεί.

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων των ανασφάλιστων οδηγών και των οχημάτων τους είναι σε εξέλιξη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά την ολοκλήρωσή της θα αποσταλούν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια (ραβασάκια) σε όσους έχει διαπιστωθεί ότι συνεχίζουν να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα. Την ίδια ώρα, η Τροχαία εντατικοποιεί τους ελέγχους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων.

Στο Αγρίνιο και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με ασφαλιστικούς συμβούλους της περιοχής, σημειώνεται αύξηση της ασφάλισης της τάξεως του 20% στα ανασφάλιστα οχήματα παντός τύπου, αλλά και στα δίκυκλα.

Το ποσοστό αυτό καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα το τελευταίο δεκαήμερο! Μάλιστα, το ποσοστό των ιδιοκτητών που σπεύδουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους κυκλοφορούσαν ως τώρα μεγάλο χρονικό διάστημα το αυτοκίνητό του ή το δίκυκλό τους ανασφάλιστο, διάστημα που μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τους τέσσερις μήνες!

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό που ασφαλίζει στην παρούσα φάση το όχημά του υπογράφει τρίμηνη ασφάλιση, μη μπορώντας να ανταποκριθεί σε υψηλότερα συμβόλαια λόγω οικονομικής στενότητας.

Τα on line ασφαλιστήρια που συνάπτονται, σύμφωνα με τους ασφαλιστικούς συμβούλους, στο Αγρίνιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι ελάχιστα, αφού έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι δημιουργούν πακέτα προσφορών για τους πελάτες τους ή έχουν την δυνατότητα να ερευνήσουν κάθε ελληνική ή πολυεθνική εταιρία και να λάβουν την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Στο εγγύς μέλλον

πλέον, το ρίσκο για οδηγό ανασφάλιστου οχήματος θα είναι τεράστιο, καθώς θα βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με χρηματικά πρόστιμα, αλλά και με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, ο οδηγός ανασφάλιστου οχήματος θα χάνει την άδεια οδήγησης για έξι μήνες, ενώ θα αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας επίσης για έξι μήνες.

Σε περίπτωση μάλιστα ατυχήματος, προβλέπεται η αφαίρεση πινακίδων άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια ή για τρία σε περίπτωση υποτροπής.

Επιπλέον, επιβάλλεται

χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Η άδεια ικανότητας

οδηγού (δίπλωμα) μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

xondros1